Comencen a funcionar els quatre nous radars de tram en fase informativa i sense sancionar : Servei de Premsa

Comencen a funcionar els quatre nous radars de tram en fase informativa i sense sancionar

30/05/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

S’inicia el període d’avisos dels quatre nous radars de tram que ja estan instal·lats al túnel de la Rovira, Badal, Glòries i a la Ronda Litoral. Durant els propers dos mesos s’advertirà als conductors de l’obligació de complir amb els límits permesos i a l’agost els radars de tram començaran a sancionar

La mesura té com a objectiu reduir la sinistralitat a la capital catalana, garantint el compliment dels límits de velocitat. Precisament, a Barcelona un dels factors que més influeixen com a causa indirecta sobre els sinistres és l’excés de velocitat

El Govern municipal ha engegat una estratègia per consolidar una ciutat prioritàriament a velocitat 30km/h i garantir el compliment dels límits establerts

Comencen a funcionar en fase informativa els quatre nous radars de tram situats al túnel de la Rovira, al túnel de Badal, a la Ronda Litoral (Moll de la Fusta) i al túnel de les Glòries. Durant un període de dos mesos els quatre aparells enviaran avisos als conductors recordant l’obligatorietat de complir amb el límit de velocitat. Després de dos mesos d’avisos, al mes d’agost, els radars de tram començaran a sancionar.

L’Ajuntament de Barcelona té entre les seves prioritats la reducció de l’accidentalitat i dels sinistres viaris a la capital catalana i, en aquest sentit, treballa de manera transversal per aplicar polítiques i mesures concretes que permetin reduir els sinistres de trànsit a la ciutat. Aquesta problemàtica s’aborda, per una banda, des de la conscienciació i la sensibilització de la ciutadania, i per l’altra, amb mesures concretes que permetin incidir i disminuir les conductes de risc. Un dels factors que més influeixen com a causa indirecta sobre els sinistres, i que agreugen els seus efectes, és l’excés de velocitat. Per aquest motiu, el Govern municipal ha engegat una estratègia per reduir la velocitat general de la capital catalana, amb l’objectiu de consolidar els avenços de Barcelona com una ciutat 30.

En aquest context, i com un element més per garantir el compliment dels límits en matèria de velocitat, l’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta per dotar-se d’un sistema de control automàtic dels excessos de velocitat a través d’una xarxa de radars a l’interior de la ciutat. La mesura respon als objectius que marca el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2024 i el Pla Local de Seguretat Viària de Barcelona 2019-22.

En aquest marc, els primers radars d’aquests sistema que entren ara en funcionament, en fase informativa i sense sancionar, són els quatre radars de tram que ja estan instal·lats a les següents ubicacions:

Els radars clàssics controlen la velocitat en un punt però el radar de tram incorpora una tecnologia de càmeres i lectura de matrícules que permet calcular la velocitat mitjana a la qual ha circulat un vehicle a tot l’àmbit que es controla. D’aquesta manera el sistema identifica aquells vehicles que superen el límit de velocitat de forma continuada. El radar de tram permet estudiar els moviments i els fluxos circulatoris i obtenir dades per a posteriors anàlisis en l’àmbit de la mobilitat; també evita l’efecte frenada-accelerada que sovint es produeix davant de la instal•lació d’un punt de control de velocitat fix. Amb aquesta tecnologia el conductor té la possibilitat de corregir al llarg del tram un excés de velocitat puntual.

Per altra banda, aquest mes també comença la instal·lació dels 17 radars de punt previstos, que estan situats majoritàriament en entorns escolars. Aquest radars començaran a funcionar a partir del mes de setembre però, de la mateixa manera que els radars de tram, inicialment ho faran en fase pedagògica i sense sancionar.

 

Campanya de seguretat viària

En paral·lel, la setmana passada es va iniciar una nova campanya de comunicació sobre seguretat viària a la ciutat. La mesura té com a objectiu sensibilitzar a la població sobre la importància de complir les normatives vigents i respectar els límits de velocitat.

La campanya es pot veure en mitjans de comunicació, webs municipals i xarxes socials i va acompanyada de l’actuació de diversos informadors que entre el 7 i el 20 de juny sensibilitzaran sobre la importància de respectar les normatives de circulació, adequar i reduir la velocitat a la ciutat i conduir correctament, fent una èmfasi molt especial en els vehicles de mobilitat personal (VMP’s).

 





Paraules clau

seguretat vial/