Barcelona disposarà de més de 71 milions d’euros d’inversió pública per a rehabilitació energètica i regeneració del parc d’habitatges : Servei de Premsa

Barcelona disposarà de més de 71 milions d’euros d’inversió pública per a rehabilitació energètica i regeneració del parc d’habitatges

28/06/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’obre la convocatòria de subvencions, amb l’aportació dels fons Next Generation de la Unió Europea i de l’Ajuntament de Barcelona, la suma més alta mai aconseguida per a rehabilitació energètica a Barcelona

Aquesta és la inversió més gran feta mai a Barcelona per aquest concepte, amb la qual es vol arribar a rehabilitar uns 15.000 habitatges en els propers tres anys

Els col·legis professionals han creat les Oficines Tècniques de Rehabilitació per assessorar la ciutadania i agilitar els processos d’obtenció de les subvencions

Els propietaris comptaran amb un simulador per poder consultar l’estat d’eficiència energètica de la seva finca i les possibilitats d’acollir-se a la subvenció

Una rehabilitació que suposi l’estalvi del 30% de la despesa energètica, el mínim exigit pels ajuts, suposa reduir en 811kgs l’emissió de CO2 de l’habitatge

Barcelona disposarà de 71 milions d’euros per a subvencionar la rehabilitació energètica del parc d’habitatges de la ciutat amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i actuar en barris especialment vulnerables per l’envelliment dels edificis. Aquesta inversió prové de la suma dels ajuts dels Fons Next Generation (41 milions d’euros) i dels 29,5 milions que aportarà l’Ajuntament de Barcelona.

Es calcula que aquesta inversió podrà arribar a 215 milions d’euros sumant-hi les aportacions dels privats. Això suposarà un revulsiu en l’ocupació en aquest àmbit, ja que es preveu que la generació d’ocupació en el sector serà d’uns 12.000 llocs de treball.

Aquesta és la inversió més gran feta mai a Barcelona per aquest concepte, amb la qual es vol arribar a rehabilitar uns 15.000 habitatges en els propers tres anys amb les properes anualitats dels fons europeus.

Avui s’ha obert el període per a la sol·licitud d’aquestes subvencions, que finalitzarà el 30 de juny de 2023, i que preveu ajuts per l’actuació en tres línies diferents: en habitatges, en edificis sencers i en l’àmbit d’un barri. Els col·legis professionals d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics, Enginyers d’Edificació i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, juntament amb el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, han creat les Oficines Tècniques de Rehabilitació per assessorar la ciutadania i agilitar els processos d’obtenció de les subvencions.

De la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona disposarà d’un equip professional de 40 persones dedicades a gestionar els ajuts, que formaran equips per elaborar el diagnòstic dels edificis de les zones més necessitades. En els propers mesos, també s’obrirà una oficina d’atenció a la ciutadania per tramitar les subvencions.

Aquesta nova línia d’ajuts que s’obre ara encaixa de ple en l’estratègia de regeneració urbana que està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona, els últims anys, en barris vulnerables i amb un entorn residencial degradat per tal de desplegar-hi mesures socials, ambientals i econòmiques que, sumades, millorin les condicions d’habitabilitat i la qualitat de vida del veïnat i contribueixin a reduir desigualtats.

Els fons europeus Next Generation que estaran a disposició de la ciutadania tenen com a objectiu principal millorar l’eficiència energètica del parc d’habitatges de la ciutat. Per això, es fixen percentatges diferents de subvenció en funció de l’estalvi energètic assolit amb la rehabilitació.

Les obres de rehabilitació seran subvencionables fins a 3.000 euros i amb l’obra caldrà reduir el consum energia primària no renovable com a mínim en un 30% i reduir la  demanda energètica anual de calefacció i refrigeració del 7%. Es calcula que la mitjana d’estalvi en consum d’energia primària no renovable en els habitatges serà de 56,28 kWh/m2 l’any, que sobre la base que la superfície mitjana dels habitatges és de 78m2, l’estalvi seria de 2.820 kWh/any. Si es calcula el cost del kWh d’uns 0.22 €, això suposaria un estalvi de 620€/any.

[…]

 

Descarregar dossier de premsa (PDF)

Paraules clau

habitatge/ rehabilitació/