Barcelona impulsa Transicions, un cicle internacional de conferències per avançar cap a una transició ecològica justa : Servei de Premsa

Barcelona impulsa Transicions, un cicle internacional de conferències per avançar cap a una transició ecològica justa

03/06/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Kate Raworth, economista ecològica i creadora de la teoria del Dònut, participa en aquest cicle en què es debatrà sobre la necessitat d’adoptar un nou model econòmic que deixi de cercar riquesa a costa dels límits ambientals i la justícia social. Saskia Sassen, Giorgos Kallis i Josep Maria Antó son altres ponents que participaran en el cicle

L’11 de juny, el parc de la Barcelona acull la iniciativa Mou-te pel Clima per celebrar el Dia Mundial del Medi ambient, dels Mars i els Oceans i per donar a conèixer d’una forma festiva els projectes i accions que es desenvolupen a la ciutat en matèria de sostenibilitat. Més de 1.500 persones que treballen per fer front a l’emergència climàtica participaran en aquesta iniciativa

Aquest mes de juny, diversos espais de la ciutat acullen el cicle ‘Transicions: Debats per a una nova economia”. Es tracta d’un seguit de conferències amb experts de reconeixement internacional per portar al carrer el debat sobre les principals crisi socioambientals a les quals ens enfrontem com a societat a causa del model econòmic vigent, i quina ha de ser la transició necessària per superar-les.

Dissabte 11 de juny  a les 11 hores al Parc de la Barceloneta participarà en el cicle Kate Raworth, creadora de la teoria del Dònut. Llicenciada en Política, Filosofia i Economia a la Universitat d’Oxford, i màster en Economia del Desenvolupament, Raworth desenvolupa la teoria al seu llibre, ‘L’economia del Dònut: set maneres de pensar com un economista del segle XXI’.

El cicle continuarà el 20 de juny a les 18 hores a l’Institut d’Estudis Catalans amb la conferència de Josep Maria Antó, investigador Sènior i Exdirector Científic de ISGlobal i Catedràtic de Medicina de la UPF-Hospital del Mar. Des del 2016 lidera una estratègia per a la Salut Planetària tant a ISGlobal com a la UPF i perquè aquest nou concepte es difongui i s’adopti internacionalment. És codirector del Màster Interuniversitari de Salut Planetària UOC-UPF-ISGlobal, que va iniciar-se al 2021. Actualment és copresident de la plataforma Europea del Lancet Countdown on Health and Climate Change.

El 22 de juny, serà el torn de Giorgos Kallis que impartirà a les 18 hores a l’Institut d’Estudis Catalans una conferència sobre la Cultura dels límits. Llicenciat en Química i màster en Enginyeria Ambiental per l’Imperial College, doctorat en Política Ambiental per la Universitat de l’Egeu i un segon màster en Economia per la Barcelona Graduate School of Economics. És professor de l’ICREA, on imparteix classes d’economia ecològica, i ecologia política i decreixement.

Al llibre ‘Límits. Per què Malthus es va equivocar i per què els ecologistes haurien de preocupar-se’ Kallis fa una defensa dels límits, en contra de la fantasia de les societats modernes amb expansió il·limitada. Descarta la noció de límits com a escassetat i defensa l’autolimitació com a llibertat.

A la tardor també està prevista en el marc d’aquest cicle la participació de Saskia Sassen, que impartirà una xerrada sobre Ciutats i globalització. Llicenciada en Filosofia i Ciències Polítiques per la Universitat de Buenos Aires i en Sociologia i Economia a la Universitat de Notre Dame. Sassen va ser guardonada l’any 2013 amb el premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials.

L’any 1991 va encunyar el concepte de ‘ciutat global’ (acceptat i utilitzat en totes les ciències socials) en un assaig que porta el mateix nom, com a referència per entendre la transformació que el neoliberalisme ha dut a terme a les grans metròpolis mundials.

 

L’Economia del Donut a la ciutat

Aquest cicle s’emmarca en els treballs de l’Economia Dònut que l’Ajuntament de Barcelona ha endegat fa quasi un any. Aquesta nova teoria econòmica aposta per la reducció de les desigualtats socials i a la vegada per un canvi profund de les formes de producció i consum que han portat els estats a infringir els límits del planeta posant-ne en risc, fins i tot, la seva habitabilitat. El dònut representa l’espai en el qual ha d’operar l’economia perquè els territoris esdevinguin pròspers; és a dir, socialment justos (garantint uns mínims socials per a tothom) i ecològicament segurs (sense superar el sostre ecològic).

Els treballs realitzats per l’Ajuntament de Barcelona s’han concretat, fins al moment, en l’elaboració d’una versió 0 del retrat de ciutat d’indicadors, que ha estat discutit en una sessió de treball on-line amb experts a principis del més de maig. El retrat d’indicadors és la representació conjunta de la distància entre el valor actual i el valor desitjat dels indicadors socioeconòmics i ambientals, locals i globals, i ens permet saber on es troba la ciutat respecte l’espai Dònut, o aquell en el qual no superem el sostre ecològic i garantim uns mínims socials per tothom.

Aquests treballs també han implicat la realització d’una segona sessió de treball a finals de maig, aquest cop presencial i oberta a tothom, per elaborar un retrat de ciutat comunitari l’objectiu del qual és recollir la percepció dels integrants de la comunitat respecte què significa viure dintre de l’espai dònut, quins d’aquests anhels s’han assolit i quins no i quines en són les principals causes.

[…]

 

Descarregar la nota en format PDF





Paraules clau

Dònut/ economia/ economia del dònut/ Transicions/