Barcelona i Bolonya s’alien per desenvolupar bessons digitals de les dues ciutats : Servei de Premsa

Barcelona i Bolonya s’alien per desenvolupar bessons digitals de les dues ciutats

08/07/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Bolonya, Matteo Lepore, signen un Memoràndum d’Entesa amb el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), el Consorci Interuniversitari CINECA i la Universitat de Bolonya per la construcció i desenvolupament de bessons digitals urbans

Les dues ciutats comparteixen l’objectiu d’avançar cap a un model de presa de decisions i elaboració de polítiques públiques basat en l’evidència i en l’avaluació d’impacte, en particular en els àmbits de la mobilitat urbana, l’energia, el planejament urbà i les polítiques de reducció d’emissions d’efecte hivernacle

Aquesta iniciativa aprofundeix en l’acord de col·laboració subscrit entre les dues ciutats el passat mes de d’abril on es comprometien a treballar juntes en diversos àmbits, com les polítiques digitals i les polítiques de ciència i recerca amb i per als ciutadans

Acord pel desenvolupament dels bessons digitals de les ciutats de Barcelona i Bolonya per millorar les polítiques públiques d’ambdues ciutats. Els Ajuntaments de Barcelona i Bolonya han signat un memoràndum amb dos dels tres supercomputadors més potents d’Europa, el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), el Consorci Interuniversitari CINECA i la Universitat de Bolonya per desenvolupar un model de polítiques públiques basades en l’evidència mitjançant la construcció i desenvolupament de bessons digitals urbans.

El Memoràndum d’Entesa l’han signat avui l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcalde de Bolonya, Matteo Lepore; el president del Consorci Interuniversitari CINECA i IFAB, Francesco Ubertini; la vicerectora adjunta de la Universitat de Bolonya, Simona Tondelli; el director associat del BSC, Josep Maria Martorell. A l’acte també hi ha assistit la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, entre d’altres representants de les diferents institucions de recerca implicades en l’acord.

Amb aquesta aposta per a la construcció i desenvolupament de bessons digitals urbans i el treball en comú entre els dos ajuntaments i les seves institucions de recerca, Barcelona i Bolonya es volen posicionar com a referents en l’àmbit de la governança digital urbana i fomentar el desenvolupament d’una infraestructura digital europea per a les polítiques urbanes a través de la promoció d’una xarxa europea de ciutats amb bessons digitals. L’interès en treballar conjuntament en aquest àmbit permetrà, a més, cercar oportunitats de finançament extern per al desenvolupament de bessons digitals urbans a través de programes europeus.

Els bessons digitals (o digital twins) es basen en la modelització de dinàmiques urbanes mitjançant dades massives. En el cas d’una ciutat, el bessó digital permet preveure l’impacte de les polítiques públiques abans de ser aplicades i és una eina fonamental per fer avançar les institucions públiques cap a models de presa de decisions basades en l’evidència.

En concret les dues ciutats comparteixen l’objectiu d’avançar cap a un model de presa de decisions i elaboració de polítiques públiques basat en l’evidència i en l’avaluació d’impacte, en particular en els àmbits de la mobilitat urbana, l’energia, el planejament urbà i les polítiques de reducció d’emissions d’efecte hivernacle.

En aquesta línia aposten i es marquen com a fita estudiar la contribució dels bessons digitals en l’assoliment dels objectius de neutralitat climàtica marcats a la missió “Clima-neutral and smart cities” i es comprometen a treballar conjuntament per maximitzar la reducció del consum energètic de les infraestructures necessàries per a la implantació del Bessó Digital i a utilitzar  energia de fonts renovables per al seu funcionament.

La creació d’aquesta plataforma de treball conjunt entre Barcelona i Bolonya ofereix l’oportunitat d’intercanviar avenços científics i tecnològics rellevants entre el BSC i el centre de computació avançada italià i treballar conjuntament en l’àmbit de l’estandardització de dades i tècniques que garanteixin  l’interoperatibilitat europea.

El memoràndum d’entesa subscrit avui és fruit d’un procés de treball conjunt entre totes les institucions i organitzacions implicades que ha durat mesos i aprofundeix en l’acord de col·laboració subscrit el passat 1 d’abril de 2022 entre Barcelona i Bolonya, on les dues ciutats es comprometien a treballar juntes en diversos àmbits, com les polítiques digitals i les polítiques de ciència i recerca amb i per als ciutadans.

L’acord de col·laboració té una durada de tres anys, prorrogables fins a tres anys més. Les activitats en el marc d’aquest conveni es duran a terme des de la tercera tinença, encarregada de les polítiques digitals i d’innovació i des de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI).

Paraules clau

bolonya/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina