Barcelona unificarà en un nou equipament tota l’atenció social a la comunitat ucraïnesa de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona unificarà en un nou equipament tota l’atenció social a la comunitat ucraïnesa de la ciutat

01/04/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona obre un nou equipament d’emergències socials per cobrir les necessitats de les persones refugiades provinents d’Ucraïna que viuen a la ciutat i celebrarà sessions d’acollida als barris per facilitar-ne l’adaptació

Des de l’inici de la guerra, els serveis municipals han realitzat gairebé 4.300 atencions, entre les més de 2.600 que ha fet el CUESB i les gairebé 1.700 del SAIER

L’Ajuntament de Barcelona unificarà en un nou equipament tota l’atenció social a la comunitat ucraïnesa de la ciutat. El nou centre es troba al passatge Dos de Maig i estarà obert 24 hores al dia, tots els dies de la setmana, per tal d’atendre les persones refugiades que estan acollides a casa de familiars i coneguts, o bé que s’han establert a la ciutat. Aquest dispositiu també està concebut perquè les persones que arribin a la ciutat a partir de les 19.00 hores i no tinguin on quedar-se puguis allotjar-se fins que puguin ser redirigides al circuit estatal d’acollida i al dispositiu de Fira de Barcelona. Fins ara aquesta atenció municipal s’ha centralitzat al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que des de l’inici del conflicte ja ha fet més de 2.600 atencions, d’entre les quals 974 allotjaments en primera instància, especialment fora de l’horari de 9.00 a 19.00 hores en què el dispositiu de Fira està en funcionament. D’aquesta manera el CUESB del carrer Llacuna estarà disponible per a qualsevol urgència i/o emergència que es produeixi a la ciutat, independentment del conflicte desencadenat per l’atac de l’exèrcit rus contra Ucraïna.

El nou equipament compta amb 80 places d’allotjament, està plenament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i oferirà servei d’esmorzar, dinar i sopar per aquelles persones que ho requereixin. El pressupost municipal destinat per garantir el seu funcionament és d’uns 150.000 euros mensuals, dirigit per professionals del mateix CUESB que gestiona Progess. Igualment oferirà prestacions de cobertura de necessitats bàsiques per a les famílies que estiguin allotjades en habitatges particulars, com per exemple targetes moneder per a poder comprar alimentació, cobertura de necessitats farmacèutiques o de roba, entre d’altres, a l’espera que s’activin ajuts estatals concrets. El nou equipament també compta amb un servei de consigna i un espai de ludoteca amb material infantil en ucraïnès, així com un servei de traducció. De fet, dues de les dones ucraïneses contractades per fer aquesta tasca de traducció són dones usuàries del Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, l’equipament de sensellarisme femení inaugurat ara fa un any per l’Ajuntament i que gestiona ASSÍS Centre d’Acollida.

El nou equipament ha obert aquest 30 de març amb l’objectiu de seguir donant resposta a l’emergència activada arran de la invasió russa d’Ucraïna de manera centralitzada i específica, però no només per les persones que arriben a la ciutat i requereixen allotjament fora de l’horari del dispositiu de Fira de Barcelona, sinó també per a les famílies acollides a la ciutat que necessitat de cobertura de necessitats bàsiques en espera de poder accedir a la fase 1 del programa estatal d’acollida.

 

Gairebé 4.300 atencions a persones ucraïneses

Des de l’inici de la guerra, el CUESB i el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) es van adaptar per atendre aquelles persones ucraïneses que s’havien quedat atrapades a Barcelona, un perfil que al cap de pocs dies va evolucionar a les primeres persones que arribaven fugint de la invasió russa. Des d’aleshores, els serveis han realitzat gairebé 4.300 atencions, sumant les 2.606 que ha fet el CUESB i les 1.667 del SAIER. Pel que fa a l’evolució setmanal de les atencions, cal assenyalar un increment d’atencions per part del CUESB a partir de la tercera setmana de conflicte, amb prop de 800 atencions, cosa que s’explica per la progressiva arribada de persones que requerien la cobertura de necessitats bàsiques. En canvi, des del SAIER el nombre d’atencions s’ha mantingut estable entre les 400 i 500 atencions setmanals des de la primera setmana.

D’altra banda, el SAIER ha estat realitzant diàriament sessions d’acollida per tal d’informar a les persones arribades dels serveis a la seva disposició, com són els serveis sanitaris, dret a l’empadronament i a  l’escolarització de menors, així com la resolució de dubtes sobre la societat d’arribada. A més a més, el SAIER ha realitzat 720 sessions grupals específiques en orientació jurídica, relacionat amb els tràmits per optar a la protecció internacional, especialment abans de l’obertura de l’equipament estatal a Fira de Barcelona.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha començat a organitzar també sessions d’acollida específica als barris de la ciutat, per tal de facilitar el coneixement de les persones nouvingudes a la realitat més immediata del barri i districte on estan residint. Aquestes sessions les organitza el Servei d’Orientació i Acompanyament a Persones Immigrades (SOAPI), un servei ja existent que es desdobla ara amb sessions específiques per a la comunitat ucraïnesa.

 

Prop de 900 persones voluntàries

Per tal de canalitzar l’impuls veïnal de col·laborar amb l’acollida de les persones ucraïneses arribades, l’Ajuntament de Barcelona té obert un formulari web perquè tothom que ho vulgui pugui oferir-se com a voluntari i que és accessible a través del web www.ciutatrefugi.barcelona. A data d’avui, s’hi han inscrit 862 persones, per a les quals s’han començat a realitzar sessions de formació per tal que coneguin el context d’arribada de les persones provinents d’Ucraïna i informació general del context migratori a la ciutat de Barcelona, així com els drets i deures com a persona voluntària.

Un cop superades aquestes formacions, es procedirà a definir en quines accions en el marc dels serveis prestats per l’Ajuntament de Barcelona podran col·laborar les persones voluntàries. En aquesta primera fase, a banda, es prioritza l’oferiment realitzat per persones que parlen ucraïnès o rus, un 12% del total d’inscripcions.

El perfil de persona voluntària és el d’una dona de 39 anys de mitjana amb estudis superiors. Vuit de cada deu persones que s’han inscrit al formulari són dones i el 75% tenen formació universitària. Destaca també que el 36% del total són persones de nacionalitat estrangera i per al 46% serà la primera vegada que realitzaran tasques de voluntariat social.

A banda d’aquestes actuacions, l’Ajuntament ha posat en marxa un Pont Humanitari entre Barcelona i Ucraïna que es concreta també amb l’enviament de dos camions dels Bombers de Barcelona (una autobomba i una autoescala) a la ciutat de Kíiv, després de la reunió telemàtica que l’alcaldessa Ada Colau va mantenir amb l’alcalde de la capital ucraïnesa Vitali Klitxkó. Barcelona ha llançat igualment una primera convocatòria d’urgència de 320.000 euros per a entitats de cooperació internacional que treballen sobre el terreny en l’atenció a les víctimes civils de la guerra. En l’esfera diplomàtica i de denúncia de l’agressió ordenada pel president rus Vladimir Putin, Barcelona ha signat recentment la Declaració de Mariupol, juntament amb un centenar de ciutats i àrees metropolitanes europees, en què es condemna de manera clara la invasió russa d’Ucraïna i es crida als governs europeus i la Comissió Europea perquè augmentin els esforços per aturar la guerra el més aviat possible. De fet, des de fa un parell de setmanes, Barcelona ha decidit suspendre relacions amb el consolat de Rússia a la ciutat i ha suspès temporalment l’intercanvi amb la ciutat russa de Sant Petersburg, amb qui està agermanada des de l’any 1985, sense arribar al trencament total per tal d’evitar l’estigmatització de la població russa.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
equipament/ Ucraïna/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina