L’Ajuntament de Barcelona i Blanquerna-URL inicien un projecte per reduir la bretxa digital de les persones grans : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i Blanquerna-URL inicien un projecte per reduir la bretxa digital de les persones grans

09/04/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Ambdues institucions treballaran pel diagnòstic i disseny d’activitats per a augmentar les competències digitals dels majors de 65 anys

En la primera fase del projecte hi participaran persones grans i dinamitzadors i es farà una diagnosi de les seves necessitats

La Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i Blanquerna-URL, a través del Grup de recerca PSITIC de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport, han signat un conveni per a la realització del projecte ‘Sèn10r-tic’, que té la finalitat de reduir la bretxa digital de les persones grans i aconseguir un envelliment actiu, i alhora empoderar-les i capacitar-les digitalment davant els usos i les aplicacions més habituals en dispositius mòbils. Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “la tecnologia canvia i per tant també han de canviar les formes per capacitar-se en l’ús de les tecnologies”. “Cal dissenyar models de formació que treballin amb els nous dispositius i superar el bell model de l’aula d’informàtica. La lluita contra l’exclusió digital és clau per l’empoderament de la ciutadania. Les possibilitats que ofereix la tecnologia les hem de fer arribar a tothom. No pot ser que la tecnologia sigui una divisòria d’exclusió”, ha afegit.

L’investigador responsable del projecte, Miquel Àngel Prats, ha assenyalat que ara és el millor moment per invertir esforços i treballar de valent amb els col·lectius en risc d’exclusió digital. I, en especial, ha subratllat que es vol posar èmfasi en la gent gran que ha patit molt en aquesta pandèmia. En aquest sentit, ha remarcat que el projecte vol capacitar i augmentar les competències digitals de la gent gran amb els usos dels mòbils i les tauletes. “A més, el projecte vol fer emergir talent ocult en el casals. Estem més que segurs que tenim gent gran molt hàbil digitalment parlant que poden ajudar i acompanyar a la resta de participants en el projecte. Tot un repte per endavant”, ha agregat.

 

Un nou model de formació en competències

Aquest projecte permetrà definir un model de formació en competències digitals per a les persones grans en diferents centres sociocomunitaris. El ‘Sèn10r-tic’ s’ha de realitzar al llarg del 2022 i l’Ajuntament de Barcelona en finança un 50% del cost, una ajuda que ha de servir per sufragar les despeses de les activitats del projecte, que en total ascendeix a 39.600 euros.

El projecte constarà d’un seguit d’etapes i fases i comptarà amb una diagnosi inicial i una anàlisi de necessitats, així com una selecció de les millors activitats per augmentar les competències digitals en persones grans, posant especial èmfasi en aquelles que tenen a veure amb dispositius mòbils. El projecte també contempla l’organització d’una jornada d’estratègies i recursos per empoderar els diferents dinamitzadors dels centres sociocomunitaris i la creació d’una comunitat de persones grans que liderin l’activitat de formació digital en el marc del programa.

 

Projecte en dues fases

En concret, el projecte vol desenvolupar un model formatiu en competències digitals, que passarà per un qüestionari d’usos i hàbits tecnològics domèstics; jornades matinals en els deu districtes de la ciutat on es faran entrevistes a persones clau i dinamitzadors sociocomunitaris, grups per detectar fortaleses i debilitats, i un hackató amb les persones dinamitzadores per crear i compartir noves activitats.

Després, hi haurà una segona fase de buidatge i anàlisi dels resultats del qüestionari i dels grups de cadascun dels districtes; l’elaboració d’una radiografia de fortaleses i debilitats del projecte, i el buidatge de les principals propostes. Totes aquestes donaran lloc a la redacció d’un informe i a una presentació de resultats, que culminarà en una jornada de presentació amb les conclusions del projecte.

El ràpid avenç de les tecnologies digitals i la seva creixent integració en la vida quotidiana està canviat la manera de viure, de relacionar-se, de treballar i d’aprendre. Així, al llarg de les darreres tres dècades, i de manera més accentuada en els últims quinze anys, s’ha anat configurant la competència digital de la ciutadania. A banda, l’actual crisi sanitària de la covid-19 ha posat en evidència la urgent necessitat formativa de la ciutadania en general i de les persones grans en particular i ha fet emergir els grans dèficits en aquest sentit. El projecte parteix de la base que està demostrat que les persones grans connectades són més actives mentalment i que l’ús de les tecnologies digitals els aporten beneficis com una millor qualitat de vida, més activitat, autonomia i socialització, una major connexió amb el seu entorn i la possibilitat de no quedar-se fora de les gestions administratives digitals.





Paraules clau

gent gran/ Sèn10r-tic/ tecnologia/ TIC/