Les persones grans amb discapacitat auditiva podran sol·licitar el servei VinclesBCN : Servei de Premsa

Les persones grans amb discapacitat auditiva podran sol·licitar el servei VinclesBCN

13/04/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Una prova pilot permet detectar les necessitats d’aquest col·lectiu i adaptar l’aplicació

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat celebra que aquest “és un pas important en l’estratègia de fer avançar l’accessibilitat a la ciutat”

Les persones grans amb discapacitat auditiva podran sol·licitar el servei VinclesBCN de l’Ajuntament de Barcelona ja que s’han fet les adaptacions pertinents per a aquest col·lectiu. Aquestes necessitats específiques es van detectar arran la prova pilot desenvolupada l’any 2020 i interrompuda per la crisi sanitària. A més, disposaran d’una dinamitzadora amb formació en la llengua de signes.

 

 

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha celebrat que “fer el servei vincles accessible per la discapacitat auditiva és un pas important en l’estratègia de fer avançar l’accessibilitat a la ciutat. “Són força les persones grans que amb el temps perden audició. Cal que ser sensible a aquesta qüestió i adaptar els serveis als usuaris i usuàries”, ha afegit.

Els mesos de març i d’abril l’IMPD i el Departament de Promoció de les Persones Grans s’estan reunint amb tres de les entitats més representatives del sector, Associació Catalana Per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS), Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i Centre Recreatiu Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR), per informar de la incorporació de les persones amb discapacitat auditiva al Servei VinclesBCN.

L’objectiu de les trobades amb cadascuna de les entitats és informar que el Servei VinclesBCN ha establert les bases per poder facilitar la incorporació de les persones amb discapacitat auditiva dins del servei  i les adaptacions necessàries per a fer-ho possible. Posteriorment, es faran sessions a les seus de cadascuna de les entitats amb les persones grans sòcies de les entitats en què es farà una difusió del servei VinclesBCN i es resoldran tots els dubtes que puguin sorgir.

La prova pilot ha permès avaluar la inclusió de les persones usuàries amb diversitat auditiva i observar l’experiència d’aquestes persones dins del servei. Amb aquesta prova, el servei s’ha plantejat avançar en els requisits d’inclusió en el servei per tal de poder incloure a les persones amb diversitat auditiva. La prova pilot s’ha realitzat gràcies al treball conjunt de l’IMPD amb el Departament de Promoció de Persones Grans, responsable de VinclesBCN.

Com a resultat de la prova, majoritàriament les persones participants van estar satisfetes amb el servei i el van trobar útil. A més, la meitat del grup va afirmar que el recomanaria a altres persones. Després dels 12 mesos de prova amb les persones usuàries i d’analitzar els indicadors plantejats a l’inici d’aquest projecte, les persones amb diversitat auditiva s’han adaptat perfectament al servei i ja poden participar en el mateix.

El servei, que vol combatre la soledat reforçant les relacions socials de les persones grans, permet que les persones usuàries gestionin les seves relacions socials utilitzant com a instrument de comunicació una aplicació senzilla instal·lada en una tauleta o un telèfon intel·ligent. L’aplicació permet la comunicació entre la persona usuària, la seva família i el seu cercle d’amistats, així com amb les persones que formen els grups de VinclesBCN. La comunicació es fa en format de missatge de text, fotografia i vídeo.

 

Paraules clau

discapacitat auditiva/ vincles/