Servei de Premsa
24/01/2025
El Plural, centre de masculinitats programa 240 activitats pròpies per a la ciutadania i acollirà desenes d’actes, tallers i formacions d’entitats aquest 2022
03/05/2022
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Les propostes estan orientades a promoure canvis cap a models relacionals més oberts, respectuosos i saludables
Hi haurà oferta formativa presencial i telemàtica i es treballarà la construcció de la identitat en la infància, l’acompanyament a la paternitat, la coresponsabilitat i la masculinitat, a més d’accions de sensibilització educativa, cultural i esportiva
46 entitats es presenten a la convocatòria per desplegar les seves activitats al centre al voltant de les noves masculinitats
El Plural, centre de masculinitats oferirà un total de 240 activitats, tallers i formacions pròpies per a la ciutadania al llarg de l’any 2022, a les quals se sumaran la resta de projectes transversals, com actes, tallers, formacions i recursos, promoguts per entitats que es duran a terme al centre des d’altres organismes de l’Ajuntament de Barcelona, com els del Pla de Barris, les activitats educatives, culturals i esportives i els actes en el marc de l’espai participatiu Decidim. Aquest equipament municipal dirigit a la població masculina vol fer canvis cap a models relacionals més oberts, respectuosos i saludables, i és un espai proper pensat per acompanyar i treballar aspectes relacionats amb els impactes que té el gènere i la masculinitat en els homes. Situat al número 22 de l’avinguda Marquès de l’Argentera, el centre està actiu des del passat mes de novembre, tot i que la política pública per treballar l’equitat de gènere a través de les masculinitats té més de 10 anys d’història a l’Ajuntament de Barcelona. El centre també és la nova seu del Servei d’atenció a homes per la promoció de relacions no violentes (SAH).
En total, el centre compta amb un equip professional de 10 tècnics i ofereix els serveis d’atenció psicològica individual i grupal; assessorament jurídic i tècnic; activitats sobre masculinitats igualitàries; formacions en masculinitat i gènere; recursos i eines per a la ciutadania i els professionals, i dinamització d’activitats amb entitats i agents. Es tracta d’un servei gratuït adreçat a persones que viuen, treballen o estudien a Barcelona, independentment del seu padró, així com entitats i agents socials de la ciutat. El centre té un pressupost anual de 456.000 euros.
Formació per a la ciutadania i recursos per a les entitats
Pel que fa a la programació que omplirà el Plural aquest 2022, aquesta es divideix en nou blocs molt diferenciats. En primer lloc, s’hi oferirà una proposta formativa adreçada a la ciutadania i als professionals enfocada en el treball amb masculinitats. En aquest apartat hi haurà formació per la ciutadania i entitats de la ciutat en línia a través de la Plataforma Moodle amb un temari dividit en quatre àrees (Textos i contextos de les masculinitats, Violències masclistes, Democratització de les cures i Implicació dels homes en la justícia de gènere). En la mateixa línia, també hi haurà formació presencial per a la ciutadania i les entitats. Aquesta es realitzarà quatre cops l’any i serà una extensió de la formació online amb el mateix contingut, però amb altres metodologies. Aquest bloc també preveu formació específica per a professionals de l’Ajuntament per tal de facilitar una mirada de gènere i eines i recursos per treballar amb homes.
Un segon apartat seran els tallers oberts a la ciutadania per treballar aspectes relacionats amb la masculinitat en format de tallers, xerrades i monogràfics, que acaben d’estrenar les seves sessions presencials. Per exemple, en aquest bloc hi haurà sessions dedicades als homes i a l’educació emocional, a les relacions afectives i la sexualitat, a les violències masclistes, als micromasclismes, als homes que s’impliquen i a les paternitats positives. Un tercer bloc serà la intervenció transversal amb altres serveis de la ciutat, com el Pla de Barris, grups de persones en situacions de vulnerabilitat, Vila Veïna (la iniciativa municipal pionera per abordar les cures), campanyes de sensibilització del món de l’esport i programació sobre masculinitats en els esdeveniments culturals importants de la ciutat.
D’altra banda, un quart bloc de la programació seran els recursos específics per a les entitats de la ciutat que actuen en els entorns de la masculinitat amb programació al mateix centre. Amb una partida de 30.000 euros, s’hi han presentat 46 propostes i han estat seleccionades un total de 25, que impartiran al Plural 122 sessions entre tallers, diàlegs i xerrades que treballen amb els homes l’adopció de valors, actituds i pràctiques per afavorir la gestió de les emocions, el reconeixement de la vulnerabilitat i la interdependència, així com la promoció de la participació activa dels homes en la transformació de la cultura patriarcal.
Sensibilització i assessorament
Un cinquè bloc de la programació són les accions de sensibilització per a sectors poblacionals específics. Així, es farà un projecte específic sobre infància i adolescència, per exemple s’ha creat una comissió amb les referents de gènere dels diversos centres educatius de Roquetes, Verdum i Trinitat Nova per prevenir les violències, així com la creació d’unitats pedagògiques pel treball amb infants i adolescents, els seus educadors i famílies a Baró de Viver.
Un sisè bloc seran vuit grups d’acompanyament a la paternitat dirigits a futurs pares (entre les setmanes 14 i 22 de gestació) que volen compartir l’experiència de la gestació i postpart de les seves criatures i rebre suport en el procés de paternitat. S’hi realitzen cursos de set sessions amb suport individual i grupal durant tot el procés. També són un espai on compartir eines i recursos en el naixement i la criança, i acompanyament per a una paternitat responsable i activa. Per acompanyar a aquestes famílies més enllà del període d’embaràs, també s’ha creat un canal propi en línia (dins de l’espai del Decidim), on es comparteixen experiències, dubtes i materials.
També seran objecte del nou centre, en un setè bloc de la programació, el foment del debat i la participació dels homes a través de la plataforma Decidim, un espai virtual per fomentar el treball de masculinitats i el debat amb la ciutadania on totes les persones interessades poden participar de manera oberta i que té a més una bústia de suggeriments, com un espai de reflexió per pensar en quins recursos ha d’oferir el centre. Actualment, el Plural ofereix un recurs pedagògic en diversos mòduls que introdueixen la perspectiva històrica, la manifestació del sistema de sexe i gènere i estratègies per eradicar la violència.
Atenció a persones que exerceixen la violència
Un altre dels blocs de la programació serà l’atenció i assessorament a persones que exerceixen violència masclista. Per tal de treballar les violències amb les persones agressores, el SAH continuarà treballant i ampliarà els grups d’atenció.
Per últim, el centre programarà anualment una jornada de reflexió i sensibilització sobre la masculinitat a la ciutat de Barcelona. El passat mes d’octubre, amb l’obertura del Plural, es va celebrar la primera edició amb una participació de més de 500 persones. La jornada de reflexió d’enguany serà sobre sexualitat i també es farà al mes d’octubre, moment en el qual també es podrà fer balanç del primer any del funcionament del centre de masculinitat.
Per a la quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, per anar més enllà de la violència i interpel·lar al conjunt de la població masculina de la ciutat, cal treballar per oferir als nens, joves i homes models de masculinitat menys rígids, més respectuosos i més saludables. Davant d’això, el Plural vol ser un centre d’informació, de recursos, de cocreació d’iniciatives, que els homes se’l sentin com a propi, que sigui un espai de referència per les entitats que treballen la temàtica o estiguin interessades a fer-ho, i que es converteixi en un centre de referència en l’àmbit estatal per treballar les masculinitats.
Paraules clauactivitats 2022/ Centre de Masculinitats/ El Plural/