Servei de Premsa
22/01/2025
Nou Barris reuneix el conjunt escultòric ‘Escullera’ de Jaume Plensa als Jardins de Via Júlia per millorar-ne la contemplació
28/05/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Les tres peces del conjunt es van dispersar el 1999 a La Prosperitat i ara es poden contemplar en un lloc més accessible
S’ha arranjat el seu entorn, s’han sanejat les escultures i s’han aplicat tractaments de protecció per a la seva millor conservació
El Districte de Nou Barris ha tornat a reunir en un emplaçament més accessible les tres peces del conjunt escultòric ‘Escullera’, encarregat als anys vuitanta a l’escultor Jaume Plensa (Barcelona, 1955) per tal de millorar-ne la contemplació, a més a més d’arranjar-ne l’entorn. Aquest conjunt de tres grans volums de ferro colat que representen una família es va instal·lar el 1988 a la plaça de Francesc Layret, al barri del Verdum, i ara s’ha reunit de nou als Jardins de la Via Júlia. Si bé inicialment les tres peces havien de formar part d’un grup compacte, durant els anys noranta aquestes escultures van ser desplaçades per les obres d’un aparcament subterrani. Ara, el districte torna a reunir les tres peces en un sol espai per tal que els veïns i veïnes les puguin gaudir en un sol conjunt, tal com l’escultor havia disposat originalment.
La plaça de Francesc Layret va ser urbanitzada segons un projecte de l’arquitecte municipal Enric Pericas l’any 1986. D’acord amb el principi de monumentalitzar la perifèria, expressat als anys vuitanta per l’aleshores delegat d’Urbanisme Oriol Bohigas, l’Ajuntament de Barcelona va encarregar el conjunt escultòric per a aquest espai. Jaume Plensa va crear aleshores ‘Escullera’, tres elements que es disposaven sobre basaments de pedra a diferents nivells de l’espai urbà.
Posteriorment, l’any 1999, amb motiu de les obres de l’aparcament subterrani de la plaça Francesc Layret, les tres peces es van traslladar als jardins del carrer Conflent, a l’altre costat de la Via Júlia, a la banda mar, ja al barri de La Prosperitat. En aquest nou entorn, el conjunt escultòric es va reubicar de forma dispersa, en tres nivells diferents. La més alta s’emplaçava a la vorera de Via Júlia, posició propera a l’actual. Les altres dues, enmig dels parterres enjardinats de nivells inferiors en direcció a la plaça Ángel Pestaña. Aquesta disposició, però, en dificultava el manteniment, la contemplació, i no permetia fer una lectura de conjunt de l’obra.
Dignificar l’obra
Ara, l’Ajuntament ha realitzat una nova intervenció per al reconeixement de l’obra, una de les primerenques de Plensa, amb el seu trasllat a la ubicació actual, així com amb l’arranjament del seu entorn immediat. Aquest nou emplaçament, al voltant de Via Júlia, esdevé un vincle entre els dos barris que han acollit el conjunt ‘Escullera’ al llarg de la seva història: La Prosperitat i Verdum. Per al regidor del Districte, Xavier Marcé, aquests canvis es deuen en part al fet que el conjunt ‘Escullera’ ha estat poc conegut entre els veïns i veïnes des que van quedar escampades en diferents llocs del carrer de l’altra banda. “Per aquest motiu hem volgut dignificar i destacar les escultures i l’autor”, subratlla. L’actuació ha buscat reorientar les tres peces escultòriques, “de manera que ara les figures tenen una interlocució entre si”. Amb l’actuació de la Banda Simfònica de Roquetes, la inauguració del conjunt ha comptat amb la presència de l’artista, que ha agraït el reconeixement que el Districte ha donat a la seva obra inicial, i amb l’Associació de Veïns de Verdun.
Neteja i protecció de les peces
En el marc d’aquesta intervenció, les tres peces s’han sanejat i protegit després de ser enviades durant algunes setmanes al taller de l’empresa especialitzada Oic Penta. En primer lloc, s’ha fet una neteja a fons d’elements de degradació superficial que afectaven les escultures; en segon lloc, s’ha dut a terme un rentatge de les peces, i finalment, s’hi ha aplicat un tractament de protecció per assegurar-ne la conservació futura.
Després de la col·locació de les peces en el seu emplaçament definitiu, se’ls hi ha posat una placa identificativa de l’autor i l’obra, després de consensuar-ho d’aquesta manera amb l’artista. Ara que ja ha finalitzat la intervenció, “el veïnatge pot començar a gaudir d’una obra d’un autor reconegut internacionalment sense haver d’anar a un altre districte de Barcelona”, celebra Marcé. El regidor ha subratllat també que ‘Escullera’ podrà integrar-se en el projecte Relligant Nou Barris que apropa la història del districte a tots els veïns i veïnes i que inclou rutes d’escultures i monuments, de manera que ara serà més fàcil identificar-la i reconèixer-la, gràcies a la instal·lació d’una placa. A banda del conjunt ‘Escullera’, l’obra més desconeguda, la ruta inclou les obres Estàtua de la República, Les Aurigues Olímpics de Can Dragó, la Font màgica Manuel de Falla, Júlia, als nous catalans, La Flama i La Guineu.
Paraules claujaume plensa/ Nou Barris/