Barcelona explica el seu model d’accessibilitat en una conferència internacional a París : Servei de Premsa

Barcelona explica el seu model d’accessibilitat en una conferència internacional a París

11/03/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Joan Ramon Riera exposa l’aposta de la ciutat per l’accessibilitat universal i la vida independent de les persones amb discapacitat

El regidor i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat celebra que la participació en conferències d’aquest nivell evidencia que Barcelona “continua sent un referent a Europa en relació a les accions impulsades per la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat”

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, ha participat en la conferència internacional ‘Persones amb discapacitat a la ciutat. Participació en la vida pública i política’ celebrada a París en el marc de la presidència francesa del Consell de la Unió Europea i del Fòrum Europeu de Persones amb Discapacitat. El regidor ha destacat que cal celebrar, en primer lloc, que França aposti per fer passes endavant en matèria d’igualtat i inclusió de les persones amb discapacitat. “Per nosaltres és un honor que des del Fòrum Europeu de la Discapacitat se’ns hagi convidat a explicar el nostre model de gestió de les polítiques adreçades a les persones amb discapacitat, i a la vegada és un deure per nosaltres compartir tot coneixement que vagi en la línia de la inclusió”. Segons ha remarcat, “la participació en conferències d’aquest nivell evidencia que Barcelona continua sent un referent a Europa en relació amb les accions impulsades per la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat”. “Volem arribar també a ser un referent mundial com a ciutat amigable per a tota la ciutadania, l’accessibilitat és per a tothom, implica fer una ciutat amable també per a les persones grans, amb mobilitat reduïda, amb cotxets d’infant, etc”, ha remarcat.

La conferència internacional s’ha centrat en els obstacles que afronten les persones amb discapacitat, que representen al voltant d’un 15% de la població europea, i ha reflexionat al voltant de les barreres que aquest col·lectiu afronta a l’hora de participar plenament a la ciutat pel que fa a la seva accessibilitat als edificis, transports, serveis i també a la vida pública i política. En concret, el focus s’ha posat en allò que fa referència a la participació a la vida democràtica, política i institucional; la representació en òrgans democràtics i associatius; l’accessibilitat de les campanyes electorals i candidatures, i la mobilitat en ciutats i transports accessibles. L’objectiu de la trobada ha estat compartir reflexions i experiències nacionals i europees a la llum dels principis establerts a la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, de la qual la Unió Europea i els seus membres en són signataris.

 

Barcelona, compromesa amb l’accessibilitat

A la seva intervenció, el regidor ha remarcat que les prioritats de Barcelona en aquest àmbit són la vida independent i l’accessibilitat universal, i ha destacat l’Estratègia per l’accessibilitat universal. El regidor ha posat en relleu que la ciutat està plenament compromesa amb el col·lectiu i ha recordat reconeixements internacionals que li han arribat per aquest compromís, com el Zero Project i l’Access City Award.

En el moment actual de repensar les ciutats de la mà de l’emergència climàtica, la tecnologia i la innovació, Riera ha plantejat la necessitat que l’accessibilitat formi part d’aquesta renovació, un objectiu que des de Barcelona es lidera des de l’IMPD. Ha recordat que aquest institut municipal té els objectius d’oferir serveis a les persones amb discapacitat i alhora promoure l’accessibilitat i la inclusió a la ciutat.

Pel que fa als reptes, el regidor ha exposat la necessitat d’aprofundir en models de vida independent, una aspiració per a la qual Barcelona ha creat un model pilot propi d’assistent personal acordat amb les entitats del sector, tot i no ser la seva competència.

D’altra banda, Riera ha explicat que Barcelona ha treballat molt intensament l’accessibilitat focalitzada en les barreres arquitectòniques, de manera que ja es pot afirmar que és una de les ciutats més accessibles físicament. Ara bé, ara cal incorporar l’accessibilitat cognitiva i comunicativa, uns aspectes recollits en la nova Diagnosi d’Accessibilitat, i sobre els quals s’està treballant actualment de la mà de les entitats.





Paraules clau

accessibilitat/ parís/