Servei de Premsa
21/12/2024
La Taula Ciutadana debat sobre el pla d’acció per afavorir una nit cívica i segura a la ciutat
22/06/2022
Temps estimat de lectura: 6 minuts
La reunió que s’ha celebrat aquesta tarda ha servit per analitzar les propostes que han obtingut major consens i també el pla d’acció per implementar-les
Es proposa instar a la Generalitat a modificar la llei per reduir l’horari de venda d’alcohol entre les 22:00 i les 8:00, així com prohibir la venda d’alcohol als menors d’edat per mitjà de majors d’edat intermediaris.
També es proposa revisar els criteris del règim sancionador de l’ordenança municipal de convivència, amb l’objectiu d’augmentar l’import de les sancions en els casos de greu afectació de la convivència i l’ordre públic, així com potenciar les mesures alternatives a la sanció mitjançant treballs en benefici de la comunitat
El pla d’acció preveu campanyes de comunicació adreçades a la ciutadania sobre les normes de convivència i l’ús de l’espai públic, accions de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol i altres drogues
Guàrdia Urbana reforçarà els dispositius policials de caràcter preventiu, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra i s’incorporarà la mediació nocturna especialitzada en matèria de botellades de manera continuada durant el cap de setmana
Aquesta tarda el Saló de Cent ha acollit la quarta reunió de la Taula Ciutadana per una nit cívica i segura que ha estat presidida pel tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle. També han assistit el tinent de l’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni i la tinenta de l’alcaldia de Drets Socials, Justícia Social, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.
Aquesta Taula, creada a iniciativa de l’Àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament, té l’objectiu de fer un abordatge integral del fenomen de l’oci i les activitats nocturnes a Barcelona des dels diversos sectors de la ciutat que hi estan relacionat.
En aquesta última sessió s’han analitzat les propostes i mesures del pla d’acció que han anat aportant els membres de la taula durant els últims mesos. El Pla d’Acció es presentarà la Comissió de Presidència i Drets de la Ciutadania del mes de juliol.
El pla d’acció de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura se sustenta en 10 blocs d’intervenció en els àmbits de la prevenció i la seguretat amb 74 propostes que es desenvoluparan a curt, mig i llarg termini entre les que destaquen les següents:
- Impulsar canvis en la normativa i revisió criteris d’aplicació règim sancionador sobre venda i consum de begudes alcohòliques
- Venda de begudes alcohòliques:
- Horaris: Instar la Generalitat de Catalunya a modificar l’art. 18 (apartats 2 d) i e) i apartat 4) de la Llei 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència, per a reduir l’horari venda alcohol de 22:00 a 08:00.
- Prohibicions de venda d’alcohol als menors d’edat per mitjà de majors d’edat intermediaris: Instar la Generalitat de Catal incloure aquesta prohibició a l’art. 17 bis .
- Consum begudes alcohòliques
- Règim sancionador: Requalificació de les infraccions per augmentar l’import de les sancions en funció de les circumstàncies en els casos de grans afectació de la convivència i de l’ordre públic.
- Potenciar mesures alternatives a la sanció mitjançant treballs en benefici de la comunitat
- Desenvolupar accions i campanyes de comunicació
- Campanyes de comunicació adreçades a la ciutadania en general sobre normes de convivència i ús de l’espai públic.
- Elaborar i fer consells de seguretat i convivència dirigits al turisme “Welcome Barcelona”.
- Accions de sensibilització sobre els riscos de consum d’alcohol i altres drogues.
- Informació sobre els Itineraris segurs.
- Cens d’establiments que poden vendre alcohol en horari nocturn (actualment fins les 23:00) per facilitar el control d’aquesta activitat
- APP/Plataforma digital que doni a conèixer tota l’oferta de la ciutat (pública i privada): oferta cultural, activitats gratuïtes als equipaments, etc
- Vetllar per la seguretat ciutadana en els entorns d’oci nocturn
- Reforçar els dispositius policials de caràcter preventiu (en coordinació amb Mossos d’Esquadra)
- Videovigilància policial
- Agents de paisà per prevenir delinqüència
- Prevenir discriminacions i erradicar violències masclistes
- Creació i consolidació de més Punts liles a les zones amb major concentració d’oci nocturn i a les festes majors.
- Desenvolupament i consolidació dels Itineraris segurs per reforçar la seguretat en els trajectes des de les parades de transport públic a les zones d’oci (revisió urbanística, protecció policial, coresponsabilitat i comunicació).
- Treballar per crear un relació de confiança i de coneixement entre els joves i els cossos policials enfocada a la prevenció i al servei.
- Coordinació i consolidació dels serveis de mediació i gestió de conflictes
- S’incorpora la mediació nocturna especialitzada en matèria de botellots, de manera continuada, durant les nits de cap de setmana.
- Treball de manera coordinada, conjunta i sistematitzada dels serveis de mediació en l’oci nocturn de la GSIP, Soroll (Medi Ambient), Servei de Gestió de Conflictes-IMSS.
- Ampliar la cobertura territorial dels serveis de mediació en l’oci nocturn
- Corresponsabilitat
- Establir protocols de coordinació amb els establiments d’oci nocturn, el seu personal de seguretat i control, GUB i PGME a les zones d’oci nocturn.
- Creació de grups de treball/espais de diàleg i col·laboració permanents als districtes amb participació de veïns, el sector de l’oci nocturn, joves, professionals, representants de l’Ajuntament.
- Estudi de protocols/acords de responsabilitat amb els sectors de l’oci nocturn, el turisme, la restauració i el comerç en el compliment de la normativa de venda d’alcohol, la col·laboració en campanyes de sensibilització, la formació del personal, etc. per a la creació d’un segell de qualitat.
- Cura i neteja de l’espai públic
- Coordinació i acompanyament serveis de neteja (amb GUB, PGME, SGC, Mediació…).
- Mapa dels lavabos nocturns a la ciutat.
- Eines i mesures per a la detecció i regulació dels sorolls a les nits.
- Estudiar la viabilitat d’ampliar els lavabos públics nocturns a la ciutat.
- Elaborar App dels lavabos nocturns a la ciutat.
- Oci saludable i atractiu (Oci de Qualitat)
- Programes educatius i de sensibilització de tots els agents implicats en relació a les conductes de risc per consum d’alcohol i altres drogues.
- Estudi sobre la viabilitat d’ampliar l’oferta d’oci vinculada als equipaments públics.
- Desconcetració (oci de proximitat)
- Promoure, impulsar i fomentar l’oci nocturn de barri (incidint especialment en barris amb poca oferta.
- Mesures normatives per desconcentrar l’activitat nocturna (criteris per a la desconcentració i diversificació de llicències).
- Visió nocturna: un model de governança
- Creació d’un òrgan de governança de la convivència durant la nit al màxim nivell gerencial i polític.
- Aquest òrgan ha de supervisar l’aplicació i seguiment del pla d’actuació.
- Incorporació a la xarxa de ciutats europees “Plateforme de la Vie Nocturne” per treballar en xarxa el reptes de la Nit i compartir coneixements i experiències.
- Anàlisi d’un model de governança integral de la nit per a la ciutat de Barcelona.
Membres
La Taula ciutadana per una nit cívica i segura es va crear el mes de novembre de l’any passa i està formada per 80 agents i entitats responsables de diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona encapçalats per l’Àrea de Seguretat i Prevenció; representats dels grups polítics de la corporació municipal; de la conselleria d’Interior i dels Mossos d’Esquadra; entitats i associacions veïnals i ciutadanes i membres de diferents gremis i federacions de comerciants, restauració i oci nocturn.
En aquests mesos s’han portat a terme quatre tallers, onze sessions dels grups de treball i setze reunions de coordinació i preparació estratègica.
Paraules clauprevenció/ seguretat/ Taula ciutadana/