Més de 3.400 dones es beneficien de la mesura de govern per l’equitat de gènere en els entorns tecnològics en un any : Servei de Premsa

Més de 3.400 dones es beneficien de la mesura de govern per l’equitat de gènere en els entorns tecnològics en un any

31/03/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Mesura de govern per a l’equitat de gènere en els entorns tecnològics inverteix des dels seus inicis més de 720.000 euros, i compta amb el 75% de les actuacions previstes iniciades

En el marc de la mesura, s’han inserit laboralment un 70% de dones amb el Programa de capacitació BcnFemTech, i hi ha 30 empreses potencials interessades a formar part de la xarxa GETHub

Un total de 3.406 dones s’han beneficiat d’alguna de les activitats destinades a promoure l’equitat en el sector tecnològic en el marc de la  Mesura de govern per a l’equitat de gènere als entorns tecnològics BCNFemTech de l’Ajuntament de Barcelona, que es va començar a desplegar ara fa un any.  A més a més d’aquestes dones, han participat en les activitats centenars d’alumnes de 194 centres educatius de la ciutat. La Mesura de govern es va posar en marxa el març del 2021 amb una cinquantena d’actuacions dotades amb un pressupost de més de 2.253.822 euros a desplegar durant tres anys amb l’objectiu de promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital. Ara per ara, el balanç del desplegament de la mesura permet afirmar que el 75% de les actuacions previstes estan iniciades, amb un pressupost de 722.200 euros pel 2021.

 

 

L’Ajuntament va posar en marxa aquesta mesura perquè Barcelona s’ha consolidat com un dels ‘hub’ digitals més importants d’Europa, situant-se com una de les indústries més potents en creació d’ocupació en els pròxims anys. Ara bé, a la ciutat només el 26% dels llocs de treball del sector TIC són ocupats per dones i únicament un 8,6% ho fan en posicions tècniques, dada que exemplifica l’escletxa digital del sector tecnològic, que posa de manifest la segregació i l’augment de desigualtats per gènere en un dels motors econòmics de la ciutat.

Entre les dues grans accions que integren la mesura hi ha el Programa de capacitació BcnFemTech i la xarxa GETHub. Pel que fa al programa de capacitació, que consisteix en formació gratuïta i intensiva de desenvolupament web per a dones en situació de vulnerabilitat, ha permès inserir laboralment un 70% de les participants.

D’altra banda, la xarxa público-privada Gender Equality Tech Hub (GETHub) que pretén agrupar les empreses barcelonines compromeses amb l’equitat de gènere en l’àmbit tecnològic per tal d’impulsar i desplegar mesures concretes que redueixin la bretxa de gènere en el sector i aconseguir organitzacions amb un major nombre de dones en càrrecs tècnics i de lideratge, compta amb 30 empreses potencials interessades a formar-ne part i comprometre’s amb l’equitat de gènere en les seves organitzacions.

 

Altres programes

D’altra banda, en el marc de la mesura hi ha més d’un miler de treballadores de l’Ajuntament que han participat en l’enquesta sobre el biaix de gènere, i s’han destinat més de 600 hores de formació i assessorament per l’economia social solidària (EES) en el marc del programa Matchimpulsa per a la plataformització digital de l’Economia Social Solidària i Col·laborativa de Barcelona. Així mateix, més de 50 dones formen part de la xarxa BCNFemTech, amb 26 assistents a activitats relacionades amb tecnologia i feminismes al Canòdrom-Ateneu d’Innovació Digital. També, s’han fet fins ara 206 sessions de capacitació bàsica i avançada amb programari lliure en aquest espai i un total de 18 activitats programades a les Biennals de Pensament, Festa de la Ciència, Escolab i programes de Ciència Ciutadana amb perspectiva de gènere.

Entre el total de dones involucrades, 1.794 dones de més de 45 anys han participat en accions de formació tecnològica bàsica del Cibernàrium de Barcelona Activa, que es porta a terme en les Antenes Cibernàrium ubicades a les biblioteques de la ciutat, amb una valoració mitjana de la formació de 9 sobre 10. A més a més, un total d’alumnes de 194 centres educatius han participat en programes de recerca, ciència i tecnologia durant el curs 2021-2022 per tal de fomentar les vocacions científiques.

En total, la mesura té 13 projectes subvencionats relatius a dones i tecnologia des de 2020. A més, hi ha quatre premis atorgats per avançar en l’equitat de gènere al sector TIC amb una dotació de 8.000 euros cadascun; més de deu activitats amb perspectiva de gènere realitzades als Ateneus de Fabricació de la Ciutat, i 100.000 euros destinats a reforçar el programa Prometeus, que vetlla perquè els i les joves dels instituts públics dels barris més vulnerables de Barcelona puguin accedir a la universitat.

 

Ocupació i capacitació, els grans objectius

Pel que fa a l’estat de desplegament de la mesura, les accions orientades a trencar l’escletxa digital de gènere generant polítiques actives d’ocupació i un pla de capacitació en el sector de les TIC per a dones són 16, un 48,5% del total. En segon lloc, també hi ha 11 actuacions per donar visibilitat, reconeixement  i suport a dones del sector i cocrear actuacions conjuntament, el 33,3%, i per últim, sis pensades per despertar i inspirar vocacions tecnològiques en les nenes des de la petita infància, el 18,2%.

Pel que fa al calendari de les actuacions, el 2021 se’n van iniciar 24, i enguany, 9, mentre que la seva finalització està prevista, majoritàriament, el 2023, amb 23 accions que acabaran, després de fer-ho nou el 2022 i una el 2021. El desplegament de la mesura presenta un estat d’execució molt avançat, ja que 25 de les 33 actuacions incloses (el 75,7%) es troben en execució o finalitzades. Per assegurar la transversalitat de la mesura, hi participen diversos agents, tant de l’Administració Pública, com del tercer sector, empreses, universitats i la ciutadania.

Les estudiants de la primera i segona promoció del programa FemTech han participat la tarda d’aquest dijous en el seu acte de graduació al Saló de Cent de l’Ajuntament amb l’alcaldessa, Ada Colau, i la quarta tinenta d’Alcaldia i responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Les alumnes han rebut en aquesta trobada els diplomes que acrediten la seva participació en el programa en un acte amb l’actuació de Poetry Slam, la poetessa Isabel Garcia Caparrós i la cantant Alèxia Cabré.





Paraules clau

BcnFemTech/