L’Ajuntament de Barcelona i PIMEC impulsen una Oficina de Transició Energètica per a les pimes de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i PIMEC impulsen una Oficina de Transició Energètica per a les pimes de la ciutat

18/05/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i el president de PIMEC, Antoni Cañete, han acordat una col·laboració per impulsar la transició energètica de les micro, petites i mitjanes empreses de Barcelona

En el marc de l’Oficina de Transició Energètica es preveu rebre entre 200 i 400 sol·licituds d’assessorament i acompanyament anuals

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i el president de PIMEC, Antoni Cañete, han acordat una col·laboració per impulsar la transició energètica de les micro, petites i mitjanes empreses i autònoms de Barcelona. Davant el fet que aquests col·lectius  es troben amb dificultats per fer efectiva la transició energètica i l’assoliment real dels objectius propis associats a la sostenibilitat i a un veritable canvi de paradigma, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i PIMEC creen una Oficina per a la Transició Energètica amb l’objectiu de desenvolupar projectes individualitzats per millorar la seva eficiència energètica.

 

 

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que amb aquesta col·laboració entre Ajuntament i PIMEC “facilitarem la transició energètica a les pimes i autònoms de Barcelona, un repte fonamental per assolir una ciutat més competitiva, sostenible i equitativa. És un repte global que impacta a escala local”.

Jaume Collboni ha destacat que aquest nou servei és una nova mostra de cooperació públic-privada on compartim objectius vinculats a la sostenibilitat, sumem esforços i evitem duplicar recursos i aprofitem l’expertesa i el coneixement directe de PIMEC sobre la realitat i els problemes diaris que afronten les pimes i els autònoms”. I ha conclòs que aquest és un projecte rellevant per “afavorir la transformació de la petita economia tradicional, que és el gruix de la ciutat, i per accelerar la creació de noves activitats vinculades a l’economia verda i circular”.

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha posat de manifest la importància que les pimes puguin fer aquesta transició energètica per “estalviar costos, guanyar productivitat i ser més sostenibles i eficients des d’un punt de vista energètic, fets que les permetrà créixer i ser més viables i competitives”, en benefici de l’economia de la ciutat i de l’impuls de la seva activitat empresarial. Per això, ha insistit en la necessitat de mesures que ajudin les pimes a ser més eficients i respectuoses amb el medi ambient, tot destacant la importància de la col·laboració publico privada en aquest àmbit.

Els vectors del programa de l’Oficina seran l’assessorament tècnic, administratiu i financer i l’acompanyament i seguiment en el projecte. En aquest sentit, l’Oficina oferirà solucions tècniques en autoconsum fotovoltaic, aïllaments i tancaments, calefacció i climatització, energies renovables, domòtica i seguretat i accessibilitat. Es preveu rebre entre 200 i 400 sol·licituds anuals a través d’aquesta nova oficina.

L’eficiència energètica és un repte global a assolir, atesa la constatació dels efectes dels canvi climàtic, el requeriment de fer un consum de l’energia més sostenible i l’objectiu de Zero Emissions que marca la Unió Europea per al 2050. Actualment, empreses i ciutadania encaren la pujada dels preus de les factures elèctriques i la producció d’energia i els impostos relacionats.

Per a més informació:  https://www.pimec.org/ca/oficina-transicio-energetica-barcelona

Aquesta és una de les diverses mesures de suport i acompanyament municipal al teixit productiu en la seva transició cap a una economia per a la sostenibilitat.

L’Ajuntament de Barcelona també ha engegat el projecte MES Barcelona, un instrument per accelerar la transició energètica de la ciutat, i mitjançant el qual s’inverteix en plaques fotovoltaiques i rehabilitació energètica a la ciutat. L’Oficina de Transició Energètica de PIMEC també donarà assessorament a les empreses que vulguin participar en el projecte MES Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona, des de l’Agència d’Energia de Barcelona, promou actuacions per tal de reduir el consum d’energia i potencia la generació energètica per autoconsum a les pimes de Barcelona. Les mesures més significatives són promoure Instal·lacions d’Autoconsum a través de la iniciativa Moment Solar, l’autoconsum compartit a partir d’instal·lacions de generació municipals i l’estímul a la inversió d’actuacions d’autoconsum.

Així s’ofereixen bonificacions del 50% del IBI (Impost Bens Immobles) quan s’hagin realitzat instal·lacions de generació sobre la coberta del edifici/nau; bonificacions del 95% del cost total de la llicència d’obres ICIO (Impost Construccions, Instal·lacions i Obres i bonificació del  50% de la quota de l’IAE (Impost Activitat Econòmica), durant els dos primers anys.

L’Ajuntament ha signat també un conveni específic amb el Consorci de la Zona Franca per impulsar i fer realitat instal·lacions de generació energètica de consum compartit i s’ha impulsat una línia específica d’eficiència energètica en petit i mitjà comerç.

Recentment, Barcelona també s’ha adherit a la xarxa de Ciutats+B, de forma que Barcelona+B treballa per aconseguir el canvi social de les empreses i en consecució dels objectius ODS. En un altre exemple, l’Oficina d’Atenció a les Empreses, ubicada al 22@, ja està assessorant organitzacions en fer-ne ús de les energies renovables i en programes d’economia circular com ara els adreçats a empreses industrials de l’Eix Besòs.

A més, des de Barcelona Activa s’han fet formacions a 600 persones, l’any 2021 i el que portem el 2022, en activitats d’economia verda i circular, en energia i aigua, qualitat d’aire i residus entre d’altres, entre d’altres cursos que ofereix l’agència per trobar feina en aquests sectors. Segons un estudi que acaba de publicar la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat, a Catalunya es comptabilitzen més de 176.000 llocs de treball potencialment associats a l’economia verda i circular, dels quals més de 70.000 es localitzen a Barcelona. En altres càlculs, l’Organització Internacional del Treball (OIT) pronostica que en els propers anys es generaran 24 milions de nous llocs de feina a tot el món en l’àmbit de l’economia verda.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
PIMEC/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina