L’IBE crea un protocol per a persones adultes per prevenir, detectar i actuar davant les violències sexuals en l’esport : Servei de Premsa

L’IBE crea un protocol per a persones adultes per prevenir, detectar i actuar davant les violències sexuals en l’esport

20/04/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest nou protocol s’adreça a les entitats esportives, que l’hauran d’acceptar, adherir-s’hi formalment i aplicar-lo

Inclou les eines necessàries per prevenir situacions violentes, però també els instruments per detectar els casos que es puguin produir i per actuar

L’IBE acompanyarà les entitats i les ajudarà a complir amb el protocol

L’Institut Barcelona Esports (IBE) presenta avui el “Protocol per la prevenció, la detecció i l’acció davant les violències sexuals en activitats esportives per a persones adultes”. La iniciativa s’emmarca en el Pla d’acció 2021-2023 del Gabinet per l’Equitat de Gènere de l’IBE i el Pla per la Justícia de Gènere 2021-2025. Té com a objectiu crear un instrument que ajudi a prevenir les violències sexuals en el món de l’esport entre persones adultes. L’objectiu també és que aquest document aporti eines per poder detectar els casos que es produeixin, unes eines que a més permetin actuar seguint un protocol establert. Es tracta d’un document adreçat a les entitats del món de l’esport, a les quals es vol implicar mitjançant l’acceptació i l’adhesió formal al protocol. A través d’aquest protocol, l’IBE es compromet per la seva banda a acompanyar i ajudar les entitats en l’aplicació d’aquest protocol. Així doncs, el document vol facilitar als i les professionals que treballen en el sector esportiu les mesures preventives i d’actuació necessàries per garantir activitats esportives lliures de violències masclistes i d’aquesta manera contribuir a aconseguir que les entitats esportives siguin espais segurs per a totes les persones que practiquen esport. Aquest document complementa el protocol per a infants i adolescents difós i publicat per l’IBE l’any 2019, i es presenta amb la voluntat d’incloure totes les edats. Aquesta eina estarà acompanyada per formacions anuals organitzades des del Departament de Promoció Esportiva de l’IBE dirigides a entitats esportives.

 

Es crea la figura del/la referent del protocol

El protocol s’estructura en tres eixos: la prevenció, la detecció i l’acció, i estableix com a figura central i fonamental per dur a terme aquestes tasques dins de les entitats el/la referent de protocol, que haurà de designar la junta directiva o els/les responsables del l’entitat. Aquesta figura ha de ser coneguda per totes les persones de l’entitat així com les persones usuàries. L’IBE assumeix el rol d’orientar l’entitat i en concret el/la referent del protocol en la seva tasca de prevenció, detecció i acció. Així doncs, l’IBE té una funció paraigua dins del protocol i centralitza els casos amb l’objectiu d’introduir millores del procediment i de les formacions.

Per altra banda, el protocol estableix tot un seguit de principis i garanties:

Pel que fa a les accions en el terreny de la prevenció, el protocol estableix tot un conjunt de mesures de caire general i altres que són més específiques de l’àmbit esportiu. Per exemple, establir normes internes clares i sense excepcions, posar en coneixement de tot el personal el protocol, sensibilitzar i formar, o bé evitar entrenaments o sessions de millora individualitzats de manera continuada, evitar que entrenadors/es i esportistes comparteixin vestidors, definir quins seran els canals de comunicació durant la temporada, entre altres.

En el terreny de la detecció el protocol ofereix tot un seguit d’eines que permeten captar el procés a través del qual determinades conductes poden derivar en assetjament o en relacions abusives, així com indicadors que poden mostrar les víctimes: problemes de salut, situacions de ruptura en les relacions amb altres persones, absentisme, baixes, etc.

Per últim el protocol dóna instruccions per actuar davant de situacions de violència. Estableix els canals d’atenció i la derivació dels casos. En aquest sentit contempla tres vies d’actuació: la via interna, la via administrativa o bé la via judicial.

Aquest protocol estarà en consonància amb el protocol pels equipaments esportius municipals i els protocols d’espais lliures de violències masclistes que es preveuen en tots els equipaments municipals en el marc de la mesura de govern d’equipaments i gènere.

 

Descarregar document relacionat (PDF)





Paraules clau

esport/ gènere/ violències sexuals/