Les II Jornades “Fe(r) i dones” reflexionen sobre les comunitats com a agents de canvis : Servei de Premsa

Les II Jornades “Fe(r) i dones” reflexionen sobre les comunitats com a agents de canvis

15/06/2022



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Les jornades, organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) en col·laboració amb el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, s’allargaran del 29 de juny al 6 de juliol i portaran les activitats a diferents espais de la ciutat

La segona edició de les Jornades “Fe(r) i dones” que organitza l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, en col·laboració amb el Reial Monestir Santa Maria de Pedralbes, reflexionarà al voltant del paper de les comunitats com a agents de canvis. La perspectiva comunitària centrarà els debats d’unes jornades que van néixer l’any passat amb la voluntat de fer visible i posar en valor el paper de les dones a les diferents conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals. A l’eix central de les jornades, les dones i la religió o espiritualitat, se li afegirà aquesta temàtica concreta en la qual es vol centrar aquesta segona edició.

Una segona edició que creix en molts sentits. Si bé les primeres jornades es van concentrar en dos dies i van tenir lloc en un únic espai, aquesta segona edició s’amplia tant en l’aspecte temporal, ja que s’allargaran vuit dies, com pel que fa als espais, amb la deslocalització de diverses activitats per fer arribar les jornades a diferents indrets de la ciutat i apropar-les al veïnat de diversos barris de Barcelona, sense deixar la seu original, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, que continuarà acollint algunes de les propostes.

Aquesta expansió de les Jornades “Fe(r) i dones” es posa de manifest també en el doble comissariat d’aquesta nova edició, format per Montse Castellà i Olivé, que ja va ser la comissària de les primeres jornades, a qui aquest any se li ha sumat Jenabou  Dembaga Susoko.

 

Més dies, més espais i propostes per a totes les edats

Les II Jornades “Fe(r) i dones” se celebraran a Barcelona entre els dies 29 de juny i 6 de juliol. Les inscripcions per participar-hi s’obren demà dijous dia 16 de juny. Dels dos dies que va tenir la primera edició celebrada l’any passat, les Jornades “Fe(r) i dones” passen ara a 8 dies d’activitats, fet que permet entre altres coses també diversificar la programació, oferir activitats per a totes les edats, i desplegar-les per diferents punts de la ciutat, fent arribar els debats i les reflexions a més racons de la geografia barcelonina.

I no només en el territori físic, també en el territori virtual, ja que aquesta nova convocatòria comptarà també amb la participació de comunitats virtuals. És el llegat que deixa la pandèmia, ja que els confinaments van disparar els entorns digitals com a espais de debat i reflexió i algunes dones espirituals han esdevingut referents a les xarxes socials. A través d’aquestes xarxes digitals es desenvoluparan alguns debats en directe amb dones que aglutinen comunitats virtuals internacionals.

Aquest 2022, l’eix de reflexió de les jornades és “Comunitats com a agents de canvi”. És a dir, com a les comunitats les dones viuen la seva espiritualitat i s’organitzen i actuen amb una perspectiva transformadora. Així doncs, aquest any s’ha volgut introduir una nova mirada des de la perspectiva comunitària. Es vol posar l’èmfasi en la necessitat, expressada i compartida per les dones creients, de viure la pròpia fe i les creences en el si de la comunitat, i com les relacions de les dones generen un marc on créixer com a persones i ser reconegudes. També es vol posar de manifest la tasca quotidiana de les dones de les diverses confessions en pro de l’equitat entre dones i homes, la lluita contra les desigualtats de gènere i les violències i discriminacions vers les dones, i la defensa dels seus drets polítics, econòmics i socials.

Com en la primera edició, es vol donar preeminència a l’opinió de les dones participants i que siguin les seves veus i les seves reflexions les que marquin el desenvolupament de les jornades i les seves conclusions principals. D’aquesta manera, es persegueix que les ponents internacionals no marquin el relat sinó que recullin i ampliïn les conclusions i les reflexions sorgides de les comunitats mateixes de Barcelona.

Així doncs, algunes de les activitats destacades seran aquestes:

 

Jornada inaugural

Data: dimecres, 29 de juny

Hora: a partir de les 16.30 hores

Lloc: Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella (Via Favència, 399)

Activitats: Benvinguda i obertura de les jornades; presentació del vídeo “Comunitats de dones a Barcelona”; cercles de reflexió sobre el passat, el present i el futur de les comunitats de dones; posada en comú i tancament.

 

Visita guiada “Pedralbes, un escenari femení de poder”

Data: dijous, 30 de juny i diumenge, 3 de juliol

Horari: d’11h a 12h

Lloc: Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9)

 

Taller “Com cuidar-nos les unes a les altres?”

Activitat a càrrec del programa de Sisterhood de Hillsong Church

Data: divendres, 1 de juliol

Horari: d’11h a 13h

Lloc: Oficines de Hillsong Barcelona (passatge Sant Benet, 8 baixos)

 

Comunitats virtuals

Data: divendres, 1 de juliol

Horari: de 18h a 19h

Activitat: Conversa amb Chaimaa Boukharsa (@chaimaaboukharsa) i Jenabou Dembaga (@jenadembaga), en directe a través d’Instagram

 

Data: dimarts , 5 de juliol

Horari: de 18h a 19h

Activitat: Conversa amb Elisa Fernanda Barreto (@nolatipicafeminista) i Jenabou Dembaga (@jenadembaga), en directe a través d’Instagram

 

Jornada de cloenda

Data: dimecres, 6 de juliol

Horari: a partir de les 16.30h

Lloc: Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9)

 

Activitats: Benvinguda i resum dels cercles de reflexió i de les activitats; tallers infantils; conferència a càrrec d’amina wadud; taula rodona sobre “Comunitats inspiradores –activitat mixta en línia i presencial amb traducció simultània anglès-català-; contacontes amb percussió arrelats a les espiritualitats tradicionals d’Àfrica occidental en què les dones i les nenes són protagonistes principals (activitat paral·lela); tancament institucional, i recital poètic.

Aquestes són només algunes de les activitats que es duran a terme al llarg de les jornades, la programació complerta així com el detall de totes les comunitats i entitats participants a les jornades es pot consultar en el següent enllaç.

 

Dues comissàries

Montse Castellà i Olivé va ser la comissària de la primera edició. És traductora i editora de textos budistes, autora de nombrosos articles sobre dones i tradicions espirituals, cofundadora i vicepresidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, presidenta de Sakyadhita Spain i d’AUDIR, membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya i budista. Ella mateixa deia, en una entrevista de fa alguns mesos, que “es fa evident la necessitat d’aplicar la perspectiva de gènere en l’àmbit religiós i espiritual” i que les jornades són una oportunitat latent i tenen la voluntat “d’explorar les relacions entre les dones i l’espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina, sovint invisibilitzada dins de les mateixes tradicions religioses”.

Enguany s’afegeix a aquest comissariat Jenabou Dembaga Susoko, que de fet ja va participar activament en les primeres jornades. És sociòloga, educadora i investigadora soninke, activista afrofeminista i antiracista, i musulmana afrodescendent. El seu activisme està enfocat a l’anàlisi de la islamofòbia i de les condicions de vida de les comunitats afrodescendents a Espanya, especialment pel que fa a la qüestió de gènere, la població soninke i la seva diàspora des de l’oest d’Àfrica, i els moviments feministes d’aquesta zona. En un article del portal Catalunya Religió, Dembaga comenta que les dones són “invisibilitzades totalment, com si no tinguessin capacitat d’independència i de crítica enfront del que les envolta”. Per a ella, “el feminisme no té en compte que el gènere no és l’únic eix de desigualtat que travessa les dones i invisibilitza altres eixos que interseccionen amb aquest, com la denominada raça”. Per això, considera que “en lloc de feminisme, seria més correcte parlar de feminismes, en plural”.

 

La mirada femenina i la gran pluralitat religiosa de Barcelona

Les jornades són el resultat de diverses col·laboracions entre el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos, i responen a l’objectiu compartit d’explorar les relacions entre dones i espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina sovint invisibilitzada dins de les pròpies tradicions religioses. Aquestes jornades tenen una periodicitat anual, se centren en els eixos dones i religió/espiritualitat, i cada any aborden una temàtica concreta.

L’equitat entre dones i homes, la lluita contra les desigualtats de gènere i les violències i discriminacions vers les dones, i la defensa dels seus drets polítics, econòmics i socials, formen part dels reptes i dels objectius estratègics de l’Ajuntament de Barcelona. Incorporar la mirada feminista de manera transversal és responsabilitat de tots els àmbits de l’Ajuntament. Aquesta incorporació és una qüestió que afecta a tots els àmbits polítics i socials, i a tota la ciutadania, incloent també les tradicions religioses i espirituals.

En aquest sentit, des de l’OAR es treballa per donar a conèixer la pluralitat de creences i espiritualitats presents a Barcelona, que fan que sigui una ciutat rica i plural. Per altra banda, el Monestir de Pedralbes és un lloc on les dones històricament han viscut l’espiritualitat com a eix central de la seva existència, i esdevé un punt de trobada de dones que viuen de manera espiritual el seu dia a dia. I de fet, fa temps que el Monestir de Pedralbes també desenvolupa activitats al voltant d’aquesta temàtica.

L’any 2019 l’OAR i el Monestir de Pedralbes van unir esforços i van iniciar diverses col·laboracions per treballar al voltant dels eixos dones i religió/espiritualitat. Destaquen l’activitat “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”, que va consistir en quatre trobades a porta tancada entre 25 dones barcelonines fidels de diferents tradicions religioses de la ciutat, i que va acabar amb un acte de cloenda obert a la ciutadania, i el cicle “Figures femenines a les tradicions religioses”, en el qual dones de diferents confessions  van presentar figures destacades i rellevants d’altres dones vinculades a la seva fe. Les jornades “Fe(r) i dones” són la culminació d’aquests anys de col·laboracions.

 

 

 

 

La gran diversitat de dones participants, tant en les actuals jornades com en els projectes anteriors, és un reflex de la Barcelona actual, gran i plural en religions, confessions i conviccions. A la ciutat conviuen més de 980 comunitats i entitats religioses de 28 tradicions diferents, que acullen milers de persones fidels, moltes d’elles dones. En aquest sentit no hi ha dues dones creients iguals: de tradicions ancestrals o creences més recents, creients de naixement o converses, parlen desenes de llengües i s’organitzen de maneres molt diferents, entre d’altres diversitats. Es tracta de diferències doctrinals, lingüístiques, culturals, socials i de maneres de viure l’espiritualitat. Aquesta pluralitat, interna i externa, dibuixa la imatge actual de Barcelona, rica i heterogènia.





Paraules clau

dona/ Fe/ Fe(r) i dones/