Servei de Premsa
26/01/2025
El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes inaugura l’Hort Petit, l’hort medieval del museu
01/06/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Representa la culminació d’un projecte multidisciplinari que es va iniciar l’any 2017 amb la voluntat de recuperar l’ús original de l’espai
En aquesta primera part del projecte es presenten dues de les quatre parcel·les que tindrà un cop acabat
Gràcies a l’estudi arqueològic del subsol de l’hort, s’han recuperat els camins històrics i les instal·lacions de reg tradicionals
L’Hort Petit presenta espècies pròpies de l’Europa medieval i no inclou les que van viatjar d’Amèrica a Europa i la resta del món després del 1492, com les patates, els tomàquets, el blat de moro o les maduixes
L’Hort Petit del Monestir, tal com l’anomenen les religioses, és un recinte emmurallat de gairebé 3.000 metres quadrats de cultiu que se situa a la façana sud del conjunt emmurallat, davant de la Sala de les Procures, l’espai on es guardava la collita. D’aquest hort, no tan petit, les religioses n’han extret algunes de les verdures, les hortalisses, els llegums o les fruites que cuinaven i també les herbes amb les quals preparaven els medicaments per a la comunitat des de la fundació del convent, l’any 1327, fins a les darreries del segle XX.
La recuperació de l’hort des d’una perspectiva històrica ha comportat un estudi exhaustiu per determinar les espècies que s’hi havien de sembrar. Així, es van consultar els documents medievals custodiats a l’arxiu del mateix Monestir i els tractats agrícoles de l’època on es recullen les espècies i les tècniques de cultiu durant l’edat mitjana. Per aquest motiu es va constituir un equip multidisciplinari format per especialistes provinents dels camps de la història, l’arqueologia, la botànica, l’arqueobiologia, l’arquitectura, la museografia, l’educació mediambiental i els serveis socials, que han abordat el projecte des de diferents vessants.
L’hort medieval que presentem és un hort històric que té com a objectiu conrear espècies pròpies de l’Europa medieval, i inclou espècies autòctones i locals que actualment s’han deixat de sembrar o estant en perill d’extinció. L’obertura d’aquest nou espai del museu permet promoure valors i actituds relacionats amb la cura del medi ambient i dinamitzar la cultura a través del treball cooperatiu i inclusiu.
Activitats al Monestir:
Visita: De l’hort a la taula
Visita temàtica que parteix de l’hort medieval del Monestir de Pedralbes per descobrir els trets principals de l’alimentació medieval i, més concretament, la dieta de les monges clarisses de Pedralbes a l’edat mitjana. L’espai viu de l’hort mostrarà els productes que la comunitat plantava durant l’any i les tècniques emprades per cultivar-los i recol·lectar-los. La visita continuarà a l’espai de productes, on es conservaven i emmagatzemaven els aliments; passarà per la cuina, on s’explicaran algunes de les receptes que es feien amb els productes de l’hort, i s’acabarà al refetor, on s’explicaran les pràctiques ascètiques vinculades a l’alimentació en el món cristià medieval i en l’àmbit conventual femení.
Dates: els dimarts 14, 21 i 28 juny, 12 i 26 de juliol i 9 i 23 d’agost
dimarts 14 juny i dimarts 21 juny
Horari: de 18.30 a 19.30 hores
Preu: 2,50 €
Visita: El fil de l’aigua
L’aigua és absolutament necessària per al desenvolupament de la vida monàstica i té un fort component simbòlic en espais sagrats cristians com l’església i el claustre. Durant el recorregut es parlarà del sistema d’abastament d’aigua i el recorregut des de la mina, el seu pas pel claustre, la cuina, el refetor, la cuina de la infermeria i l’hort. L’aigua serà el fil conductor per teixir un relat de la vida quotidiana de la comunitat en què el medi natural i l’entorn patrimonial són els protagonistes. La visita inclou els espais vinculats a l’aigua del claustre, la cuina, el claustre dels gats i l’hort medieval del Monestir de Pedralbes.
Dates: els divendres 10 i 17 juny, 8 i 22 de juliol i 5 i 19 d’agost
Horari: de 18.30 a 19.30 hores
Preu: 2,50 €
els divendres 10, 17 juny, 8 i 22 de juliol, i 5 i 19 d’agost
Visita: El treball a l’hort medieval
Visita a l’hort medieval del monestir per conèixer de manera experiencial les tècniques de l’agricultura medieval i els paral·lels amb l’agricultura ecològica contemporània. Una activitat intergeneracional per aprendre sobre l’alimentació a l’edat mitjana i experimentar amb els cinc sentits un ecosistema en el qual tots els organismes vius que hi són presents contribueixen a generar un equilibri. L’activitat serà conduïda per Joan Solé, educador ambiental, que explicarà el projecte de recuperació de l’hort i conduirà al públic per a la realització de diferents tasques a l’hort segons la temporada.
Dates: Aquesta activitat es durà a terme un diumenge al mes a partir de juliol, en funció de la productivitat de l’hort. Les accions a desenvolupar a l’hort es difondran a través del web del monestir i les xarxes socials.
Dates i horaris:
Dates: a partir del dijous 2 de juny
Horari d’estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre): de dimarts a divendres, de 10.00 a 17.00 hores; dissabtes, de 10.00 a 19.00 hores; diumenges, de 10.00 a 20.00 hores (a partir de les 15.00 hores, entrada gratuïta)
Horari d’hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març ): de dimarts a divendres, de 10.00 a 14.00 hores; dissabtes i diumenges, de 10.00 a 17.00 hores (diumenges, a partir de les 15.00 hores, entrada gratuïta)
Festius d’obertura, de 10.00 a 14.00 hores; dies de tancament anual: 1 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.
Paraules clauPedralbes/ Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes/