La Guàrdia Urbana posa en marxa l’Operació Estiu: Policia de prevenció, seguretat ciutadana, civisme i convivència : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana posa en marxa l’Operació Estiu: Policia de prevenció, seguretat ciutadana, civisme i convivència

30/05/2022Temps estimat de lectura: 7 minuts

El dispositiu preveu un major control de l’espai públic amb l’objectiu de prevenir fets delictius, comportaments que pertorbin els descans del veïnatge i la degradació de l’espai públic

El Grup de Platges de la Guàrdia Urbana actuarà sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral de la ciutat amb una norantena d’agents

Fins a mitjans de setembre la Guàrdia Urbana mantindrà activada l’Operació Estiu, un dispositiu específic amb l’objectiu general d’assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat ens els mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic amb l’arribada del bon temps. Aquest dispositiu suposa una intensificació de la tasca que la Guàrdia Urbana realitza durant tot l’any i es treballa de forma coordinada i conjunta amb la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i amb la resta de serveis municipals.

Un dels principals objectius és evitar i controlar comportaments que generin molèsties a terceres persones. Es controlarà l’ús intensiu dels espais públics i s’intervindrà de manera preferent en el control d’aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions relacionades amb accions incíviques com és el control del consum d’alcohol i de substàncies estupefaents.

En aquest sentit, i fins el mes de març la Guàrdia Urbana ha rebut un total de 788 demandes a través del telèfon del 112 per molèsties generades pel consum d’alcohol a la via pública i ha interposat un total de 6.175 denúncies, gairebé 1.000 denúncies més que en el mateix període de l’any passat (l’any 2021 es van interposar un total de 24.667 denúncies per consum d’alcohol a la via pública).

La Guàrdia Urbana també actuarà per reduir la contaminació acústica, els sorolls generats tant pels locals de concurrència pública i/o els seus clients, o per l’ús d’instruments musicals a la via pública que provoquin molèsties reiterades al veïnat i resta d’usuaris dels espais públics. Fins el mes de març s’han gestionat 5.754 trucades rebudes al 112 per aquest motiu i s’han interposat un total de 2.707 denúncies.

Aquest mes de juny es posarà en marxa el servei de mediacions nocturnes que consisteix en la tasca de mediadors especialitzats en conflictes generats en l’àmbit de l’oci nocturn i que interactuaran amb joves que estan tenint actituds incíviques que poden pertorbar el descans dels veïns i veïnes o que degraden l’espai públic. Aquest servei es coordina amb els establiments d’oci dels voltants, la Guàrdia Urbana i els serveis de prevenció dels districtes on actuïn per buscar mesures per reduir l’impacte de la concentració massiva de persones al carrer.

Es prestarà una especial atenció a conductes que degradin visualment de l’entorn urbà com són els grafits, pintades i altres expressions gràfiques prioritzant els que es realitzin espais catalogats i patrimonials.

Els agents vetllaran pel compliment de la normativa dels locals de concurrència pública. Entre d’altres, es prestarà especial atenció als horaris de tancament, al control de les terrasses i vetlladors, als possibles excessos d’aforament i a les molèsties provocades pels locals i si s’escau es portaran a terme inspeccions administratives. També es prestarà especial atenció al control de les infraccions i les molèsties relacionades amb els habitatges d’ús turístic.

S’incrementarà la vigilància a les associacions i clubs cannàbics i la capacitat inspectora i d’intervenció administrativa per garantir l’acompliment de la normativa que els hi afecta i evitar que generin molèsties al veïnat o infraccions de salut pública. Des del mes d’octubre s’han inspeccionat més de 223 associacions i clubs i en prop d’una vuitantena s’ha pogut comprovar que es produïa consum a l’interior del local.

Pel que fa la seguretat ciutadana es treballarà conjuntament amb els Mossos d’Esquadra per  prevenir la realització d’il·lícits penals. Es prioritzarà la prevenció de la seguretat ciutadana actuant vers aquelles persones que realitzin actes contraris a la seguretat ciutadana, com furts, robatoris amb violència, estrebades, i actes contra les persones. Quan resulti convenient es coordinaran dispositius entre els diferents Grups de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana per augmentar les capacitats d’actuació.

Conjuntament amb els Mossos d’Esquadra es mantindran els dispositius de seguretat ciutadana en el marc del Pla d’Acció Tremall de lluita contra la multireincidència per detectar i prevenir fets delictius comesos per persones que reiteradament els porten a terme, així com detenir els principals autors d’aquests fets. Aquests patrullatges es combinen amb efectius de paisà i uniformats i es realitzen en zones de la ciutat on hi ha una major concentració de persones i d’establiments d’oci nocturn.

Amb la perspectiva de treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic, la Guàrdia Urbana establirà punts de protecció dels espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. En aquest sentit s’han dissenyat itineraris segurs des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

Les patrulles assignades a aquest servei faran un patrullatge dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. Efectuaran parades en zones fosques que per la seva localització, falta d’il·luminació, o perquè siguin espais poc transitats, puguin ser més atractius pels possibles agressors.

Un altre dels objectius serà augmentar la seguretat viària i reduir la sinistralitat tant en nombre d’accidents com de víctimes en un moment on la mobilitat a la ciutat està en uns nivells previs a l’emergència sanitària.

Entre les accions que es portaran a terme serà continuar dedicant especial atenció a evitar i corregir conductes de risc que poden ser causa de sinistres i les que poden afectar a la seguretat i mobilitat dels vianants. En aquest sentit s’incrementaran els controls d’alcoholèmia, drogo-test i de velocitat.

Es reforçarà el control dels vehicles de mobilitat personal d’ús comercial, en especial els bici-taxis, que circulen a la ciutat. Sobretot en aquelles zones que poden generar una distorsió a la vida dels veïns i veïnes.

Per part de l’Ajuntament s’ha demanat a la Generalitat, que té la plena competència en matèria de transport de passatgers, a prohibir l’activitat econòmica dels bici-taxis. Aquesta activitat genera una problemàtica a la ciutat en termes de circulació i d’ocupació de l’espai públic i posa en joc la seguretat dels passatgers, dels conductors i del conjunt dels vianants. Aquests vehicles estan realitzant una activitat de transport de persones, i per tal de dur a terme aquesta activitat caldria una regulació del transport de passatgers inexistent.

Fins el mes de març la Guàrdia Urbana ha interposat un total de 1.009 denúncies a VMP de tipus C1 i C2 entre les que destaquen:

Aquest estiu, com es fa des de 2016, s’ha elaborat un decret que limita les zones de pas de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes d’ús comercial pels carrers de Ciutat Vella. Durant els mesos d’estiu aquesta tipologia de vehicles només poden desplaçar-se per dues rutes determinades que els permeten vorejar el districte sense entrar a l’interior.

La Guàrdia Urbana també realitzarà és patrullatge preventiu per detectar situacions de perill a la zona forestal.  Durant els mesos d’estiu s’estableix un  dispositiu per la zona forestal del Parc de Collserola, el qual suposa la coordinació i patrullatge conjunt de les tres unitats territorials dels barris de muntanya, amb la finalitat d’una bona coordinació i que es garanteixi el cobriment adequat a tota la zona.

Les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris s’encarreguen del control de la zona forestal i del patrullatge preventiu, cadascuna amb els seus propis recursos. El fan agents amb uniformitat, habilitats i coneixements específics (equips de patrullatge forestals) que utilitzen turismes tot terreny i motos tot terreny i també participa la Unitat Muntada del cos de policia barceloní.

Els objectius del patrullatge forestal són els següents:

Per desè any consecutiu la Guàrdia Urbana desplega el Grup de Platges, el grup operatiu d’una norantena d’agents que realitzen patrullatges a les deu platges que conformen la façana marítima de Barcelona. La seva seu està situada a l’edifici de l’Oficina Conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra del Passeig Joan de Borbó, i també disposa del mòdul de la platja de la Barceloneta i del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, per tal de controlar i realitzar el seguiment de tots els fenòmens que es van detectant a la zona de platges i poder elaborar les estratègies corresponents per fer-hi front.

El seu objectiu és assegurar que les platges de Barcelona es puguin gaudir amb totes les garanties possibles de seguretat i mobilitat, preservant aquest espai públic com a lloc de convivència i civisme.

El servei operatiu del Grup de Platges s’emmarca dins dels àmbits propis de la Guàrdia Urbana en la seva tasca com a policia de proximitat i prevenció: policia administrativa, de seguretat, de trànsit, policia assistencial i marítima.

Els efectius d’aquest grup patrullen a peu; amb scooters; amb vehicles de quatre rodes; amb bicicletes; amb vehicles tipus “quad” adaptats especialment per circular per la sorra; i amb dues embarcacions semirígides (de 6,5 i 7,5 metres respectivament), que permeten millorar les tasques de vigilància i control tant de la platja com també dels espigons. En total aquest grup disposa d’un total de 32 vehicles.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
guàrdia urbana/ operació estiu/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina