Barcelona redueix un 60% la població de coloms a les zones on s’ha administrat tractament anticonceptiu : Servei de Premsa

Barcelona redueix un 60% la població de coloms a les zones on s’ha administrat tractament anticonceptiu

14/04/2022



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Ajuntament de Barcelona fa un balanç positiu del control ètic de la població de coloms mitjançant mètodes anticonceptius amb nicarbazina que s’ha dut a terme a Barcelona des del 2017 per tal de reduir la natalitat en les colònies de coloms.

No obstant això, l’estratègia integral per a poder dur a terme un control efectiu de la superpoblació de coloms a la ciutat comporta a més de reduir la fertilitat, dificultar la nidificació fent especial èmfasis en edificis en desús on es poden concentrar gran nombre de nius, generant molèsties i problemes de salubritat. L’altra gran objectiu estratègic que persegueix l’Ajuntament recau en reduir significativament la quantitat d’aliment que els ciutadans els hi proporcionen i és per això que posa en marxa una campanya que fa una crida a la coresponsabilitat de la ciutadania per no proporcionar-los menjar.

Pel que fa als resultats específics del tractament amb pinso anticonceptiu, des de l’inici del tractament el 2017, la reducció total de coloms allà on s’ha administrat el fàrmac és del 60%. En concret, s’ha produït una reducció de 2.278 exemplars, respecte els 3.801 tractats a l’inici del projecte. Pel que fa als resultats concrets de l’últim any, al llarg del 2021, mostren una reducció del 27% de la població de coloms gràcies al tractament administrat.

Aquestes xifres manifesten l’eficàcia del sistema com a eina de gestió ètica per la ciutat, on la disminució de la natalitat ha permès reduir un 60% el número de coloms de les zones tractades sense necessitat de fer cap captura. Els resultats mostren una parada en la reproducció dels coloms tractats amb la conseqüent disminució del reclutament de juvenils.

 

 

Actualment la ciutat compta amb 44 dispensadors, que cobreixen 36 colònies de coloms, i estan situats segons criteris de densitat i de les molèsties ocasionades per aquestes colònies. Aquest mes de març s’ha ubicat un dels dispensadors a la Plaça de la Gardunya, darrera el mercat de la Boqueria.

 


Nou dispensador a la plaça de la Gardunya
 

Trobareu més informació de en què consisteix el tractament anticonceptiu al final de la nota

 

Accions de conscienciació a la ciutadania i als alimentadors de coloms

Cal ser conscients, però, que amb aquest volum d’exemplars tractats no es controla la població total de coloms a la ciutat. El control o regulació de les poblacions d’animals de forma natural es produeix per la disponibilitat de dos recursos claus: zones d’aixopluc o descans i nidificació, d’una banda, i la disponibilitat d’aliments de l’altre.

Per tant, per reduir de manera significativa la població de coloms (Columbia livia), l’estratègia a mig i llarg termini passa en bona part per reduir la quantitat d’aliment disponible que els facilita la ciutadania.

 


Imatge de la campanya de conscienciació
 

En paral·lel, l’Ajuntament treballa per dissuadir els gran alimentadors (que poden arribar a proporcionar més de 5 kg de mengar diari) i els alimentadors regulars (estarien entre 1 i 5kg). Per això ha impulsat un programa de formació als informadors municipals, agents cívics, educadors socials i agents de policia de barri dels districtes per identificar als alimentadors (grans, regulars i esporàdics) i la freqüència i les quantitats d’aliment que hi proporcionen. L’objectiu és poder interaccionar amb aquestes persones per tal d’aconseguir que redueixin la quantitat d’aliment aportat o fins i tot que deixin d’alimentar. També es planteja fer extensiva la campanya al sector de la restauració, una mesura que caldria encara treballar amb districtes, per evitar que les terrasses siguin punts d’alimentació ad libitum dels coloms.

L’altre actuació que també impulsa l’Ajuntament és per evitar la nidificació dels coloms. La Direcció de Serveis de Drets dels Animals (DSDA) emet informes d’avaluació d’incidències i propostes d’actuació a petició dels diferents Serveis i Districtes de l’Ajuntament. Això inclou per exemple actuacions per instal·lar mesures que evitin el repòs dels coloms i que rebaixin les molèsties derivades de la seva presència, per exemple en espais o equipaments municipals.

També passa per dificultar la nidificació en locals i edificis abandonats o pendents de rehabilitació a on es poden concentrar gran nombre de nius generant molèsties i problemes de salubritat

 

Augmenta el volum de queixes ciutadanes

Un altre motiu per buscar la corresponsabilitat ciutadana per anar a l’arrel del problema és poder donar resposta a la creixent preocupació de la ciutadania envers la presència de coloms a la ciutat. El total d’incidències i queixes registrades a l’IRIS vinculades amb coloms ha estat de 1.504 durant l’últim any, 241 de les quals relatives a alimentadors de coloms en via pública. Això suposa un increment del 67% respecte l’any anterior, amb un total de 897 queixes registrades el 2020.

Aquest increment s’explica, en part, per la recuperació de la vida ciutadana després de la pandèmia, atès que durant el confinament hi va haver certa dispersió dels coloms en recerca d’aliment en el seu àmbit natural, és a dir, en les zones verdes de la ciutat i en espais naturals dels voltants del nucli urbà. La conducta natural d’aquesta espècie és destinar unes 8 hores diàries a la recerca d’aliment i, a més, són capaces de mantenir una velocitat de 50km/h durant hores, per la qual cosa no requereixen la intervenció humana per alimentar-se.

Les 1.504 incidències registrades responen en bona part a ciutadans o ciutadanes que reclamen solucionar problemes generats per l’alta densitat de coloms relacionades amb la presència d’alimentadors i també per nidificacions en edificis. En aquest balanç també hi ha comptabilitzades sol·licituds d’intervenció per part dels districtes i serveis municipals, en punts o equipaments concrets, com podrien ser els mercats alimentaris.

 

Mesures anticoloms als mercats municipals de Barcelona

Des de Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) fan un seguiment de la presència de coloms a tots els mercats de Barcelona, per evitar problemes de salubritat pública i de molèsties als concessionaris i usuaris dels mercats. Davant d’aquesta problemàtica es realitzen diferents mesures, totes elles respectant el màxim possible, la imatge de l’edifici. Cal remarcar la singularitat dels mercats en quan el gran volum en alçada interior d’aquests equipaments, que genera espais segurs pels coloms, aprofitant-los per anidar. Per aquest motiu, als mercats la incidència es produeix tant a fora com a dins dels edificis.

Es col·loquen malles antiocells, de polietilè anosat, dissenyada per col·locar-la a l’exterior del edificis, sent  poc visible per l’observador casual, resistent a les condicions climatològiques i estable a la llum solar, per evitar que puguin accedir a espais on moltes vegades tenen possibilitat d’anidar.

També es col·loquen sistemes de fil i molles que s’instal·len habitualment en els coronament de les façanes i ampits de finestres o qualsevol lloc on els coloms es puguin recolzar. Puntualment, en alguns perímetres, es posen sistemes de punxes d’acer inoxidable i base de policarbonat.

Durant l’any 2021 es van fer mesures als Mercats de la Mercè, Barceloneta, Ninot, Sants, Vall d’Hebron-Taxonera i la Marina, essent actuacions recurrents any rere any. I durant el 2022 s’han realitzat mesures puntuals o de reforç al Mercat de Sant Antoni i està previst realitzar, actuacions importants a Boqueria i a Santa Caterina, aquesta ultima ja esta en execució.

En la majoria de mercats la presència de coloms és molt habitual en alguns casos generant greus problemes, en d’altres incidències puntuals. És per això, que es continua fent seguiment de tots els Mercats per fer recull d’incidències i trobar les solucions especifiques per cada mercat. Resta per donar resposta al costum dels coloms d’entrar caminant per les portes en estar molt acostumats als humans. Aquesta forma d’accedir és de molt difícil solució.

 

En què consisteix el control ètic de la població de coloms

Quan la densitat de coloms d’una ciutat supera la mitjana de 300-400 coloms per km2 es fa necessari establir mesures per controlar-ne la població. A Barcelona la densitat s’estima entre 1.300 i 1.700 coloms per km2, el que suposa una superpoblació per la ciutat. Segons els últims censos a l’àrea urbana hi ha uns 103.226 exemplars.

Els objectius del control ètic de coloms són reduir l’abundància de la població de la ciutat de Barcelona a uns valors acceptables per la societat, disminuir els problemes i les incidències causades per les aus i establir un mètode de gestió a llarg termini.

Per aconseguir aquests objectius, l’Ajuntament de Barcelona, fruit del treball conjunt amb el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (SEFaS), va començar l’any 2017 el tractament amb fàrmac veterinari anticonceptiu, administrat per l’empresa Zooethics.

El sistema implantat consisteix a administrar blat de moro recobert de nicarbazina, el fàrmac veterinari anticonceptiu. Actualment la ciutat compta amb 44 dispensadors, que cobreixen 36 colònies de coloms, i estan situats segons criteris de densitat i de les molèsties ocasionades per aquestes colònies. Cada dia a primera hora del matí els dispensadors administren la dosi necessària de fàrmac (8g/colom/dia) als coloms presents. Aquest fàrmac inhibeix el desenvolupament del rovell de l’ou i produeix una infertilitat reversible si se’n deixa de subministrar, d’aquesta manera, el número de coloms es redueix progressivament de forma natural.

 

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL]

Declaracions Carme Mati, directora benestar animal – Vídeo (MP4)
Declaracions Carme Mati, directora benestar animal – Àudio (WAV)





Paraules clau

colom/ coloms/ tractament anticonceptiu/