Servei de Premsa
27/01/2025
L’Ajuntament, Foment del Treball, PIMEC i sindicats signen el primer Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina
02/05/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
La iniciativa, impulsada pel Consell Assessor de Salut Laboral de l’Ajuntament i que s’emmarca també en el Pla de Salut Mental 2016-2022 de la ciutat, inclou 10 compromisos de les parts socials sobre la matèria així com 10 mesures específiques de l’Ajuntament adreçades a les empreses i la ciutadania
La presentació de l’Acord ha coincidit amb l’entrega del Premi de Salut Laboral Ignasi Fina 2021, centrat en mesures de resposta i adaptació a la pandèmia i que ha estat lliurat a Grup Bon Preu pel projecte ‘Protecció de les Persones i Garantia del servei’
L’Ajuntament de Barcelona, Foment del Treball, PIMEC i els sindicats CCOO i UGT han anunciat aquest dilluns la signatura del primer Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina. La iniciativa, oberta a l’adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat, s’emmarca en el Pla de Salut Mental 2016-2022 promogut pel consistori i els diferents sectors implicats en la millora del benestar psicològic de la població i serveix també per donar continuïtat als dos Plans de Xoc en Salut Mental que va elaborar l’Ajuntament en el context de la irrupció de la Covid-19 per pal·liar el patiment emocional i l’increment dels riscos psicosocials i de les situacions d’estrès associades, com són la gestió de les incerteses, els canvis inesperats, la por al contagi o l’aïllament social, entre d’altres. Aquests plans de xoc s’han concretat en programes municipals específics i vigents, com per exemple la creació del Telèfon de Prevenció del Suïcidi i el servei Konsulta’m.
De fet, s’estima que aproximadament el 15% de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida i és sabut que els determinants socials juguen un paper important en l’aparició i/o desenvolupament dels trastorns de la salut mental, molts dels quals tenen a veure amb l’àmbit laboral. Amb el present Acord, tant l’Ajuntament com les principals entitats empresarials i sindicals de la ciutat volen refermar el compromís de Barcelona amb la promoció de mesures que ajudin a cuidar i vetllar per la salut mental en l’àmbit laboral. Per fer-ho han assumit una sèrie de principis a treballar per part de totes les organitzacions signants i un mecanisme de governança que faci d’aquest Acord un instrument viu i en constant evolució.
Els 10 compromisos de ciutat per cuidar la salut mental en l’àmbit laboral han estat promoguts pel Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) de l’Ajuntament de Barcelona, per tal que després s’adaptin a les característiques de cada organització i són els següents:
- Incidir en la millora de les condicions laborals com a condició necessària per a la salut mental en l’àmbit laboral. Oferir condicions d’ocupació i treball de qualitat com a element clau per a una bona salut mental.
- Promoure que les empreses coneguin i posin a l’abast de les persones treballadores els recursos de ciutat per a la promoció i cura de la salut mental.
- Impulsar la sensibilització de les plantilles, tot promovent la capacitació de persones que puguin actuar com a referents de benestar emocional.
- Facilitar formació sobre els recursos per afrontar problemes de salut mental i sobre els dispositius d’atenció, ja siguin propis o externs.
- Fomentar la integració laboral de les persones amb trastorns mentals i practicar la tolerància zero pel que fa a l’estigmatització en aquest àmbit.
- Minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina, atès que existeix l’obligació legal d’identificar-los, avaluar-los i establir prioritats d’actuació per obtenir unes condicions de treball adequades.
- Fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals, amb la participació de les persones treballadores.
- Combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional d’origen extern i intern.
- Introduir a l’empresa eines de detecció i prevenció de possibles problemes de salut mental.
- Promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.
Per facilitar la posada en pràctica d’aquests compromisos, el CASL ha elaborat un catàleg de recursos adreçats a empreses, professionals de la salut laboral, persones treballadores i ciutadania, que també s’ha fet públic en el dia d’avui.
A banda d’aquest Acord, l’Ajuntament de Barcelona també es compromet a mesures específiques, com per exemple impulsar una campanya de ciutat en favor de la sensibilització; configurar un banc de recursos d’experiències i bones pràctiques; facilitar a les empreses i organitzacions de la ciutat orientacions i recursos per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental; oferir capacitació sobre primeres auxilis en salut mental; difondre el telèfon 93.496.45.09 de suport sobre salut mental adreçat a persones autònomes i treballadores de la llar i de la cura; facilitar a totes les empreses la guia de recursos de ciutat sobre salut mental; així com treballar de manera específica en la promoció de la salut mental dins de la pròpia plantilla municipal, entre d’altres.
El Premi Ignasi Fina reconeix l’adaptació a la pandèmia
La signatura de l’Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina ha coincidit amb el lliurament del Premi de Salut Laboral Ignasi Fina 2021 (XIV edició) al Departament de Persones del Grup Bon Preu pel seu projecte ‘Protecció de les Persones i Garantia del servei’. També s’han volgut reconèixer les candidatures finalistes, el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona amb el projecte ‘Covid persistent en sanitaris: abordatge integral des del Servei de Salut Laboral’, i Suara Serveis amb el projecte ‘Som Benestar’.
El Premi de Salut Laboral Ignasi Fina té com a objectiu principal contribuir a reconèixer i fer visibles les millors experiències d’actuació en la prevenció de riscos i en la promoció de la salut en l’àmbit laboral a la ciutat de Barcelona. En l’edició d’enguany es valoraven de manera rellevant les accions per adaptar l’entorn laboral a la situació generada per la covid-19.
Paraules clauCOVID-19/ salut/ salut mental/