Servei de Premsa
22/01/2025
Gràcia dona a conèixer el nou Ateneu de Fabricació Digital amb una jornada de portes obertes
13/05/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
L’equipament, ubicat al carrer del Perill, en una antiga nau de l’any 1910 rehabilitada, es va posar en marxa durant la pandèmia i aquest dissabte organitza una jornada de tallers i portes obertes per obrir-se al barri i donar-se a conèixer
L’eix vertebrador de l’Ateneu de Gràcia és la creativitat i la recuperació del caràcter artesanal i tèxtil del barri, on les màquines de nova generació com una brodadora digital o d’impressió 3D conviuen amb d’altres d’oficis tradicionals, coma son les màquines de cosir
Es tracta del cinquè equipament de la xarxa municipal d’Ateneus de Fabricació, on s’ofereix a la ciutadania un espai per a la creació i l’aprenentatge de les noves tecnologies, amb maquinària i acompanyament
El districte de Gràcia dona a conèixer el seu nou Ateneu de Fabricació Digital (carrer del Perill, 8), amb una jornada de portes obertes que inclou visites guiades, música digital, jocs, desfilades i tallers. L’objectiu de la jornada festiva que tindrà lloc demà dissabte de 10:30 h a 13:30h és donar a conèixer l’equipament entre el veïnat, per tal que coneguin els serveis i la maquinària de fabricació digital que té, atès que la pandèmia va impedir fer-ne la presentació quan es va posar en marxa. Situat en una antiga nau industrial remodelada, l’Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia és el cinquè equipament de la xarxa d’ateneus de Barcelona.
L’Ateneu és un nou espai de creació i formació vinculat a les noves tecnologies i, en especial, a la fabricació digital en 3D. L’equipament disposa de programari i d’eines que permeten a totes les persones interessades implicar-se en un laboratori de creació digital on poden fer realitat projectes innovadors dels àmbits de la producció digital, el sector tèxtil, la moda i els biomaterials. Per fer-ho, està equipat amb maquinària diversa, como ara una bordadora digital i màquines de cosir, màquines d’impressió 3D, material de programació, màquina de tall làser, fresadores, talladora de vinils, torn de fusta, soldador i escàner 3D.
L’equipament compta amb 4 boxes de fabricació digital. El primer, especialitzat en tèxtil i moda; el segon, en fabricació digital i electrònica; el tercer, també conegut com a laboratori de biomaterials i biotecnologia, està preparat amb eines i dispositius per a l’elaboració de nous materials adaptats a les demandes del futur hipertecnològic i; per últim, l’anomenat “Taller Brut”, destinat a la fabricació d’elements més pesats i de grans dimensions.
A aquests espais definits se li sumen dues sales de reunió, un magatzem, un vestíbul i la sala Àgora, concebuda com un espai obert i polivalent que pot acollir exposicions i tallers.
Aquests espais, amb els seus noms, reten homenatge a dones que han estat innovadores en algun aspecte tecnològic. En concret estan dedicats a Ángela Ruiz Robles, precursora de l’Ebook; Ada Lovelace, primera dona en programar ordinadors; Hedwing Eva Maria Kiesler, coinventora d’un sistema inalàmbric per a mísils; Jude Milhon, hacker; Top Secret Rosies; grup de sis dones que es van convertir en les primeres programadores del primer ordinador totalment digital; Radia Joy Perlman, creadora d’un llenguatge que permet la comunicació entre computadores i; Shirley Ann Jackson, creadora del fax, la marcació per tons i la fibra òptica.
Un espai de barri
L’Ateneu està ubicat en una antiga nau de l’any 1910, que antigament funcionava com a empresa d’arts gràfiques. L’actuació de rehabilitació de l’immoble, de 385 m2 i de planta diàfana, ha tingut un cost total de 1.304.678€. Com a resultat s’ha ideat un edifici sostenible on s’han realitzat noves obertures en façana, un nou lluernari i aïllament eficient, i s’han ubicat construccions lleugeres i independents per als nous usos.
L’Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia és el cinquè equipament de la Xarxa d’Ateneus de la ciutat, que ja conta amb els de la Fàbrica del Sol, Les Corts, Ciutat Meridiana i el Parc Tecnològic de Barcelona Activa.
Tots els equipaments disposen d’un programa pedagògic, elaborat conjuntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, dirigit a la comunitat educativa que inclou visites, tallers i acompanyament en projectes. A més, compten amb un programa per a famílies i un altre d’innovació social, per fer aflorar el talent ocult que hi ha al territori.
Imatges: document relacionat (ZIP)
Paraules clauAteneu de Fabricació/ Gràcia/