El Baròmetre mostra preocupació i inquietud per la situació econòmica inflacionària i la guerra d’Ucraïna : Servei de Premsa

El Baròmetre mostra preocupació i inquietud per la situació econòmica inflacionària i la guerra d’Ucraïna

04/07/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El 64,4% de la ciutadania afirma que ha modificat l’ús dels electrodomèstics per tal d’estalviar i un 31,8% ha modificat o modificarà els seus plans de vacances degut a l’augment dels preus

Vuit de cada deu entrevistats pensen que la guerra a Ucraïna tindrà un impacte negatiu o molt negatiu sobre l’economia de Barcelona

La inseguretat és el principal problema de la ciutat per al 22% de les persones entrevistades, seguit de la neteja i la gestió política municipal i amb la reaparició del turisme com a preocupació després de la pandèmia

Segons el Baròmetre, Barcelona en Comú guanyaria avui les eleccions amb una intenció de vot directe del 11,9%

El Baròmetre del mes de juny mostra un estat d’opinió de la ciutadania clarament marcat pel pessimisme generat per la situació econòmica inflacionària i també per la inquietud per la guerra d’Ucraïna. Dos fets que es traslladen a la percepció de l’economia domèstica, que es deteriora lleugerament mentre que a poc a poc millora l’opinió sobre la situació econòmica de Barcelona, Catalunya i Espanya.

Així ho revela el Baròmetre, l’enquesta periòdica que cada sis mesos entrevista 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals. L’enquesta està inclosa al Pla d’Estudis Sociològics (PES) 2020-2023 i en aquesta ocasió el treball de camp es va fer del 24 al 31 de maig de 2022, afegint preguntes específiques vinculades al context global.

D’una banda, la guerra causada per la invasió russa a Ucraïna preocupa molt o bastant al 83,2% dels entrevistats. La inquietud és major entre les dones que els homes i entre les persones grans que entre els joves. També preocupa l’impacte del conflicte en l’economia: vuit de cada deu entrevistats (79,7%)  pensen que la guerra tindrà un impacte negatiu (43,4%) o molt negatiu (36,3%) sobre l’economia de la ciutat.

En canvi, la valoració de l’acollida dels refugiats ucraïnesos a Barcelona és excel·lent i tres quartes parts dels entrevistats la recolzen. Només un 7,4% s’hi oposa i un 11,2% diu que no sap com valorar-la.

D’altra banda, la situació d’inflació també impacta sobre alguns comportaments dels i les barcelonines, que majoritàriament han canviat alguns dels seus hàbits quotidians: el 64,4% ha modificat l’ús dels electrodomèstics per tal d’estalviar (fer-los servir menys o canviar l’horari de les rentadores, per exemple), i entre el 45 i el 51% ha reduït o pensa reduir l’ús de calefacció, les sortides a bars o restaurants, les sortides de lleure, l’ús d’aire condicionat, la compra d’aliments o les sortides de lleure fora de la ciutat. El 31,8% ha modificat o modificarà els seus plans de vacances, i més minoritari és el canvi de companyia o tarifa elèctrica (15,2%).

Pel que fa als plans de vacances, el 31,1% d’entrevistats afirma es quedarà a Barcelona aquest estiu, gairebé deu punts menys dels que pensaven fer-ho al 2020. En canvi, el 17,3% expressa els seus plans de viatjar a l’estranger, cosa que al 2020 pensava fer només el 3,2%. La majoria es quedarà a Catalunya (26,5% enguany i nou punts menys que al 2020) o a Espanya (25,5%, molt similar al 2020). Un de cada deu encara no ha decidit què farà.

I és que si bé millora tant l’opinió sobre la situació econòmica de Barcelona com la percepció de la ciutat com un escenari d’oportunitats laborals, en canvi augmenten fins el 43,3% els qui perceben un deteriorament de la situació econòmica de la seva llar, vuit punts més que ara fa un any.

 

Estat de la ciutat

El 54,2% dels enquestats es mostra optimista respecte el futur de la ciutat, una xifra similar a les expectatives per a Catalunya i superiors a les d’Espanya. Pel que fa als principals problemes de la ciutat, la inseguretat apareix com el primer problema pel 22% dels i les entrevistades, xifra encara llunyana a la registrada abans de la pandèmia.

La  neteja amb un 11,5% de les respostes, la gestió política municipal, amb un 7,7% o l’accés a l’habitatge, que arriba al 7,3%, son per aquets ordre les principals inquietuds de la ciutadania. La fi de la pandèmia també ha fet aflorar la preocupació pel turisme, tema que es trobava estancat des del 2019 i que ara obté el 6,1% de les respostes.

 

Valoració dels líders municipals i intenció de vot

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Ernest Maragall és el líder mes ben valorat i obté un 5,2, seguit de Neus Munté que aprova amb un 5. La segueix Jaume Collboni amb un 4,7 i Ada Colau amb una nota mitjana de 4,1. Es manté l’ampli desconeixement d’Eva Parera i Mari Luz Guilarte, totes dues valorades amb un 3,7 de nota mitjana. El pitjor valorat és Josep Bou, amb una nota mitjana de 3,0.

Tal i com estableix el Pla d’Estudis Sociològics, aquest és el darrer Baròmetre abans de les eleccions municipals de 2023 que inclou preguntes de caire polític com intenció de vot i valoració de líders polítics municipals. Aquesta onada torna a registrar una major intenció directa de vot per a Barcelona en Comú, amb l’11,9% dels entrevistats que manifesten la seva intenció de votar el partit d’Ada Colau, un punt més dels que diuen que ho faran per ERC, un 10,9% dels entrevistats.

El 7,5% s’inclina pel PSC i el 3,4% per Junts. La resta de partits, segons la intenció directa de vot registrada en aquest Baròmetre, quedaria fora del consistori: la CUP amb un 2,9%, el PP amb un 1,7%, VOX amb un 1,1%, Ciutadans amb un 0,8% i PdeCat amb un 0,2%. Destaca l’alt nombre d’indecisos–els qui diuen que aniran a votar però no saben per qui ho faran-, que en un any han passat del 21,4% al 35,8%.

 

Document relacionats

Baròmetre de Barcelona – Resum de resultats 2022 (PDF)

Baròmetre de Barcelona (Evolució 2016 – 2022 / Primera onada 2022) (PDF)





Paraules clau

Baròmetre de Barcelona/