La Guàrdia Urbana incorpora dispositius personals de gravació : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana incorpora dispositius personals de gravació

09/05/2022Temps estimat de lectura: 2 minuts

Els agents han estat formats per a la correcta utilització d’aquests aparells, que impliquen no només dur incorporat el dispositiu a l’uniforme sinó també el compliment d’un protocol per a l’ús i la custòdia posterior de les imatges

Aquests dispositius només es podran utilitzar en situacions de desordres públics i de l’existència d’un perill concret per a la seguretat ciutadana, en situacions relacionades amb la prevenció de la seguretat ciutadana i quan es produeixin o es donin circumstàncies d’un risc concret per a la seguretat pública

La Guàrdia Urbana de Barcelona incorporarà a partir d’aquesta setmana, i de forma gradual, 150 dispositius personals de gravació (DPG) que els agents del cos duran incorporats a l’uniforme i que podran activar-se quan es trobin realitzant qualsevol actuació policial que suposi un risc concret per a la vida o integritat física de membres de la policia o altres persones o danys a béns públics.

Els agents han estat formats per a la correcta utilització d’aquests aparells. D’aquesta formació destaquen els aspectes relacionats amb el protocol de trasllat, emmagatzematge i custòdia de les imatges gravades.

 

Garanties per a la ciutadania i per la Guàrdia Urbana

La incorporació de DPG pretén donar resposta a les necessitats de transparència, seguretat jurídica i garanties, tant de la ciutadania com de tots els membres de la Guàrdia Urbana, la legitimitat social, la valoració i la confiança i de la ciutadania envers el cos de policia barceloní.

L’ús d’aquest mecanisme requereix que es compleixi estrictament tot allò que estableix la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya i la normativa de protecció de dades, per això, es preveu que hi hagi un llibre de registre en el que s’inscriuran totes les actuacions en què s’ha procedit a activar l’enregistrament d’imatges, juntament amb el dia, mes, hora i lloc en el que s’han enregistrat. També s’afegirà la identificació de l’agent que les ha enregistrat i el número de les diligències policials si s’ha fet atestat.

Els agents podran iniciar la gravació en els següents supòsits:

El sistema de gravació i posterior emmagatzematge de les imatges no permetrà a cap persona modificar, esborrar, editar o alterar-les. De fet, en cada operació de tractament d’imatges captades amb DPG intervindran sempre dos agents, amb categories diferents dintre del cos. Per això, s’ha dissenyat un sistema de supervisió reforçat a diferents nivells. A més, la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana podrà sotmetre a control qualsevol moment d’aquest procés.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
dispositius personals de gravació (DPG)/ gub/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina