Barcelona celebrarà el primer congrés Deep Tech per posicionar l’emprenedoria de base científica a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona celebrarà el primer congrés Deep Tech per posicionar l’emprenedoria de base científica a la ciutat

30/06/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona Deep Tech Summit tindrà lloc el 22 de setembre a Barcelona amb la participació d’experts en emprenedoria de base científica i tecnològica

Ponents internacionals i locals de corporacions i start-ups cientifico-tecnològiques debatran temes de salut, mobilitat urbana, indústria 5.0, quàntica o New Space, i exposaran els avenços més disruptius en aquests camps

Barcelona és al ‘top ten’ de ciutats referents en l’àmbit científic i compta amb un 13% d’start-ups científiques per davant de París, Berlin o Londres

Barcelona reunirà el proper 22 de setembre experts d’empreses punteres i solucions basades en la tecnologia i la sostenibilitat. Barcelona Deep Tech Summit és un congrés internacional al voltant de l’emprenedoria de base científica i tecnològica on s’analitzaran reptes globals i econòmics, i es donaran a conèixer les propostes de les start-ups sorgides d’universitats i centres de recerca. L’esdeveniment acollirà 500 especialistes i més de 30 experts, a més de la participació de grans corporacions i grups inversors.

Barcelona s’està posicionant com un referent en l’àmbit deep tech, i el rànquing mundial Nature Index posa Barcelona al ‘top ten’ de ciutats europees en l’àmbit científic. Segons la publicació Startup Heatmap, Barcelona té un nombre d’start-ups d’innovació tecnològica (13%) superior a Paris (9%), Berlin (9%) i Londres (7,5%). A més, es consoliden inversions a la ciutat com ara l’anunciada per Intel i el govern espanyol al Barcelona Supercomputing Center (BSC) per un valor de 400 milions per construir un laboratori de disseny de microxips, o l’adquisició de l’start-up Vilynx per part d’Apple, entre d’altres.

També cal destacar l’arribada de noves acceleradores deep tech internacionals que contribueixen favorablement a aquest posicionament de Barcelona. Altres exemples són el rellançament de l’acceleradora de l’Agència Europea de l’Espai (ESA) al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels i, d’una altra banda, el naixement d’Stage2, una acceleradora de start-ups tecnològiques industrials.

Addicionalment, Barcelona concentra tres acceleradores de l’European Institute of Innovation & Technology (EIT): EIT Health, EIT InnoEnergy and EIT Urban Mobility (Innovation Hub South). I compta també amb Venture Builders, grups de creació d’empreses, com ara The Collider, vinculada a la Fundació Mobile World Capital, i el nou llançament de Puzzle X Ventures. En aquest àmbit, Barcelona Activa té una incubadora d’empreses adreçada a projectes deep tech, la incubadora MediaTIC.

El primer tinent d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha subratllat: “L’impuls que estem donant a les start-ups de l’àmbit Deep Tech és clau per fer de Barcelona una ciutat més competitiva, innovadora, sostenible i sobretot, amb ocupació de qualitat. Per això, el Barcelona Deep Tech Summit contribuirà de forma clara a refermar la nostra posició com a ciutat referent en l’àmbit de la recerca científica i com un espai d’oportunitats per al teixit econòmic i empresarial. D’aquesta manera, seguim contribuint a donar forma a un model de ciutat més basat en el coneixement, el talent i la ciència, amb major valor afegit”.

Per la seva banda, el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà, ha assegurat: “des d’ACCIÓ coorganitzem aquest esdeveniment per impulsar el naixement i creixement d’start-ups deeptech a Catalunya, empreses amb un enorme potencial transformador i que seran claus per resoldre els reptes als quals haurem de fer front les dècades vinents. Són start-ups amb un alt risc tecnològic i de mercat, motiu pel qual és imprescindible unir esforços des de l’administració, el món acadèmic i científic, empreses i inversors: és just el que volem aconseguir amb el Deep Tech Summit”.

Barcelona Deep Tech Summit neix de la iniciativa Barcelona Deep Tech Node, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Barcelona Activa, i les cinc universitats públiques catalanes, la UB, la UAB, la UPC, la UPF, i la UOC. A través d’aquesta aliança, es dona suport a projectes de base científica, dotant-los de més recursos i eines per desenvolupar-se a la ciutat, enfortint la seva dimensió econòmica i accelerant el seu procés d’entrada al mercat. Un dels objectius és crear espais de trobada i sinèrgies. Amb la celebració d’aquest congrés, on també s’ha sumat ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat- com a coorganitzador, es pretén aglutinar experiències i ponències que ajudin a enfortir la comunitat deep tech a Barcelona i al món.

 

ABB, HP,  Dealroom, IESE… dins del panel de ponències

Durant el congrés, s’exposaran els avenços més disruptius en àmbits com ara la salut, la biotecnologia, la mobilitat urbana, la indústria, la quàntica o el New Space. A les conferències  i taules de debat, hi haurà presència d’empreses i professionals que sobresurten en el món deep tech. Per exemple, Cristina Estavillo, directora executiva d’HP; Jordi Artigas, director global d’innovació i tecnologia d’ABB; Yoran Wijngaarde, CEO i fundador de Dealroom; Josemaria Siota, director executiu del Centre d’Emprenedoria i Innovació d’IESE, entre d’altres ponents.

S’analitzarà el paper de les universitats i centres de recerca en el desenvolupament dels ecosistemes deep tech; es plantejaran les tendències relacionades amb les tecnologies industrials, la innovació i la relació de corporacions i start-ups; de l’impacte del New Space, les tecnologies vinculades a la impressió 3D, Intel·ligència Artificial, o sistemes de comunicació com el 5G. També s’abordaran els nous models de ciutat entorn a la mobilitat urbana.

 

De 200K a 2M per invertir en start-ups deep tech

Dins de l’esdeveniment, hi haurà un fòrum d’inversió, amb la coparticipació d’ESADE BAN i la presència de Business Angels i diferents fons d’inversió amb finançament entre 200.000 euros i 2M€ destinats a start-ups que presentaran solucions amb tecnologia blockchain, robòtica, fotònica o computació quàntica, entre d’altres.

El Barcelona Deep Tech Match serà una activitat per posar en contacte corporacions amb start-ups. Els caps d’innovació de grans empreses com ABB, Nestlé, Intel, Repsol o Cisco ja han confirmat la seva participació.

La jornada finalitzarà amb el guardó Barcelona Deep Tech Award que premiarà la millor start-up deep tech de Catalunya, amb un jurat composat per empreses i institucions. El guardó inclourà un viatge al congrés de referència Hello Tomorrow, que té lloc a París anualment.

 

R+D i talent

A més de resoldre grans reptes globals, les iniciatives deep tech generen llocs de treball de qualitat i oportunitats de creixement futures i d’expansió internacional. Start-ups com ara CoolingPhotonics, DeepDetection, OnaTherapeutics, entre d’altres, han participat en programes de Barcelona Activa per trobar talent per incorporar i fer créixer les seves empreses. Multinacionals d’arreu també estan obrint seu europea a Barcelona com a aposta per desenvolupar estratègies d’R+D.

Barcelona Deep Tech Node és una iniciativa llançada fa sis mesos, amb un pressupost de 840.000 euros, i que està donant suport a 100 start-ups i spin-offs de la ciutat. L’estratègia d’acompanyament a aquestes empreses es vincula amb el projecte Barcelona Innovation Coast (BIC) per invertir en start-ups d’aquesta modalitat.

L’esdeveniment compta amb el suport de Damm, AWS, Kaudal, GoHub, ESADE BAN, IESE, Institut CERCA, l’associació TECNIO, Hello Tomorrow, DeepTech Alliance i Stage2.

Per a més informació d’aquest congrés: http://deeptechnode.barcelona/summit

 

 

 

 

 





Paraules clau

Barcelona Deep Tech Summit/