Ciutat Vella col·loca les plaques de la Plaça d’Idrissa Diallo i de Correus en substitució del nom d’Antonio López : Servei de Premsa

Ciutat Vella col·loca les plaques de la Plaça d’Idrissa Diallo i de Correus en substitució del nom d’Antonio López

25/03/2022Temps estimat de lectura: 2 minuts

Es fa efectiva la desaparició definitiva d’Antonio López del nomenclàtor, i es divideix en dues parts la plaça situada al final de la Via Laietana

El districte de Ciutat Vella ha procedit aquest vespre a la col·locació de les plaques de la plaça d’Idrissa Diallo i la plaça de Correus, a banda i banda del final de la Via Laietana. Amb aquests canvis es fa efectiva, d’una banda, la desaparició de la plaça d’Antonio López del nomenclàtor de la ciutat, i de l’altra, la divisió d’aquesta plaça en dues parts: la del barri de La Ribera  durà el nom d’Idrissa Diallo, i la del Gòtic durà el nom de Plaça de Correus, just davant de l’edifici de Correus.

 

 

 

La ponència del nomenclàtor del juny de 2021 ja va donar llum verd al canvi de nom de la plaça d’Antonio López, (Comillas, 1817 – Barcelona, 1883), que va bastir la seva fortuna sobre el comerç d’esclaus i esclaves. Idrissa Diallo (Guinea 1991-Barcelona 2012) va arribar a Espanya saltant la tanca de Melilla el 2012, on va ser detingut i traslladat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona. Dues setmanes després va morir a l’hospital per una insuficiència respiratòria. La seva mort va provocar múltiples denúncies al·legant negligència institucional i va desencadenar un moviment ciutadà per reclamar el tancament dels CIE i la derogació de la Llei d’Estrangeria.

Al març del 2018 ja es va procedir a retirar l’estàtua d’Antonio López de la plaça, en un acte festiu ciutadà amb el que es donava resposta a una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del polèmic monument. De fet, les mateixes entitats ciutadanes van promoure la recollida de 15.000 signatures per a la substitució del nom d’Antonio López per Idrissa Diallo. El projecte de remodelació de la Via Laietana, que ha començat l’1 de març, preveu la reurbanització de la plaça d’Idrissa Diallo, amb la retirada de la peanya que sostenia l’estàtua.

El regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament, Jordi Rabassa, ha recordat que aquest canvi és un compromís de la ciutat en la seva determinació de la democratització de l’espai públic, que dóna resposta a les reivindicacions d’entitats i moviments ciutadans que ja van demanar en el seu moment la retirada del polèmic monument culminant  el compromís d’eliminar de la via pública la figura d’aquest home de negocis que, a principis del segle XIX s’enriquí amb el tràfic il·legal de persones.

Paraules clau

Antonio López/ nomenclator/ Plaça d’Idrissa Diallo i de Correus/