Servei de Premsa
22/01/2025
El World Ocean Council escull Barcelona com a seu global i celebrarà esdeveniments punters d’economia blava a la ciutatespolrt
11/04/2022
Temps estimat de lectura: 6 minuts
El WOC, organització empresarial referent global en economia blava, portarà a la ciutat la Cimera Oceànica Sostenible, que acull anualment més de 300 alts executius de la indústria marítima
L’organisme, que aposta per les inversions sostenibles, celebrarà també a Barcelona la 1a Conferència Mundial de Finances Blaves (BlueFin)
La signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona permetrà a més desenvolupar iniciatives com la creació de Centres d’Excel·lència o l’Oficina Mediterrània del WOC, entre d’altres
Barcelona esdevé així capital de l’economia blava, amb avantatges competitius com ara la seva ubicació, un port de primer nivell, connexió internacional aeroportuària, un potent ecosistema de recerca entorn a les ciències del mar i la tecnologia, i que ara també compta amb el projecte Copa Amèrica de Vela 2024
Barcelona ha estat escollida pel World Ocean Council (Consell Mundial dels Oceans, WOC) per establir-hi la seva seu global, i com la ciutat on celebrarà els seus esdeveniments mundials i punters d’economia blava i sostenible. El WOC és una organització empresarial no governamental sense ànim de lucre, que lidera a escala mundial l’impuls de l’economia marítima sostenible, i que treballarà gran part de la seva activitat des de Barcelona en els propers 4 anys (2022-2026).
L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb el WOC que dona suport a la nova ubicació de la seu central així com a les activitats relacionades en el marc de Mesura de Govern de l’Economia Blava a la ciutat, permetent posicionament i inversions sostenibles a la ciutat. L’establiment de la seu mundial del WOC a Barcelona ajudarà a consolidar el lideratge internacional de la ciutat en aquest nou sector, reforçant el desenvolupament de noves industries sostenibles i innovadores, i alineat amb l’agenda 2030.
En aquest marc, el WOC portarà a la ciutat la Cimera Oceànica Sostenible (Sustainable Ocean Summit), esdeveniment que anteriorment s’ha celebrat a París i Singapur, i que s’orienta al desenvolupament sostenible dels oceans. El Sustainable Ocean Summit (SOS), acull anualment més de 300 alts executius de la indústria marítima, i convoca regularment a grups d’inversió i negocis. Aquesta cimera és itinerant i se celebra cada any a un país diferent i tindrà lloc a Barcelona cada 3 anys a partir de la tardor de 2022.
El World Ocean Council organitzarà també a Barcelona la 1a Conferència Mundial de Finances Blaves (BlueFin). Aquesta conferència es farà a la ciutat cada dos anys a partir de la tardor de 2022. Com a resultat, s’espera atraure a Barcelona a representats d’alt nivell de la comunitat d’inversió i finances de l’economia oceànica sostenible, generant oportunitats per a tot l’ecosistema, fons d’inversió, start-ups, acceleradors, entre d’altres. Així, els agents locals podran connectar més àgilment amb actors globals ja consolidats.
El desenvolupament d’aquestes activitats impactarà en l’economia de la ciutat; en la facturació, en els llocs de treball que es generaran i en la repercussió dels congressos realitzats a Barcelona, on caldrà sumar-hi també l’impacte de les noves start-ups d’economia blava que es puguin crear en aquest període.
L’anunci de l’acord amb el WOC se suma a d’altres que s’han fet públics recentment com ara el de la celebració de la Copa Amèrica de Vela, molt més que un esdeveniment esportiu i que situa Barcelona com a referent internacional tant a nivell econòmic, com turístic i de l’esport, on la sostenibilitat i la innovació vinculada a la nàutica jugaran un paper cabdal.
Plataforma d’Inversió del WOC
A més d’aquests dos grans esdeveniments, des de Barcelona es llençarà la Plataforma d’Inversió del WOC per a l’impuls de l’ecosistema d’inversors de l’economia blava a la ciutat que inclourà l’organització d’una Taula Rodona d’Inversions Oceàniques, i la Xarxa Global de la Innovació en Economia Blava. Aquesta Taula, alineada amb els principis dels objectius sostenibles de l’ONU, inclourà una àmplia gamma d’estratègies sectorials, com l’aqüicultura, la biotecnologia, el transport marítim sostenible o la tecnologia digital marina.
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha celebrat l’acord amb el World Ocean Council i ha destacat que “la instal·lació de la seu d’un organisme internacional com el WOC reafirma el posicionament de Barcelona com a capital de l’Economia Blava, amb projecció mediterrània, europea i global”. La iniciativa, emmarcada en l’Estratègia d’Impuls de l’Economia Blava “permetrà continuar promovent la innovació i la sostenibilitat vinculades a l’economia marítima, i crearà ocupació i noves oportunitats a la ciutat, que de nou torna a viure de cara al mar”, ha afegit.
De la seva banda, el fundador i director general del WOC, Paul Holthus, ha explicat que “buscàvem una seu per fer créixer l’organització, i a Barcelona hem trobat un gran port global, reconegut internacionalment, i una col·laboració molt activa amb l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, i amb el Port de Barcelona, amb un fort compromís per esdevenir un hub blau i la capital global de l’Economia Blava”.
A través de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el WOC es crearan també Centres d’Excel·lència per impulsar el coneixement dels oceans, promovent la innovació i donant embranzida a l’entorn empresarial local afí a aquest sector. Els Centres d’Excel·lència seran tractors d’iniciatives per potenciar el lideratge de la indústria en relació amb la protecció d’àrees marines i els objectius de conservació de la biodiversitat (Ocean 30×30); la recopilació i intercanvi de dades de bucs i estructures (Smart Ocean-Smart Industries); la garantia de resistència a la pujada del nivell del mar i fenòmens meteorològics extrems; o la capacitat per fer front al soroll marí generat per la indústria.
A més, s’obrirà l’Oficina Mediterrània del WOC, dirigit per Seastainable Ventures, per donar sortida a iniciatives i programes regionals, generar coneixement i divulgació a partir d’instruments com la Taula Rodona sobre el Carboni Blau, donar més oportunitats al sector de la recerca de la indústria oceànica, i catalitzar sinèrgies per promoure més iniciatives del desenvolupament marítim i costaner sostenible, dirigides des de Barcelona.
Barcelona, ciutat escollida pel World Ocean Council
El WOC assenyala que han triat Barcelona per l’aposta de l’Ajuntament per l’economia blava i per comptar amb el Port de Barcelona, un dels ports més reconeguts de la Mediterrània a escala global, que aposta per la innovació i és líder en el sector, a més de les seves connexions internacionals aeroportuàries. Han destacat en la seva tria l’esperit emprenedor de Barcelona, una de les millors ciutats per a les start-ups segons els rànquings de referència; pel seu ecosistema tecnològic, amb casos d’èxit com ara la celebració del Mobile World Congress; o la presència de múltiples scale-ups i alguns unicorns nascuts a la ciutat.
Està previst que les oficines del World Ocean Council s’instal·lin en l’entorn portuari. En aquest sentit, cal destacar que el Port de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona van signar l’abril de 2021 un acord de col·laboració en matèria d’economia blava per tal de dur a terme projectes en aquest àmbit.
Barcelona és una ciutat de llarga tradició marítima, que ha desplegat activitats comercials, i acull importants centres d’investigació marina (Institut Ciències del Mar ICM-CSIC, UB, UPC) amb professionals científics de primer nivell. A través de la Mesura de Govern de l’Economia Blava de l’Ajuntament, i amb l’impuls de Barcelona Activa, es treballa en programes d’emprenedoria i innovació per acompanyar i accelerar negocis “blaus”, i per engegar accions formatives en l’àmbit portuari.
La ciutat també és seu d’un potent ecosistema d’economia oceànica, amb empreses destacades com ara MB92 o GPA, entitats rellevants (FNOB), plataformes referents en Economia Blava (Seastainable Ventures), esdeveniments (Saló Nàutic), així com associacions empresarials (Barcelona Clúster Nàutic). Barcelona disposa de 16,67 quilòmetres de “districte blau” i, amb des de diferents iniciatives es treballa per generar activitat i alhora, en la reducció d’emissions i millora de l’ecosistema marí.
Actualment, l’economia blava representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació de la ciutat. Inclou activitats econòmiques com el transport i la logística marítima, les tasques portuàries, la pesca, el sector nàutic i esportiu, el turisme, la construcció i el manteniment naval o les energies renovables marines.
Paraules clauesports/ World Ocean Council/