Barcelona executa els primers projectes proposats i escollits per la ciutadania en els pressupostos participatius : Servei de Premsa

Barcelona executa els primers projectes proposats i escollits per la ciutadania en els pressupostos participatius

30/04/2022



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L’Ajuntament inaugura el carril bici de la ronda del Guinardó, un dels primers projectes executats i finalitzats, amb una inversió de 650.000 euros i votat per 1.418 persones

Aquest 2022 s’hauran finalitzat 21 projectes, mentre que la resta s’enllestiran l’any següent, fins a exhaurir els 30 milions d’euros repartits per un total 76 projectes d’inversió

A la plataforma Decidim.Barcelona la ciutadania podrà fer seguiment de l’estat d’execució de tots els projectes

Els projectes on invertir 30 milions d’euros del pressupost municipal proposats, prioritzats i escollits per la ciutadania comencen a ser una realitat. Aquest mes d’abril l’Ajuntament de Barcelona ha enllestit el carril bici de la ronda del Guinardó, un projecte proposat per un veí del barri que va recollir el suport de la ciutadania per ser un dels set projectes seleccionats al districte d’Horta-Guinardó. Els veïns i veïnes disposaven d’un pressupost de 3,2 milions d’euros per aquest districte i, amb una participació de 5.079 votants, el projecte de carril bici va tenir el suport de 1.418 persones.

 

 

 

 

 

Com aquest, els serveis tècnics de l’Ajuntament de Barcelona estan treballant en els 76 projectes que van resultar escollits per la ciutadania, d’acord i conjuntament amb les persones promotores de les iniciatives, així com amb  entitats socials i veïnals  si els projectes requereixen de processos participatius oberts. De manera gradual tots els projectes van superant les fases administratives i tècniques abans de fer-se realitat. Per poder seguir dia a dia l’estat d’execució de tots els projectes, s’ha obert una secció a la pàgina de Pressupostos Participatius de la plataforma municipal de participació ciutadana, el Decidim.Barcelona, on es pot consultar en quin punt es troba cadascun dels projectes. En conjunt, la mitjana d’execució de tots els projectes és del 30%.

Comptant-hi el carril bici de la ronda del Guinardó, la previsió és aquest 2022 haver enllestit ja 21 dels 76 projectes seleccionats en els pressupostos participatius, mentre que la resta s’hauran acabat d’executar a partir del gener del 2023. Al web Decidim.Barcelona, tothom que ho vulgui podrà consultar la mitjana d’execució en el conjunt de la ciutat o bé districte a districte, així com la concreció de cadascun dels projectes. (https://www.decidim.barcelona/processes)

 

El carril bici de la ronda del Guinardó, una iniciativa amb més de 1.400 suports

La intervenció de carril bici, que va rebre el suport de 1.418 persones en la votació final dels pressupostos participatius amb un pressupost de 650.000 euros, s’ha realitzat a la ronda del Guinardó entre els carrers Vinyals i Cartagena. En aquest àmbit, el carril bici bidireccional que existia s’ha baixat de vorera a calçada i s’han construït dos nous carrils bici segregats i unidireccionals que donaran continuïtat a l’actual carril bici de la ronda del Guinardó. La secció ha quedat configurada, tant a banda mar com a banda muntanya per un carril bici, un carril bus, i un carril de circulació a velocitat 30km/h.

Al llarg del carril s’hi han instal·lat zones avançades per bicicletes, amb un semàfor amb ambre intermitent que els hi dona accés. Aquests elements milloren la mobilitat ciclista donant preferència als moviments en la sortida en verd. A la zona d’obres de la L9 del metro, el carril bici es converteix en un corredor d’enllaç, un espai compartit en calçada senyalitzat horitzontalment com a bicienllaç, que permet la connexió entre carrils bici.

Barcelona continua l’ampliació i millora de la xarxa de carrils bici. En línia amb els objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2024 el Govern municipal segueix potenciant els desplaçaments a peu, en transport públic i en bicicleta i per això treballa en la construcció de 32,6 quilòmetres nous de carril bici i en la millora d’11,7 quilòmetres ja existents. L’objectiu és arribar al 2023 amb una xarxa total de 272,6 quilòmetres.

 

L’Ajuntament enllestirà 21 projectes aquest 2022

 

Amb la participació de 4.185 votants i un import disponible de 3,4 milions d’euros, els veïns i veïnes van escollir fins a 9 projectes d’inversió. Un dels més avançats és el de convertir l’associació veïnal del Casc Antic en un punt de servei informàtic accessible, amb un pressupost de 50.000 euros i votat per 1.325 persones, ja que en els pròxims mesos s’haurà equipat el local de forma convenient per aquest fi. Igualment, enguany s’haurà executat la instal·lació d’una boia per mesurar l’acidificació del Mediterrani, ja que actualment no hi ha cap sensor per mesurar la contaminació que miri al mar. Aquesta proposta, amb un pressupost de 200.000 euros, va comptar amb el suport de 1.154 persones. Per últim, un dels projectes amb una inversió més important amb 920.000 euros i els 1.224 vots, el de construir un carril bici al passeig de Joan de Borbó, la previsió és que els treballs es puguin iniciar a finals de 2022.

 

Gràcies a les propostes realitzades per la ciutadania, el districte de l’Eixample guanyarà espais verds i jugables amb millores a la plaça del Doctor Letamendi i nous ecoxamfrans al carrer d’Aragó. El Districte tirarà endavant actuacions per fer més amables aquests espais i també per millorar els entorns escolars de les escoles Els Llorers i L’Arbret. Es tracta de les propostes de transformació que es troben més avançades de les diferents actuacions impulsades per la ciutadania que van resultar seleccionades en la votació final dels pressupostos participatius a l’Eixample. La previsió és que les obres a la plaça del Doctor Letamendi, amb un pressupost de 250.000 euros i 2.104 vots, vagin de febrer a juny de 2023. Pel que fa als ecoxamfrans d’Aragó, amb 300.000 euros de pressupost i el suport de 2.805 persones, les obres també s’iniciaran al febrer. Quant als entorns escolars de les escoles Els Llorers i L’Arbret, les obres s’iniciaran al novembre i acabaran al febrer, amb una inversió de 120.000 euros i escollida amb els vots de 1.738 persones.

En total, a l’Eixample van participar 9.210 persones i disposava d’un pressupost disponible de 3 milions d’euros.

 

La proposta de millora del parc de l’Espanya Industrial va ser la més votada dels pressupostos participatius a tota la ciutat. Amb 3.351 suports, en les darreres setmanes s’ha acabat de consensuar la proposta definitiva que s’executarà a partir de la primavera del 2023, amb la reordenació i millora general dels usos, serveis, vegetació i instal·lacions del parc. Durant el 2022 s’acabaran de superar els tràmits tècnics i administratius per poder iniciar les obres a partir de l’any que ve tant a l’Espanya Industrial com de la reforma del camp esportiu Julià de Capmany per a la pràctica del críquet i esports minoritaris. Les obres del projecte de  millora dels entorns de la muntanya i els camins que connecten el Poble-sec amb Montjuïc, que inclou també la renovació de la zona d’esbarjo coneguda com a “El Marcelino”, s’iniciaran a la tardor del 2022. El projecte d’instal·lació de videomarcadors a instal·lacions esportives estarà finalitzat abans que finalitzi 2022

En total, a Sants-Montjuïc els veïns i veïnes disposaven d’un import de 3,6 milions d’euros i van votar els projectes 9.294 persones.

 

Amb la participació de 2.743 persones, els veïns i veïnes de les Corts van seleccionar vuit projectes on invertir els 2 milions d’euros disponibles. Els projectes més avançats són l’ampliació de recursos i material per a ús de les entitats juvenils del districte, amb una inversió de 52.000 euros i el suport de 819 persones, i la instal·lació d’un punt de trobada de bàsquet al barri de les Corts, una pista de bàsquet 3×3 al solar del carrer de Morales cantonada amb el carrer del Montnegre, amb una inversió de 70.000 euros i que va recollir 764 vots. Aquestes iniciatives estaran executades a l’estiu i a la tardor respectivament.

 

A la tardor començaran els treballs d’un nou tram de carril bici a la Via Augusta, el projecte més votat al districte amb 1.009 suports i també la inversió més elevada, amb 1,1 milions d’euros. També a la tardor s’iniciaran els treballs de l’hort comunitari de Sarrià de Dalt, un hort ecològic de gestió comunitària per generar cohesió social al barri i impulsar la sobirania alimentària, amb una inversió de 120.000 euros. Abans, a l’estiu començaran els treballs per millorar l’entorn de l’escola Lourdes, una iniciativa que compta amb una inversió de 50.000 euros. El projecte enllestit al districte aquest 2022 serà el de “Guanyem espai per als vianants del carrer Balmes”, que té previst finalitzar obres a la tardor. En total, a Sarrià – Sant Gervasi van participar-hi 3.206 votants per repartir els 2,2 milions d’euros assignats a aquest districte.

 

Les 5.794 persones que van participar a les votacions definitives dels pressupostos participatius al districte de Gràcia van escollir 8 projectes on invertir els 2,4 milions d’euros disponibles. De tots, n’hi ha dos que estaran enllestits aquest 2022. Són la recuperació dels camins de Vallcarca a Collserola, amb una inversió de 50.000 euros i que va ser dels que més suports va recollir, amb 2.655 vots.. També a la tardor s’haurà enllestit la millora dels patis de l’escola Pau Casals, una iniciativa amb 450.000 euros de pressupost.

 

A més del carril bici del Guinardó, dos projectes més al districte estaran acabats aquest 2022. Són la millora del pati de l’escola de les Aigües, amb més verd i natura, que s’executarà aquest estiu i que va tenir el suport de 1.442 persones i un pressupost de 185.000 euros, i la renovació del poliesportiu de Coves d’en Cimany, amb una inversió de 300.000 euros i 1.079 vots. En total, a Horta-Guinardó van participar en les votacions 5.079 persones, que van escollir 7 projectes on invertir 3,2 milions d’euros.

 

Els veïns i veïnes de Nou Barris disposaven de 3,6 milions d’euros, en unes votacions on van participar 3.153 persones que van acabar escollint 9 projectes. D’aquests, la instal·lació de bancs adaptats per a la gent gran és un dels projectes ja executats, amb la substitució de bancs al barri de Porta per fer-los més còmodes i accessibles a la gent gran, amb una inversió de 50.000 euros. També la restauració paisatgística per arranjar i revegetat l’àmbit del Torrent de Canyelles, amb una inversió també de 50.000 euros. Un altre projecte avançat que s’haurà enllestit abans que acabi el 2022 és l’obertura d’aules informàtiques al casal de barri de la Trinitat Nova obertes al veïnat, amb una inversió de 50.000 euros.

 

Cinc dels nou projectes escollits a Sant Andreu estaran acabats abans de final d’any. Ja en marxa es troben les obres per renovar el paviment del tram central del passeig de Fabra i Puig, amb una de les inversions més importants, de 910.000 euros i que va comptar amb el suport de 1.083 persones. També molt avançat es troba la pacificació de l’entorn de l’escola Ramon Llull, amb una inversió de 85.000 euros i el suport de 1.038 persones. A banda, pròximament han de començar els treballs per fer un pati més inclusiu a l’escola El Sagrer, amb una inversió de 193.000 euros, així com la reforma de la seu de l’entitat T’acompanyem, amb 50.000 euros per millorar la climatització i la instal·lació elèctrica. Per últim, s’invertiran també 50.000 euros per la instal·lació d’aplicacions per a la subtitulació simultània d’esdeveniments a 16 equipaments del districte, una iniciativa que va comptar amb el suport de 862 persones i en què s’invertiran 50.000 euros. En total, a Sant Andreu van participar 4.416 persones per repartir els 3 milions d’euros disponibles.

 

A Sant Martí 7.996 persones van participar en les votacions dels pressupostos participatius per repartir els 3,6 milions d’euros assignats a aquest districte. En total, es van escollir set projectes, dos dels quals estaran enllestits aquest 2022, relatius tots dos a centres escolars del districte. Es tracta, d’una banda, de la transformació del pati de l’escola La Farigola en un pulmó verd del barri, una iniciativa amb 350.000 euros de pressupost i amb els vots de 2.430 persones; i de l’altra, la construcció d’una cuina a l’escola La Pau, amb una inversió de 400.000 euros i el suport de 1.671 persones.





Paraules clau

pressupostos participatius/