Barcelona es vesteix de festa i reivindicació en defensa dels drets i llibertats dels col·lectius LGTBI : Servei de Premsa

Barcelona es vesteix de festa i reivindicació en defensa dels drets i llibertats dels col·lectius LGTBI

10/05/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La ciutat acollirà durant un mes i mig una àmplia oferta d’activitats que mostraran la pluralitat de les mirades dels col·lectius al voltant del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

L’Ajuntament de Barcelona inicia la campanya L’Orgullosa per promoure les diversitats sexuals i de gènere

La ciutat estrenarà una gran gala musical a l’Anella Olímpica de Montjuïc pel 28J

Barcelona es vestirà de festa i reivindicació durant un mes i mig per mostrar-se al món com a referent en la defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, la lluita contra LGTBI-fòbia i  en la promoció de la diversitats sexuals i de gènere. Serà una celebració on tota la ciutadania s’hi senti representada, amb una programació plena de sorpreses i de motius per estar orgulloses. Durant gairebé un mes i mig, L’Orgullosa recorrerà els diferents barris de la ciutat, convidant la ciutadania a gaudir d’una àmplia oferta d’activitats artístiques que mostraran la pluralitat de les mirades dels col·lectius.

 

 

L’Orgullosa s’iniciarà el 21 de maig, amb la Festa del Centre LGTBI de Barcelona, però el gruix més important dels seus actes tindrà lloc durant tot el mes de juny, i culminarà amb una gran gala musical el mateix 28J, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, a l’Anella Olímpica de Montjuïc.

A més dels actes tradicionals com la penjada del penó amb els colors de l’Arc de Sant Martí al balcó de l’Ajuntament i la concentració d’entitats del col·lectiu LGTBI a la plaça Sant Jaume, la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI de l’any 2022 vol incorporar una programació específica que apropi la realitat del col·lectiu LGTBI a tota la ciutadania mitjançant activitats als diversos barris de la ciutat, i que acabaran amb un concert commemoratiu.

Barcelona ha estat històricament pionera en la defensa de les diversitats sexuals i de gènere. Va ser la primera ciutat de tot l’Estat espanyol en organitzar una manifestació de drets LGTBI, i ho va fer només dos anys després de la mort del dictador Franco. Com cada 28J, la ciutat commemorarà el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI per continuar reivindicant però també per celebrar els avenços aconseguits, i visibilitzar que les dissidències sexuals i de gènere i les diversitats familiars són un fet inqüestionable.

Enguany, amb l’objectiu de donar més visibilitat al bagatge històric de la ciutat en la defensa de drets i llibertats LGTBI, neix L’Orgullosa, una campanya que englobarà la commemoració del 28J, però que pretén anar molt més enllà de la festa, per mostrar la ciutat al món com a referent que és en la defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, en la lluita contra LGTBI-fòbia i en la promoció de les diversitats sexuals i de gènere.

 

Festa del Centre LGTBI

Per tal de recuperar també la data del 17 de maig, quan se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, dissabte 21 de maig torna la Festa del Centre LGTBI als carrers del barri de Sant Antoni. Aquest esdeveniment permetrà la ciutadania endinsar-se en l’espai de referència en diversitats sexuals i de gènere de la ciutat.  De les 11.00 a les 14.00 hores, hi haurà un matí de portes obertes al Centre LGTBI amb diferents activitats i tallers. A la tarda, la festa es trasllada a la zona per a vianants de la ronda de Sant Antoni, amb diferents actuacions musicals.

El mateix 21, a l’interior del Centre LGTBI hi haurà una fira de publicacions de diverses llibreries LGTBI i feministes de Barcelona i un taller de serigrafia espontània: ‘Espigaciones’, a càrrec de Nora Haddad. Aquest taller combina fotografies de l’arxiu històric del col·lectiu LGTBI amb estampació en peces de roba. Alhora, a l’exterior del Centre LGTBI (carrer del Comte Borrell, entre els carrers del Parlament i del Marquès de Campo Sagrado) es desenvoluparà un taller de ‘cuina desviada’ en col·lectiu a càrrec de Graffiti Receptes, i una sessió d’experimentació sonora amb una gravació participativa de la mà de Chico-Trópico. Durant tot el matí es podrà gaudir també de la instal·lació Queer Dancers de Clàudia Mallart.

A la tarda, la festa es trasllada a la zona per a vianants de la ronda de Sant Antoni, amb diferents actuacions musicals que van des del jaleo flamenco queer d’Isabel Rivera, al pop intimista de Jimena Amarillo o l’univers eclèctic de Mercedes Peón, passant per les veus dissidents de Megane Mercury i Navxja i tancant el programa amb el petardeo del DJ Gaspar Blaya.

 

L’Orgullosa recorre la ciutat

Durant el mes de juny, L’Orgullosa recorrerà els barris de la ciutat amb una programació descentralitzada que acosti la commemoració a cada barri i faci gaudir de la festa tota la ciutadania. Seran propostes artístiques que visibilitzin la pluralitat de les mirades del col·lectiu. És una programació intergeneracional, transfeminista i interseccional, elaborada en col·laboració amb les entitats i els agents de cada barri que durant tot l’any treballen per reivindicar els drets LGTBI. A més a més, L’Orgullosa també oferirà activitats d’equipaments i serveis en centres cívics, biblioteques i altres.

Així, hi haurà activitats a diversos barris. Per exemple, es podrà recordar Flor del Campo al seu barri de la Trinitat escoltant flamenc; participar en una jornada de famílies diverses a Sant Martí; compartir una tarda de Sarao Drag a una plaça de Gràcia; cosir un vestit ‘multicòs’ per deconstruir el gènere; escoltar un cor de veïnes cantant sobre la memòria del col·lectiu LGTBI, i participar en un taller col·lectiu per canviar de nom els contes infantils i incloure-hi les famílies de sexualitat dissident. I també es podrà gaudir de les actuacions d’Isabel do Diego, Gabriela Wiener, Fito Conesa, Sara Manubens, Missex, Personaje Personaje, Cobalto, AL-V o Me siento extraña, entre d’altres.

Al llarg del mes de juny, diferents museus de la ciutat també acullen activitats relacionades amb la diversitat afectiva i de gènere dins el programa de Museus LGTBI.   Centres com el MACBA, el MNAC, el Museu Picasso i el Museu Marítim reflexionaran sobre temàtiques com els impactes del VIH i la SIDA sobre les vides dels artistes, el trànsit de gènere o la intersexualitat a través de diferents mirades a les col·leccions, visites guiades i altres activitats específiques. El cicle conclou el 30 de juny amb una jornada de taules rodones al Centre LGTBI de Barcelona, que buscarà reflexionar sobre els museus com a institucions i es preguntarà si hi ha possibilitat de queeritzar-los.

 

Gran gala musical el 28J

El 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, la ciutat estrenarà una festa ciutadana per celebrar la diversitat, l’amor, les dissidències, les corporalitats diverses i l’orgull del col·lectiu LGTBI.

La gala musical de L’Orgullosa serà un esdeveniment molt especial a l’Anella Olímpica de Montjuïc, que comptarà amb una cuidada programació de proximitat. El cartell d’aquesta festa s’anunciarà pròximament.

 

El cartell, una il·lustració de Javier Navarro

La il·lustració del cartell de L’Orgullosa és obra de l’artista Javier Navarro, més conegut per la seva marca personal ‘El dios de los tres’, fidel a l’univers de fantasia, flora i fauna que caracteritza les seves creativitats. El cartell de Navarro és una autèntica explosió de colors i una composició artística rica en detalls, on hi ha contínues referències a la reivindicació, a l’orgull i als col·lectius LGTBI.

Hi ha també referències directes a l’arquitectura i a alguns dels símbols més emblemàtics de la ciutat. Al centre hi destaca el gat Botero del Raval, un dels eixos del moviment queer més fresc i efervescent de Barcelona.

Tota la programació estarà disponible al web https://orgullosa.barcelona/





Paraules clau

lgtbi/