Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona esdevé la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps
01/04/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
La ciutat ofereix un programa d’esdeveniments al llarg de tot l’any amb l’objectiu de generar més consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps com un dret de tota la ciutadania i estendre els seus impactes positius en la societat, les empreses i el planeta
Amb la capitalitat, Barcelona es posiciona com a referent mundial en les polítiques de temps i n’exercirà el lideratge, a més de fer de portaveu de la Xarxa de Governs Locals i Regionals
La prioritat de la capitalitat és també el desplegament de la Declaració de Barcelona sobre les Polítiques del Temps a través d’un pla d’acció durant els anys 2022-2023, amb l’objectiu de generar consens polític i fer recomanacions per a una agenda de política de temps global i urbana
Barcelona és la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps. El proper 5 d’abril al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona tindrà lloc la presentació dels diferents actes que configuren la Capitalitat 2022-2023.
La Capital Mundial de les Polítiques del Temps ha estat creada per la Xarxa de Governs Locals i Regionals amb l’objectiu de generar més consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps i estendre els seus impactes positius en la societat, les empreses i el planeta.
Barcelona és la primera en estrenar la capitalitat
Barcelona és una ciutat pionera en l’àmbit estatal i internacional en el compromís amb les polítiques del temps, i ha estat seu de la Time Use Week (2020 i 2021). És també, una de les ciutats clau de l’Executive Board de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, liderant el desenvolupament de polítiques de temps, i recentment també ha estat reconeguda per la rellevància de les seves actuacions en usos del temps per fer front a la pandèmia de la COVID-19.
Les polítiques del temps promouen canvis en l’organització social que tenen com a objectiu satisfer les necessitats de la gestió temporal de la vida quotidiana, l’objectiu és cercar solucions que millorin la qualitat de vida de les persones. Barcelona aprofita l’oportunitat de la capitalitat per posicionar-se com a referent mundial en les polítiques de temps i n’exercirà el lideratge, a més de fer de portaveu de la Xarxa, donar-la a conèixer i difondre internacionalment la Declaració de Barcelona.
La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps la componen diverses entitats locals i regionals catalanes, franceses i italianes i té l’objectiu de compartir coneixements entre els seus membres intercanviant experiències i bones pràctiques de ciutats i regions i avançar conjuntament en l’agenda de les polítiques de temps a partir del treball conjunt i les experiències compartides.
En l’àmbit local, la capitalitat permetrà visibilitzar cap a la ciutadania i les entitats i empreses de la ciutat, el lideratge i reconeixement global de Barcelona en les polítiques del temps; i donar a conèixer i fer accions de sensibilització sobre el Dret al Temps, així com les polítiques municipals per acostar a la ciutadania uns usos del temps més eficients, equitatius, saludables i sostenibles.
Els objectius d’aquesta capitalitat són garantir una xarxa activa on compartir les polítiques del temps, impulsant la Urbans and Regional Governments Time Network, així com consolidar Barcelona com un referent en les polítiques del temps pel seu ecosistema de recerca, potenciant la Time Use Week com l’espai internacional d’impuls. També, innovar i incidir en els debats globals de les polítiques del temps, contribuint a la reactivació social i econòmica de manera saludable i igualitària.
Desplegar la Declaració Barcelona per les Polítiques del Temps
La capitalitat té entre d’altres, les missions de dinamitzar la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les polítiques del temps; preparar la Time Use Week dels anys 2022 i 2023; el desplegament de la Declaració Barcelona sobre les polítiques del temps, i col·laborar amb l’estratègia i el Pla d’acció a través de mecanismes participatius.
La capitalitat de Barcelona s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el juliol del 2020 per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la Barcelona Time Use Initiative (BTUI). Amb aquesta col·laboració ha estat possible desenvolupar: la Declaració Barcelona de les polítiques de temps signada per 75 institucions mundials referents en polítiques de temps; va permetre un impuls a la reactivació i ampliació de la xarxa de ciutats i regions en polítiques del temps; i la consolidació de la International Time Use Week com a acte de referència no només a Barcelona i Catalunya, sinó també a nivell internacional. L’any passat la Time Use Week va incloure el Congrés d’IATUR.
Un dels actes claus de la Time Use Week celebrada a Barcelona l’octubre del 2021 va ser la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps. És la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient.
El desplegament de la Declaració de Barcelona permetrà desenvolupar i implementar polítiques de temps que avancin cap a una societat més sana, igualitària, més productiva i sostenible, abordant aspectes com l’impacte de la digitalització i el teletreball, la bretxa de gènere en la pobresa de temps, l’equilibri entre la vida laboral i personal, horaris més saludables o la mobilitat sostenible. L’objectiu del desenvolupament de la Declaració és un full de ruta 2022-2024 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l’Agenda Urbana del Temps.
Cada any, la Xarxa de Governs Locals i Regionals sobre polítiques de temps rebrà candidatures potencials i seleccionarà una ciutat o regió per esdevenir la capital i promoure les polítiques de temps. La condició de capital té una durada d’un any, i en el cas de Barcelona farà el traspàs a la següent ciutat el març del 2023. Per esdevenir la Capital Mundial de les Polítiques del Temps, entre d’altres, cal generar consciència ciutadana, promoure la visibilitat i la sostenibilitat de la Xarxa de Governs Locals i Regionals, celebrar la trobada internacional de la Xarxa, i impulsar i consolidar polítiques de temps innovadores. A part d’aquests objectius, cada capital pot tenir els seus objectius específics.
Per a més informació: barcelona.cat/usosdeltemps
Paraules clauCapital Mundial de les Polítiques del Temps/ Polítiques del Temps/