Servei de Premsa
11/01/2025
S’inicien les sessions participatives per debatre la conservació de la Nau Bostik com a equipament cultural i comunitari
09/06/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El planejament vigent preveu l’enderroc d’aquest equipament cultural i social. En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona inicia unes sessions participatives per tal de valorar amb el veïnat i les entitats del barri la possibilitat de modificar el planejament per mantenir el complex
La proposta municipal buscarà preservar el màxim d’aquest complex industrial de 5.100m2 de sòl. L’objectiu és continuar dotant el barri d’equipaments culturals i socials de referència a nivell de ciutat, mantenint alhora el patrimoni industrial de la Sagrera, que progressivament s’ha anat perdent
Aquesta setmana s’han iniciat les sessions de debat ciutadà per definir quin ha de ser el futur de la Nau Bostik. Situada al districte de Sant Andreu, i dins l’àmbit de transformació urbanística de la Sagrera, la Nau Bostik és un equipament de difusió i creació cultural i social de titularitat privada i un dels últims edificis industrials de la Sagrera que encara queden en peu.
El planejament vigent preveu l’enderroc d’aquesta nau per fer-hi zona verda, habitatges i un equipament. En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona inicia aquestes sessions participatives amb l’objectiu de valorar amb el veïnat i les entitats del barri la possibilitat de fer canvis al planejament urbanístic que permetin mantenir la Nau Bostik com a equipament públic amb ús cultural i social. Durant les sessions es debatran també les diferents alternatives possibles de redistribució de les zones verdes i la reubicació de l’edificabilitat dins l’àmbit urbanístic de referència. En el següent enllaç es pot consultar tota la informació referent a les sessions de participació: https://www.decidim.barcelona/assemblies/naubostik.
La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que “avui fem un pas endavant per preservar la Nau Bostik com a equipament cultural i comunitari”. La tinenta d’alcaldia ha ressaltat que l’espai està vinculat amb els barris de l’entorn i amb la ciutat i alhora està situat en un àmbit que és patrimoni industrial de Barcelona i per aquest motiu es treballa per “garantir que el barri i la ciutat tinguin un equipament cultural i social de referència mantenint aquest patrimoni industrial”. “Existeixen opcions urbanístiques per fer-ho” ha afirmat Sanz, que ha recordat que així ho havien demanat diverses entitats. “Es busca fer possible que una nau que va estar abandonada i que ara és una referència per a l’art urbà de la ciutat es mantingui de forma consolidada”, ha reblat.
La regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, ha celebrat l’inici de les sessions de treball i ha detallat que l’objectiu és “trobar la millor manera de mantenir un espai cultural, comunitari, obert al barri, connectat amb desenes d’entitats i pol incipient d’economia social”. Ha destacat que la conservació d’aquest espai referent a La Sagrera i a la ciutat, on l’equip de gestió s’hi ha implicat de valent, és un projecte “molt il·lusionant” per al Districte. “Treballarem per incorporar el màxim de propostes i demandes de tots els agents implicats, especialment de l’institut-escola 30 Passos, per tal de trobar el millor encaix per a tothom”, ha subratllat.
Proposta de partida
La Nau Bostik és un complex industrial format per diversos edificis, tots ells en planta baixa, a excepció de l’edifici de laboratoris, oficines i serveis que té quatre plantes. Actualment es mantenen la majoria d’edificacions i el conjunt presenta un bon estat de conservació de l’estructura, que principalment és de formigó. L’edifici té una superfície construïda segons cadastre de 5.100m2 situats sobre una parcel.la de 4.900m2 de sòl.
L’equipament forma part de dos àmbits de planejament urbanístic: la MPGM per l’ordenació de l’estació de la Sagrera i el seu entorn, aprovada definitivament el 2004; i el PMU Entorn Sagrera, aprovat definitivament el 2007. El planejament vigent preveu l’enderroc de la Nau Bostik per fer-hi, en la seva major part, una zona verda i en una petita franja habitatges i equipament.
La proposta municipal buscarà preservar el màxim d’aquest complex industrial. D’aquesta manera es mantindrien totes les naus que tenen la coberta amb dent de serra, el dipòsit d’aigües i la nau més alta de formigó que suposen els elements més característics. Per fer-ho possible el Govern municipal ha estudiat els diferents encaixos urbanístics per redistribuir i reubicar les zones verdes, l’equipament i l’edificabilitat dins del mateix l’àmbit urbanístic.
Història de la Nau Bostik
La Nau Bostik es va començar a construir l’any 1961 i la seva activitat industrial va engegar el 1966. En aquesta nau, que va sorgir com a satèl·lit de la “Unión de Maquinaria para el Calzado S.A.”, s’hi fabricaven adhesius i productes químics. Durant els diferents anys en els quals va estar operativa els seus propietaris van ser Tintes Boston, SA; Bostik, SA; i Total (França). L’any 1986 la nau va cessar la seva activitat industrial i aquesta es va traslladar a Rubí. Actualment la Nau Bostik és de titularitat privada i funciona com a espai de creació i difusió cultural i també amb usos socials.
Paraules clauLa sagrera/ Nau Bostik/ Sant Andreu/