Tres instituts de Barcelona reben les nou llambordes en record de les persones deportades pel règim nazi : Servei de Premsa

Tres instituts de Barcelona reben les nou llambordes en record de les persones deportades pel règim nazi

17/05/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les Stolpersteine es col·locaran davant dels domicilis dels homenatjats en les properes setmanes

El projecte Stolperstein Barcelona, impulsat per la regidoria de Memòria Democràtica i les amicals de Mauthausen i Ravensbrück i el Consorci d’Educació s’ampliarà durant el curs 2022-2023 amb la participació de 5 instituts més

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, han entregat avui als i les alumnes de tres instituts de Barcelona les nou llambordes (Stolpersteine) dedicades a barcelonins i barcelonines que van ser deportades pel règim nazi a camps de deportació i d’extermini. Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure. En les properes setmanes, els mateixos alumnes  col·locaran les llambordes  en els llocs que s’ha pogut documentar que van viure.

Amb aquesta acció culminarà la primera experiència d’aquest projecte pilot, el Projecte Stolperstein Barcelona, coordinat per la regidoria de Memòria Democràtica juntament amb les amicals de Mauthausen i altres camps, i de Ravensbrück, i que ha implicat els i les els estudiants de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat dels instituts Francisco de Goya, Quatre Cantons i XXV Olimpíada.

 

 

Aquests alumnes han treballat durant els últims mesos amb les amicals i els familiars dels deportats i deportades, en recuperar les biografies de les persones que, a partir del cens dels Amicals de Mauthausen i de Ravensbrück, se sap que van viure a la ciutat i que van patir la deportació. Durant aquest procés, els instituts han treballat els coneixements tècnics i documentals per recollir les històries de vida d’aquestes persones i els contextos socials i històrics que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme.

La iniciativa s’ha realitzat aquest any com a prova pilot. A partir d’ara, entrarà a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació a través de la qual els instituts podran sol·licitar treballar en el programa a partir del curs vinent. Per això s’ha dissenyat una metodologia pròpia per a abordar aquesta temàtica, que es podrà desenvolupar des de diferents assignatures del programa educatiu de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat.

Aquest projecte s’ampliarà durant el curs 2022-2023 i arribarà a cinc instituts més de la ciutat.

Les primeres nou llambordes que s’instal·laran corresponen a:

 

LLUIS VILLAR FORNAS

Va néixer a Barcelona el 6 de juny de 1900. Quan es va produir el cop feixista contra el govern de la República es va llistar voluntari. Va marxar a l’exili a França i va romandre un temps al camp de refugiats d’Argelers. Es va allistar a la Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser detingut pels alemanys i traslladat al Stalag VIII C a Zagan (Polònia) i posteriorment a la XII D a Trier i el 25 de gener de 1941 va ser portat a Mauthausen on li va correspondre el nº de matricula 4087. Dos mesos i mig més tard el van traslladar a Gusen (matricula 11932) on va resistir fins el 7 de desembre, data que es va registrar la seva mort.

 

FLORIÁN IBÁÑEZ MARÍN

Va néixer a Almansa (Albacete) el 27 de març de 1903, després de passar per la ciutat d’Elx, va recalar a la ciutat de Barcelona on va residir definitivament. Florián va ser un obrer anarcosindicalista i  que com conseqüència de la derrota republicana es va veure obligat a exiliar-se a França. Va ser detingut pels alemanys a la primavera de 1940 i deportat a Mauthausen  i posteriorment a Gusen on va morir el 6 de setembre de 1941.

 

JOSEP FORT MALUENDA

Va néixer el 7 d’agost de 1892 a Barcelona. A l’exili es va allistar a la 39 Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser detingut portat al Frontstalag a la ciutat de Belfort i posteriorment al Stalag XI-A a la localitat d’Altengrabow. Va ser portat a Mauthausen on va entrar el 26 d’abril de 1941 amb el número de matricula 4189. Traslladat a Gusen el 30 de juny de 1941 amb  matricula 13031 i des de Gusen va ser traslladat el 14 d’agost al Castell d’Hartheim on va morir el 29 de setembre de 1941.

 

CARME BOATELL TEIXIDÓ

Va néixer a Barcelona el 28 de juliol de 1911. Va creuar la frontera i va arribar a Perpinyà. Va formar part del primer grup de la Resistència  a Marsella on va ser detinguda i portada a la presó de Baumette. Al gener de 1943 va ser trasllada a Reims. I el mes de juny a Ravensbrück. Al cap d’uns dies va ser traslladada a juny Leipzig per treballar a una fabrica d’armament. Va sobreviure i morir a Perpinyà el 31 de maig de 1976.

 

FRANCESC BOIX CAMPO

Va néixer el 31 d’agost de 1920. Afiliat a les J.S.U.C., treballà per la revista Juliol com a fotògraf fins que anar a lluitar com a voluntari a la 30ena División. La derrota el va portar cap a França on passa pels camps de Vernet i Septfonds on va ser destinat a la 28 Companyia de Treballadors Estrangers. Detingut als Vosgues i desprès de passar per diferent Frontalags i Stalags va ser portat a Mauthausen el 27 de gener de 1941. Va participar dins el camp en la tasca de robatoris de negatius. Va participar com a testimoni en el Tribunal Internacional de Nuremberg on pogué mostrar les fotografies probatòries. Mesos després, també aportà el seu testimoni gràfic al Tribunal americà de Dachau. Degut a la seva deteriorada salut a conseqüència del seu pas per Mauthausen  va morir a París el 7 de juliol de 1951.

 

JOSÉ ALCUBIERRE PÉREZ

Va néixer a Barcelona el 9 de maig de 1924 a Barcelona. A principis de febrer de 1939 va passar a França per La Jonquera amb la seva família i d’allí van anar a parar a Le Bolou des d’on va ser transportat a la ciutat d’Angulema. Els Alcubierre van romandre a Angulema fins   dels alemanys. El 24 d’agost de 1940  van ser deportats a Mauthausen en el transport conegut com el Comboi dels 927. Al arribar a Mauthausen a José li van donar el número de matricula 4100. El 1944 va ser enquadrat en el Komamando Porschacher on va jugar un paper destacat en el camuflatge de les fotografies robades del laboratori fotogràfic pels republicans que treballaven allà. Desprès de l’alliberament va continuar a l’exili francès i es va establir definitivament, amb la seva família a la ciutat d’Angulema

 

SABATIA MORAND

Nascuda a Barcelona el 25 de desembre de 1920 en el si d’una família jueva. Va marxar a París on va ser internada a Drancy el 26 de febrer de 1944 i va ser deportada en el comboi número 69 el dia 7 de març de 1944 amb destinació a Auschwitz on va morir el 12 de març de 1944.

 

FERRAN MASIP ARENILLAS

Va néixer a Barcelona el 14 de juny de 1899. L’any 1937 es va allistar a la “Brigada de Milícies de Transport”. A l’any 1939 va tenir que marxar a França on va ser confinat a Argelers i a Sant Ciprià. Des de allà es va llistar a la Companyia de Treballadors Estrangers.

Els alemanys el va fer presoner . Primer va passar per el Frontsalag 14o a Belfort i desprès al StalagXI-B a Fallingbostel. El 25 de gener de 1941 el van portar al camp de Mauthausen on li va ser assignat el número de matricula 6435. El 28 d’abril va ser traslladat a Gusen i tornat a Mauthausen el 21 d’octubre de 1941 per ser “operat”. Va morir el 18 de novembre.

 

VICENÇ VIDRIER GIMÉNEZ

Va néixer a Torís (València) el 23 de novembre de 1900. Cap el 1920 es va traslladar a viure a Barcelona i va treballar a les oficines de la Companyia de Tramvies. A finals de gener de 1939 va marxar a l’exili. Va estar al camp d’Embrum des de on va ser destinat a una Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser capturat pels alemanys a la primavera de 1940 i internat al Frontstalag 161 i posteriorment al Stalag XIID a Trier. Des d’aquí va ser deportat a Mauthausen on va arribar el 3 d’abril de 1941, on li va ser assignat el nº de matricula 4448. El 30 de juny va ser traslladat a Gusen  amb número de matricula 13262, on va morir el 21 de gener de 1942.

 

Calendari d’instal·lació

Sant Martí

Dimecres 18 de maig 12h.

C/Pere IV nº415. Ferran Masip

Dijous 19 de maig 12h.

C/Sardenya 88. Vicenç Vidrier Giménez

 

Sants-Montjuïc

Dimecres 25 de maig 12:00h

c/Margarit nº17 Francesc Boix Campo

Dijous 26 12:00h

c/Tenor Massini nº99 Carme Boatell Teixidó

Divendres 27 12:00h

c/Daoiz i Velarde nº38 José Alcubierre Pérez

 

Gràcia

Dimart 31 de maig 12h

c/Nàpols nº324  Lluis Villar Fornas

 

Nou Barris

Dimecres 1 de juny 12 hores

c/Fonteta nº44 Josep Fort Maluenda

 

Horta-Guinardó

Dijous 2 de juny 12:00h

c/Josep Serrano nº23 Florián Ibáñez Marin

 





Paraules clau

Stolperstein/