Servei de Premsa
20/01/2025
Resum dels acords de la Comissió Mixta Ajuntament-Generalitat per al desplegament de la Carta Municipal
02/06/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
La reunió ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà
Avui s’ha reunit la Comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya per al desplegament de la Carta Municipal presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Per part de l’Ajuntament de Barcelona també han assistit els tinents d’alcaldia Jaume Collboni, Janet Sanz, Laia Bonet, Laura Pérez, Albert Batlle i Jordi Martí, i les regidores Lucía Martín i Gemma Tarafa.
Aquests són els principals acords que s’han adoptat:
FONS EUROPEUS NEXT GENERATION
Les dues administracions han refermat la seva voluntat d’enfortir la cooperació institucional i impulsar el desenvolupament dels projectes estratègics de la ciutat i el territori que són de participació conjunta i receptors de Fons Next Generation. En aquest sentit, s’han reforçat les funcions del Comitè Tècnic de Coordinació entre ambdues administracions com a instrument operatiu per implementar els projectes. Destaquen els següents:
- Projecte Ciutadella del Coneixement – Mercat del Peix. Té com a objectiu la creació d’un nou complex de recerca i innovació, centrat en la biomedicina de precisió, biodiversitat i benestar planetari. El projecte també compta amb la participació de la UPF, la UB, el CSIC i el BIST. És una iniciativa que vol anar més enllà, situant la Ciutadella com gran pols d’activitat científica i de divulgació.
- Diferents actuacions vinculades als àmbits de territori i sostenibilitat (xarxa de metro), de la salut (Hospital del Mar i actuacions Covid a centres hospitalaris) i de l’educació (rehabilitació d’escoles i instituts-escola, i serveis per incrementar la competitivitat del sistema de coneixement català). L’import aprovat és de 175,5 milions.
- Finançament de projectes estratègics de la ciutat i el territori. Inclou inversions en equipaments (residències); tecnològica i aplicatius socials; i accessibilitat a les OACs, Centres Cívics i web municipal. L’import finançat serà de 13,5 milions entre 2022 i 2023.
- Acord entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona per dotar amb 42,5 milions d’euros, provinents dels Fons Next Generation a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a les polítiques de rehabilitació a la ciutat.
COOPERACIÓ LOCAL
- Acord amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat per a l’establiment d’un nou conveni-marc per al desenvolupament de les polítiques d’igualtat, no discriminació i atenció a les violències masclistes 2022-2025. El conveni plurianual té una dotació d’11 milions (en quatre anys).
- Els acords contemplen cofinançament de les polítiques i serveis en atenció a les dones i a la violència masclista i l’acollia de persones migrades i refugiades. També creació diferents comissions de treball sobre l’aplicació dels protocols d’actuació a les violències sexuals; a les agressions a les agressions al col·lectiu LGTBI+ ; i sobre el model d’acollida de persones refugiades i immigrades a la ciutat de Barcelona.
COOPERACIÓ EN MATÈRIA DE SALUT
- Acord per subscriure, abans de la finalització del mandat municipal, un nou Pacte de Ciutat Ajuntament-Generalitat per planificar la construcció i millora d’equipaments sanitaris.
- També s’ha acordat, abans d’acabar el mandat, completar la identificació i cessió d’espais previstos en el conveni vigent (2016-2023) per als nous CAP.
- Licitar per part de l’Ajuntament el projecte per la nova seu de l’Agència de Salut Pública, i establir durant el 2022, de comú acord, un calendari de cofinançament del projecte i l’obra.
- Acord per seguir desplegant la Llei 12/2022, de 13 d’octubre, de salut bucodental a Barcelona d’acord amb un pla operatiu que inclou actuacions com el cofinançament dels punts municipals de dentista per a persones vulnerables, i la incorporació de higienistes als CAP.
- Subscriure un conveni de col·laboració amb el Departament de Salut per al cofinançament del 70% del servei del telèfon de prevenció del suïcidi, impulsat per l’Ajuntament.
- Que l’Ajuntament formi part de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, i col·laborar en el seu desplegament al territori, a partir de l’experiència desenvolupada a la ciutat.
COOPERACIÓ ENTE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A MADRID I L’AJUNTAMENT DE BARCELONA
- Conveni de col·laboració per facilitar l’ús del Centre Cultural Blanquerna a Madrid i l’establiment d’una cooperació en projectes comuns i de promoció de la ciutat de Barcelona.
COOPERACIÓ EN MATÈRIA DE SEGURETAT I PREVENCIÓ
- Constitució d’un grup de treball entre ambdues administracions per a la col·laboració en matèria de prevenció d’incendis forestals i de control de porcs senglars a Collserola, amb la participació de la GUB, Bombers i Agents Rurals.
- Millorar l’accés conjunt a les aplicacions de dades per part dels cossos de seguretat.
- Concreció del protocol per millorar i incrementar la coordinació i la col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, en relació amb la prevenció o intervenció en les situacions de violències masclistes.
- Informació del pla de seguretat de l’estiu.
CREACIÓ D’UNA TAULA DE TREBALL D’ESTUDI SOBRE LA REGULACIÓ DE CREUERS I EL SEU IMPACTE TURÍSTIC I AMBIENTAL
- Acord per la creació de la taula de treball conjunta entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a la que es convidarà a l’Autoritat Portuària i a representants de l’Estat, per establir les millors solucions per reduir l’impacte ambiental i la massificació turística dels creuers.
Finalment, la Comissió Mixta també ha tractat temes referents a mobilitat i transport públic, així com i la problemàtica dels bici-taxis a Barcelona i la seva regulació. També s’ha donat compte de la situació dels consorcis conjunts i s’han tractat mesures d’impuls a la Carta Municipal de Barcelona.
Paraules clauComissió Mixta/