Servei de Premsa
14/11/2024
L’Ajuntament de Barcelona, entitats vëinals, BATEC i Rocaguinarda impulsen tres noves comunitats energètiques
01/06/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
L’Ajuntament de Barcelona l’Institut Quatre Cantons, l’AFA del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou impulsen la comunitat energètica del Poblenou per tal d’aprofitar l’energia solar mitjançant instal·lacions fotovoltaiques
Abastirà una part de les necessitats energètiques de l’Institut Quatre Cantons, de diversos edificis municipals dels entorns i compartirà l’energia amb una trentena de veïns i veïnes de la zona que viuen a menys de 500 metres de l’institut. En una primera fase es proposa compartir un 30% de la potència amb la ciutadania de l’entorn
A la ciutat, a més de la del Poblenou, existeixen altres models de comunitats energètiques en les que l’Ajuntament de Barcelona participa de forma indirecta com son la de la Bordeta o la de Can Girapells, impulsades pel pol cooperatiu BATEC i per Rocaguinarda
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència d’Energia de Barcelona impulsa amb l’Institut Quatre Cantons, l’associació de famílies del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou la posada en marxa de la nova comunitat energètica al Poblenou.
Aquesta iniciativa se suma a altres models de comunitats energètiques en les que l’Ajuntament de Barcelona participa de forma indirecta com la de La Bordeta, promoguda per les entitats socials. En aquest sentit, l’Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb BATEC, pol cooperatiu per la transició energètica (projecte d’intercooperació socioeconòmica d’entitats cooperatives i associatives) per desenvolupar aquesta comunitat energètica que ha de permetre generar un model amb possibilitats de replicabilitat per altres iniciatives que puguin sorgir a la ciutat.
També s’està desenvolupant el projecte de la comunitat Can Girapells a Horta-Guinardó, promogut, entre altres, per Rocaguinarda. En aquest cas, l’Ajuntament també participarà cedint la coberta del Casal de Joves Girapell, realitzant el projecte executiu de la instal·lació de generació i participant com un membre en la comunitat energètica.
Comunitat energètica del Poblenou
A principis de 2021 es va començar a treballar de manera conjunta i, un any després, l’Institut Quatre Cantons ja disposa a la coberta d’una instal·lació fotovoltaica de 58 kWp, que serà el pol de generació inicial a partir del qual fer créixer la comunitat. Aquesta generació, en primer terme, abastirà una part de les necessitats energètiques del mateix institut, així com d’edificis municipals del voltant, però també es compartirà energia amb veïns i veïnes de la zona que visquin a menys de 500 metres de l’institut.
La comunitat energètica del Poblenou abastirà d’energia l’Institut Quatre Cantons, l’Institut Maria Espinalt, el Centre cívic Can Felipa-Oficines de Drets Socials i la Caserna del Parc de Bombers de Llevant. Pel que fa a la part privada es proposa la participació dels veïns i veïnes i les associacions dels voltants de l’institut, amb l’objectiu d’arribar a un 30% de la potència per ciutadania de l’entorn. La participació és voluntària i en aquesta primera fase del projecte no té cap cost ja que l’assumeix l’Ajuntament de Barcelona en el marc d’una prova pilot i d’un protocol de col·laboració.
Per participar cal estar adscrit a la comercialitzadora municipal d’energia, Barcelona Energia i la inscripció dóna dret a beneficiar-se del 500W en autoconsum energètic, com a mínim un any. En total s’han inscrit a la iniciativa un total de 30 veïns i veïnes. Els participants poden deixar de formar part de la comunitat quan ho considerin oportú.
Es tracta d’una primera fase del projecte, però està previst que, una vegada constituïda la comunitat, aquesta pugui créixer pel que fa a generació i al nombre de participants, tant de la part pública com de la part privada. El desenvolupament i evolució del projecte permetrà concretar les condicions de participació en les següents fases.
Amb la posada en marxa d’aquesta Comunitat Energètica del Poblenou i donant suport altres iniciatives que van sorgint en la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona reforça la promoció d’actuacions per tal de reduir el consum d’energia i potenciar la generació energètica per autoconsum. Les mesures més significatives son promoure instal·lacions d’autoconsum als edificis residencials a través de la nova iniciativa Moment Solar i l’autoconsum compartit a partir de pèrgoles solars situades a l’espai públic.
Aposta per una transició energètica justa i per la descarbonització
Amb totes aquestes intervencions, es treballa amb la finalitat d’augmentar l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables per tal de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2, la solució més eficient i rendible per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europa.
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’aposta per una transició energètica justa per transitar cap a un ús racional de l’energia, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica. Es tracta d’un impuls decidit per la generació renovable a la ciutat, aprofitant qualsevol oportunitat per generar energia a partir de l’aprofitament dels recursos existents per ser renovables i neutres en carboni el 2050.
Paraules clauenergia/