Barcelona reconeix oficialment una trentena de persones represaliades durant el tardofranquisme : Servei de Premsa

Barcelona reconeix oficialment una trentena de persones represaliades durant el tardofranquisme

05/07/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament ret homenatge a les persones que van patir vulneracions dels drets a la vida o a la integritat física, psíquica, moral o sexual

És el primer reconeixement des de que el Plenari va aprovar el reglament de la comissió de valoració de les víctimes del tardofranquisme, normativa municipal per regular la petició de persona represaliada

Aquesta tarda, al Saló de Cent, l’Ajuntament de Barcelona ha reconegut oficialment a 30 persones com a represaliades  durant el tardofranquisme. A l’acte hi han intervingut el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, així com August Gil Matamala, en representació de la Junta de Valoració, i la Roser Rius Camps, en nom de les persones represaliades. En el decurs de l’acte, hi ha hagut una actuació musical de Quico Pi de la Serra acompanyat per Joan Pau Comellas a l’harmònica.

 

 

L’acte d’avui és el primer reconeixement des de que el Plenari del Consell Municipal va aprovar el reglament que fixa els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva lluita per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques, sindicals, dels drets nacionals o de l’autogovern de Catalunya, o per la igualtat entre homes i dones entre 1960 i 1978, puguin ser declarades persones represaliades pel tardofranquisme.

Per valorar la condició de persona represaliada, l’Ajuntament de Barcelona va crear una comissió, formada per les persones següents:

Aquest projecte té tres objectius:

El reconeixement com a persona represaliada consisteix en una resolució administrativa que no comporta retribució ni compensació econòmica, però podrà servir de document probatori en un procediment judicial.

Les persones que han estat homenatjades a l’acte són les següents:

Antoni  Albareda Tiana, Isabel Alonso Dávila, Isidor Boix Lluch, Jordi Conill Vall, Antoni Lluís Corbella Jané, Ramon De Alòs-Moner Vila, Lluís Díaz Pérez, Maria Àngels Espuny Solé, Carlota Falgueras Marsal, Maria Cristina Farré Agustín, José Gálvez Miguel, José Mª Gil Martínez, Miquel Inglés Pedrero, José Mª Isún Ferrer, Jordi Martínez de Foix Llorenç, Miguel Martínez Llanas, Ginés Martínez Serrano, Montserrat  Milà Estrada, Antoni Montserrat Solé, Gustau Adolfo Muñoz de Bustillo Gallego, Lluís Orri Riba, Clara Carme Parramon Homs, Emilio Penado Serra, Roser Rius Camps, Frederic Sánchez Juliachs, Joaquim Sempere Carreras, Ascensió Solé Puig, Anna Mº Torrent Badia, Carles Vallejo Calderón, i Núria Vidal De Llobatera Pomar.

D’aquestes primeres 30 persones represaliades, el 64% són homes i els 36% dones, i la mitjana d’edat en els moment dels fets era de 22 anys. El dret més vulnerat va ser el de la integritat física, seguit de la integritat psíquica i moral, i en força menor mesura el de la integritat sexual.

Fruit d’aquesta primera experiència i de les propostes de millora aportades per la comissió de valoració, s’ha iniciat una reforma del reglament que permetrà ampliar l’abast objectiu i subjectiu del reconeixement, de manera que s’hi podran presentar més persones a la pròxima convocatòria, prevista pel primer trimestre de 2023.





Paraules clau

tardofranquisme/