Alliberades a Barcelona dues persones que vivien en condicions infrahumanes i que eren obligades per un clan familiar a practicar la mendicitat   : Servei de Premsa

Alliberades a Barcelona dues persones que vivien en condicions infrahumanes i que eren obligades per un clan familiar a practicar la mendicitat  

13/06/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra detenen els dos màxims responsables d’aquest clan que traficava amb persones i les obligava a demanar almoina

Els arrestats van captar les seves víctimes al seu país d’origen i les van traslladar a Barcelona per posteriorment explotar-les i quedar-se amb la recaptació, al voltant d’una mitjana diària d’entre 100

Els detinguts traslladaven les víctimes, en alguns casos al maleter del seu vehicle, fins al punt determinat on havien de pidolar i les obligaven a demanar diners durant tot el dia

La investigació ha prioritzat en tot moment l’atenció a les persones que eren explotades i actualment es troben sota l’ajuda especialitzada que s’activa en els casos de tràfic d’essers humans.

A les 12 hores d’avui s’atendrà els mitjans de comunicació a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Travessera de les Corts número 319

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, conjuntament amb la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut un home i una dona com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotar les víctimes i obligar-les a practicar la mendicitat.

L’operatiu policial, que es va dur  a terme el passat 7 de juny, ha permès que els grups de Tràfic d’Essers Humans dels dos cossos policials alliberessin dues víctimes que vivien sotmeses a unes condicions infrahumanes. En un primer moment les van traslladar al Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), on se’ls va proporcionar una primera assistència, i actualment es troben sota l’ajuda especialitzada que s’activa en els casos de tràfic d’essers humans.

La investigació ha prioritzat en tot moment l’atenció a les dues persones, que vivien en una situació deplorable a més de ser explotades durant tot el dia per a recaptar diners als carrers de la ciutat. Els investigadors calculen que diàriament aconseguien una mitjana d’entre 100.

Els agents van iniciar la investigació el mes de novembre de l’any passat quan es van detectar dos homes que diàriament demanaven almoina al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, motiu pel qual van fer diferents vigilàncies per esclarir els fets i comprovar si darrera d’ells hi havia altres persones que els controlaven, els vigilaven i els obligaven a practicar la mendicitat.

Els líders del clan eren un home i una dona que s’encarregaven de traslladar les víctimes, en alguns casos al maleter del seu vehicle, fins al punt determinat on havien de pidolar. Les descarregaven i les obligaven a demanar diners durant tota una jornada, fins que les tornaven a recollir.

El modus operandi del clan consistia, en primer lloc, en buscar persones al seu país d’origen amb una situació de vulnerabilitat i necessitats econòmiques severes. Si podien, prioritzaven les persones amb discapacitats físiques, principalment per dos motius: per una banda, les persones amb discapacitats són susceptibles de rebre més diners a l’hora de pidolar, i per l’altra, aquesta discapacitat els feia més difícil introduir-se al mercat laboral tant al seu país d’origen, com a Catalunya. Un cop trobades, les coaccionaven i amenaçaven per viatjar a Catalunya, sovint amb promeses que no es complien quan arribaven i eren obligades a practicar la mendicitat.

Finalment, els líders del clan portaven les víctimes amb autobús fins arribar al lloc on eren explotades. Una vegada a Barcelona, les feien estar a diferents punts de la ciutat aprofitant els semàfors en vermell per demanar diners entre els cotxes que estaven aturats.

 

Fort control sobre les víctimes

Les víctimes vivien en pèssimes condicions. Els líders del clan els proporcionaven una petita quantitat de menjar i beure, i les escorcollaven físicament cada dia per quedar-se amb tots els diners que havien recaptat. Les feien viure en un descampat, i només els lliuraven un matalàs on dormien, tot i que les condicions meteorològiques fossin adverses. Els investigadors van comprovar que les persones del clan dormien al mateix lloc però amb tenda de campanya.

El clan exercia un ferri control sobre les víctimes, ja que les vigilaven als semàfors i al lloc on dormien perquè no poguessin sortir i no tinguessin llibertat de moviment. A més, les persones a qui explotaven només parlaven el seu idioma, la qual cosa feia que fossin més vulnerables i no poguessin demanar ajuda, fent-los completament dependents.

Els dos detinguts feien periòdicament transaccions de diners al seu país d’origen.

El clan, ubicat a la zona de la Magòria (Sants-Montjuïc), feia de l’explotació de persones vulnerables i la mendicitat forçosa el seu modus vivendi, el que ha constituït, juntament amb el tràfic d’éssers humans, un delicte molt greu contra les persones. Els dos detinguts eren els líders d’un clan familiar format per unes deu persones, sobre les quals no s’ha pogut acreditar la seva activitat delictiva en aquest àmbit. Tot i així, estan relacionades amb antecedents per robatoris amb força.

L´acció policial davant les xarxes o grups d´explotació per mendicitat, va encaminada a detectar els fils que connecten la persona pidolaire a la via pública amb els seus explotadors. Sovint aquesta connexió és molt costosa de detectar i encara més d´aconseguir proves fermes que ho ratifiquin.

 

L’any 2018 es va actuar sobre un altre grup que obligava un home a pidolar

A l’agost del 2018, el mateix grup d’investigadors, va portar una cas a Barcelona relacionat amb el tràfic d’essers humans amb finalitat d’explotació a la mendicitat a una víctima d’edat avançada, que es trobava al carrer en una situació molt precària, i sense recursos socials ni econòmics.

A l’home li van retirar la documentació personal, dormia al carrer controlat en tot moment pels seus explotadors i l’obligaven a pidolar al carrer Gran de Gràcia de Barcelona durant jornades senceres guanyant en algunes ocasions entre 300 i 500 euros diaris, que havia d’entregar als seus explotadors.

La investigació, que va estar tutelada per la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona, va permetre identificar tres individus que formaven part d’un clan familiar com a responsables del procés de captació, trasllat i explotació de la víctima. Es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit. Mesos més tard, van ser detinguts i extradits a Espanya.

Recentment, l’Audiència Provincial de Barcelona ha emès una sentencia condemnatòria envers aquests individus, amb unes penes de 10 i 16 anys de presó, per a dos dels detinguts.

 

IMATGES DE L’OPERATIU: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2022/06/220608_EX_CAS_PLATA_Premsa.mp4





Paraules clau

prevenció/ seguretat/