Més de 15.900 persones participen en els actes de L’Orgullosa per les diversitats sexuals i de gènere : Servei de Premsa

Més de 15.900 persones participen en els actes de L’Orgullosa per les diversitats sexuals i de gènere

29/06/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Més de 8.000 persones s’han involucrat en les activitats de la festa de l’orgull LGTBI als deu districtes de la ciutat en el seu primer any de celebració

La gala musical a l’Anella Olímpica ha registrat 7.962 entrades en una vetllada de festa i reivindicació

Més de 15.900 persones han celebrat les diversitats sexuals i de gènere durant el darrer mes i mig a la ciutat en el marc de la primera edició de la festa municipal L’Orgullosa, que ha reunit la ciutadania al voltant de la defensa dels drets del col·lectiu. L’acte més massiu de la commemoració ha estat la gala musical del 28J, Dia de l’Orgull LGTBI, celebrat aquest dimarts a l’Anella Olímpica amb artistes de primer nivell, com Maria Arnal, Rodrigo Cuevas, Samantha Hudson, Putochinomaricón i les Maruja Limón, i que ha generat 7.962 entrades durant tot l’esdeveniment, amb un moment de màxim aforament de 3.790 persones.

D’altra banda, la programació de L’Orgullosa s’ha estès pels deu districtes de la ciutat i els seus barris, amb un centenar d’artistes locals i internacionals que s’han involucrat en la programació del cicle i han aconseguit reunir 8.000 participants. L’Orgullosa ha estat present en museus, fàbriques de creació, centres d’art, centres cívics, biblioteques, casals de gent gran i a l’espai públic, amb una gran diversitat d’actes intergeneracionals i interseccionals, on s’ha promogut el teixit i la naturalesa propia de cada territori. D’aquesta manera, hi ha hagut actes d’arts vives, concerts, performances, videoart, cinema, debats, tallers, trobades de cuina, sessions de poesia, sets dj i sessions de vídeo. Aquest conjunt d’activitats han generat espais de pensament crític i visibilització de les dissidències sexuals i de gènere per tota la ciutat.

En moments en què els discursos d’odi tornen a guanyar presència i en què es banalitza l’arribada de l’extrema dreta a les institucions, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut, de manera paral·lela a les polítiques que du a terme dia rere dia, redoblar la veu d’una ciutat orgullosa de la seva diversitat i posicionar-se clarament en defensa de l’orgull.

 

 

Així, amb aquesta celebració Barcelona s’ha vestit de festa i reivindicació i s’ha mostrat al món com a referent en la defensa de drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, la lluita contra LGTBI-fòbia i  en la promoció de les diversitats sexuals i de gènere. L’Orgullosa ha estat una celebració on tota la ciutadania s’hi ha pogut representada, amb una programació plena de sorpreses i de motius per estar orgulloses.

 

 

Un mes i mig d’activitats

L’àmplia oferta d’activitats artístiques de la primera edició de L’Orgullosa ha mostrat la pluralitat de les mirades dels col·lectius. L’Orgullosa es va iniciar el 21 de maig, amb la Festa del Centre LGTBI de Barcelona, i el gruix més important dels seus actes ha tingut lloc durant tot el mes de juny, fins a culminar amb una gran gala musical el mateix 28J, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, a l’Anella Olímpica de Montjuïc. Aquesta festa s’ha sumat a tots els actes de reivindicació de l’orgull ja consolidats a la ciutat i liderats per les entitats. Després de les mobilitzacions previstes el cap de setmana del 25 de juny organitzades pel col·lectiu i protagonitzades per la comunitat LGTBI, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut reivindicar i reafirmar la seva defensa de la diversitat amb aquesta gala musical.

A més dels actes tradicionals com la penjada del penó amb els colors de l’Arc de Sant Martí al balcó de l’Ajuntament i la concentració d’entitats del col·lectiu LGTBI a la plaça Sant Jaume, la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI de l’any 2022 ha incorporat una programació específica per apropar la realitat del col·lectiu LGTBI a tota la ciutadania mitjançant activitats als diversos barris de la ciutat, i que acabaran amb un concert commemoratiu.

La il·lustració del cartell de L’Orgullosa ha estat obra de l’artista Javier Navarro, més conegut per la seva marca personal ‘El dios de los tres’, fidel a l’univers de fantasia, o flora i fauna que caracteritza les seves creativitats. El cartell de Navarro és una autèntica explosió de colors i una composició artística rica en detalls, on hi ha contínues referències a la reivindicació, a l’orgull i als col·lectius LGTBI.  Hi ha també referències directes a l’arquitectura i a alguns dels símbols més emblemàtics de la ciutat. Al centre hi destaca el gat Botero del Raval, un dels eixos del moviment queer més fresc i efervescent de Barcelona.





Paraules clau

28J/ L’Orgullosa/ lgbti/