Instal·len una maqueta que completa el conjunt d’elements de memòria històrica de l’antiga Can Girona – Macosa : Servei de Premsa

Instal·len una maqueta que completa el conjunt d’elements de memòria històrica de l’antiga Can Girona – Macosa

27/05/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Una maqueta exterior realitzada en planxa de ferro i basada en una fotografia aèria de l’any 1965 completa des d’avui el conjunt d’elements de memòria històrica de l’antiga Can Girona – Macosa.

S’ha situat a tocar del conjunt patrimonial de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules, a la plaça de Ramon Calsina, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. La maqueta, que reprodueix tot l’àmbit delimitat pels actuals carrers dels Ferrers, Llull, Josep Pla i Garcia Faria, incloent-hi les antigues vies ferroviàries i la línia de la costa, aporta un nou element  de memòria històrica a l’Espai Cultural Macosa ja que permet la interpretació de tot el conjunt històric i la ubicació dels diferents espais patrimonials de l’antiga Can Girona – Macosa.

La maqueta, dissenyada per l’arquitecte Antoni Vilanova, autor també de la restauració dels edificis d’aquest entorn, s’ha col·locat a l’accés de la plaça que toca al carrer de la Selva de Mar i s’ha instal·lat sobre un faristol elevat. En ella es destaquen els elements que permeten explicar històricament el conjunt: els blocs d’habitatges dels treballadors de la Macosa, la xemeneia de formigó de la Macosa, el conjunt de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules, els gasòmetres, el conjunt de Palo Alto amb la seva xemeneia, i l’estació de Poblenou. La maqueta incorpora els mitjans necessaris (escriptura Braille) d’identificació tàctil de les peces referents i de la llegenda, per tal de facilitar la interpretació a les persones amb discapacitat visual.

L’Espai Cultural Macosa és un dels nuclis de la memòria històrica i fabril del districte de Sant Martí. En aquest entorn són visibles elements característics de les indústries siderúrgiques que hi havia a la zona al segle XX. Destaquen la xemeneia de formigó armat de la Macosa, al peu de la qual es va inaugurar al març de 2017 una instal·lació amb 11 plafons de fotografies de gran format en blanc i negre sobre una estructura formada de perfils tubulars d’acer galvanitzat. També destaca la Torre de les Aigües del Besòs, museïtzada i visitable, i la rehabilitació de la qual va rebre el Premi Europa Nostra de 2021. Junt a la torre, la Casa de Vàlvules. Als jardins que envolten aquests dos monuments, es troben el motor Bogie, col·locat el 2015, una primera placa dedicada als treballadors de Can Girona col·locada el 1999, i una segona placa dedicada als treballadors de MACOSA, que es va col·locar el 2015.

A tocar de la nova maqueta, a més a més, un tòtem informatiu explica tota la història de Can Girona (1861-1947) i de Macosa (1947-1994).

La recuperació de tot aquest entorn, a on antigament hi havia hagut la indústria de fabricació de trens MACOSA-Alsthom, es va començar a gestar a partir del moment en què l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la propietat de les dues edificacions que formen el conjunt històric (la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de les Vàlvules), a finals dels anys 90. L’any 1998 es va materialitzar el projecte d’urbanització de l’entorn urbà d’aquest conjunt històric, amb la creació de la plaça Ramon Calsina. Posteriorment, a partir de l’any 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt, un procés durant el qual es va materialitzar la idea compartida amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), d’instal·lar a l’interior de la Casa de les Vàlvules l’obra Himmelsrichtungen de l’artista alemany Blinky Palermo, concebuda per a la Biennale de Venezia de l’any 1976 i exposada per darrera vegada al MACBA l’any 2003. La integració d’aquesta obra d’art contemporani en el conjunt històric es va realitzar l’octubre de 2012. La darrera actuació del procés de rehabilitació i que va culminar el projecte va tenir lloc durant el 2019, amb el condicionament interior de la Casa de Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou, intervenció que es va realitzar amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).





Paraules clau

MACOSA/