Servei de Premsa
07/01/2025
El Servei SARA d’atenció, recuperació i acollida es desdoblarà i tindrà una unitat especialitzada en violències sexuals
22/03/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
L’Ajuntament aprova la compra d’un nou local a l’Eixample que permetrà agilitzar i millorar l’atenció a les dones, així com respondre a l’augment de necessitat d’espai
Des de la creació de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, és la primera vegada que es convoca i es participa a la taula institucional contra la violència masclista, per treballar conjuntament amb l’Ajuntament en l’atenció a les víctimes
L’Ajuntament de Barcelona obrirà un segon equipament per atendre víctimes de violència masclista amb atenció especialitzada en el marc del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA). Aquest és un servei ambulatori, d’àmbit de ciutat, de titularitat municipal, d’atenció específica a persones víctimes de situacions de violència masclista (dones, infants i adolescents, i persones del seu entorn proper directament afectades per aquesta violència), i d’assessorament a professionals i a persones de l’entorn de les víctimes.
Així ho ha anunciat la quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en la sessió anual de rendiment de comptes de les accions del 2021 de la Taula institucional contra la violència masclista, a la qual s’hi ha sumat la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, i de la qual ja formava part el govern català, i que aquest dimarts ha comptat amb la seva màxima representant, Tània Verge.
Unitat especialitzada en violències sexuals
El desdoblament del SARA permetrà crear una unitat especialitzada en violències sexuals, així com agilitzar i millorar l’atenció a les dones (que podran accedir al recurs més proper al seu lloc de residència) i donar resposta a l’augment de necessitat d’espai donat per l’increment significatiu de professionals del servei. Des de la seva creació fins a l’actualitat, amb l’objectiu d’atendre l’augment de persones ateses, s’ha doblat el nombre de treballadores, passant de 23 a 47 professionals.
Per tal d’acostar al màxim els serveis del SARA a les persones usuàries, l’Ajuntament ha aprovat la compra d’un nou local a l’Eixample, i desdoblarà l’equipament actual en dos: el SARA 1 com a referent de la zona Besòs, que inclou els districtes de Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí; i el SARA 2, de referència a la banda Llobregat, que queda com a referent dels sis districtes restants: Ciutat Vella, Eixample, Sants Montjuïc, Les Corts, Sarrià Sant Gervasi i Gràcia. Està previst que el nou equipament entri en funcionament a principis del 2024.
El nou espai endegarà un projecte d’atenció integral per atendre dones que han patit o estiguin patint actualment una situació de violència sexual, amb un servei especialitzat d’atenció a aquest tipus de violències. No existeix cap projecte d’aquesta tipologia a la ciutat, i amb la creació del nou programa d’atenció integral i específica, l’Ajuntament de Barcelona pretén minorar la fragmentació de l’atenció especialitzada que existeix actualment en alguns casos, i garantir el contínuum assistencial necessari per oferir un acompanyament de qualitat en aquestes situacions.
Treball individual i grupal
Actualment, la tasca professional al SARA ja existent es desenvolupa de forma majoritària amb intervencions d’atenció individualitzada i en grups, i en menor mesura, el servei també ofereix un espai d’interconsultes per a assessoraments i orientació de la mà de professionals de diferents serveis i/o també a assessoraments i orientacions a familiars, amigues, veïnat, escoles, etc.
El SARA ofereix atenció integral i multidisciplinar a les persones de la ciutat de Barcelona que viuen, o han viscut, situacions de violència masclista, i dona suport i assessorament a persones de l’entorn proper de les persones víctimes de violència masclista. També, valora el nivell de risc de violència, proporciona protecció i derivació als serveis d’acolliment, informa i orienta a les persones ateses sobre recursos, prestacions, serveis i circuits existents, i facilita l’accés a altres recursos específics. En la mateixa línia, s’articularà i es complementarà l’atenció amb la resta de serveis del Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, s’explorarà l’impacte de la violència en infants i adolescents, i es farà assessorament a serveis i professionals.
El SARA ha viscut durant els darrers anys un augment molt considerable de demandes d’atenció. S’ha fet un esforç per augmentar el nombre de professionals i aquest culminarà amb la posta en marxa del desdoblament del servei en dos locals per atendre en tota la ciutat. Des del SARA, s’han atès el 2021 un total de 1.934 persones, un 24,05% més que l’any anterior, quan se’n van atendre 1.559. També ha crescut la xifra de persones acollides, en passar de 563 a 595.
La situació actual del servei constata que el 2021 hi ha hagut un augment del 10,32% de casos nous que han accedit al servei de manera urgent, passant de 155 el 2020 a 171 el 2021. En conjunt, el 2021 les intervencions del SARA han pujat molt significativament, passant de 6.497 el 2020 a 12.901, amb un augment del 198,5%, tot i que cal tenir en compte que l’any 2020 de pandèmia hi va haver moltes jornades de confinament, així com la incorporació d’un nou sistema telefònic per demanar visites i entrevistes presencials.
D’altra banda, en el marc de la Taula institucional contra la violència masclista, l’Ajuntament i la Generalitat s’han compromès a seguir treballant de forma coordinada en el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista. En aquesta trobada anual, la tercera des de l’existència de la taula, s’han tractat també les principals línies de treball del 2022, entre les quals hi ha l’abordatge de la violència obstètrica i la violència sexual, o violència institucional. La consellera Verge ha compartit que de manera pionera es comença a treballar la violència institucional, reconeguda per primer cop a la Llei, mitjançant la identificació de vulneracions reiterades, la creació d’indicadors per a la seva detecció, i iniciant el camí per a la garantia de no repetició. Una altra mesura explicada a la reunió és l’actualització, que està treballant la Conselleria d’Igualtat i Feminismes i que es presentarà durant el primer trimestre de 2022, del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, d’acord amb la Llei 17/2020.
La reunió de la taula s’emmarca en el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, un projecte de col·laboració interinstitucional per abordar de forma integral, multidisciplinària i transversal la prevenció, detecció, atenció, recuperació i reparació de les dones i els seus fills i filles que viuen situacions de violències masclistes. Està impulsat i coliderat per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona i el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat.
Paraules clauSARA/ violències sexuals/