[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Ada Colau ret homenatge a Mauthausen a les persones deportades i a totes les víctimes del nazisme : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Ada Colau ret homenatge a Mauthausen a les persones deportades i a totes les víctimes del nazisme

15/05/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat avui als actes internacionals d’homenatge a les persones deportades i mortes a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.

La trobada està organitzada pel Mauthausen Komitee Österreich per celebrar el 77è aniversari de l’alliberament del camp, i hi assisteixen representants de tot el món. L’alcaldessa hi ha assistit acompanyant familiars de víctimes de Catalunya i de tot l’Estat, en una delegació organitzada per l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. Es calcula que a Mauthausen hi van morir uns 4.800 espanyols.

Aquests són els actes on ha participat l’alcaldessa.

8:45 hores. Acte d’homenatge en memòria dels 1800 deportats i 900 víctimes catalanes del nazisme.
9:30 hores. Acte d’homenatge davant el Monument Francès
10:20 hores. Acte d’homenatge davant el Monument Republicà
11:00 hores. Participació als actes internacionals organitzats pel Comitè Internacional de Mauthausen.
13:15. Acte d’homenatge al Memorial jueu
14:00 hores. Acte d’homenatge a la Pedrera de Mauthausen

 


Foto discurs a homenatge monument republicà
 

Barcelona, ciutat compromesa contra el nazisme

L’Estat ha fixat el 5 de maig com el Dia de memòria dels deportats espanyols als camps d’extermini nazis i de totes les víctimes del nazisme. Aquesta data es va fixar a proposta de l’Amical de Mauthausen. Juntament amb aquesta i amb l’Amical de Ravensbrück, l’Ajuntament de Barcelona ha presentat recentment un projecte pedagògic perquè l’alumnat de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat de tres instituts de Barcelona duguin a terme un projecte de recuperació de la memòria i homenatge a les persones de la ciutat de Barcelona que van ser deportades a camps de concentració nazi com Florian Ibanez, Josep Fort Maluenda, Carme Buatell, Francesc Boix, Jose Alcubierre, Sabatia Morand, Ferran Masip i Vicenç Vidrier. El programa, impulsat des de la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i els Amicals de Mauthausen i Ravensbrück, culminarà amb la col·locació de nou llambordes de memòria, les anomenades Stolpersteine, a diferents punts de la ciutat.

A Barcelona, a més d’aquesta data del 5 de maig, també es commemora el Dia Internacional en Memòria des Víctimes de l’Holocaust, al mes de gener, en què hi participen les entitats jueves de la ciutat, entitats del poble gitano i del col·lectiu LGTBI. Així mateix, cada 9 de novembre, l’Ajuntament organitza l’acte institucional per recordar la Kristallnacht (La nit dels vidres trencats) i el dia Internacional contra l’Antisemitisme. L’any 2020 es va commemorar el 75è aniversari de l’alliberament dels camps d’extermini. Malgrat que no es van poder realitzar els actes previstos, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar l’entrega de la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit Cívic als amicals de Mauthausen i d’altres camps i de Ravensbrück.

 

Enllaços relacionats

Declaracions d’Ada Colau en català (vídeo, MP4)

Declaracions d’Ada Colau en castellà (vídeo, MP4)

Declaracions d’Ada Colau en català (àudio, MM4A)

Declaracions d’Ada Colau en castellà (àudio, M4A)





Paraules clau

Mauthausen/ Ravensbrück/