Servei de Premsa
23/11/2024
Els Bombers de Barcelona posen en marxa el seu dispositiu en el litoral de la ciutat
15/07/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona estrena per nous vehicles per la campanya del litoral que milloraran la operativitat i la qualitat del servei
El grup de salvament aquàtic i subaquàtic del SPCPEIS comptarà amb una dotació de 37 efectius que han realitzat 200 serveis des de la posada en marxa del dispositiu el mes de juny
Des del passat mes de juny, i fins el mes de setembre, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) manté activat el seu dispositiu en el litoral de la ciutat. 37 efectius de Grup de Salvament Aquàtic dels Bombers de Barcelona vetllaran per minimitzar el risc a persones, béns i medi ambient.
L’any 2021 aquest grup va realitzar un total de 524 intervencions, 41 de les quals van ser salvaments de persones. En el que portem d’any ja s’han fet 201 serveis amb 13 salvaments.
El dispositiu dels Bombers de Barcelona a la zona del litoral està especialment orientat a una ràpida intervenció en la zona de bany, franja dels 200 m de platja, de la zona portuària i dels 50 m de costa municipals (esculleres i zones de risc) i també prestaran una ràpida col·laboració a requeriment d’altres cossos d’intervenció marítima.
Els objectius específics estan orientats a:
- El salvament i rescat de persones
- Prestar assistència urgent pròxima al litoral
- La prevenció de conductes o activitats de risc en la zona marítima i portuària
- L’aprofundiment del coneixement del risc i del territori
- Contribuir en una millor cultura de les tècniques de salvament aquàtic a l’SPCPEIS
Aquestes activitats es concentren en tres nivells d’actuació, que són:
- Coordinació operativa: Són les actuacions encaminades a garantir una millor efectivitat en les intervencions, proporcionar una gestió efectiva de recursos del litoral disponibles per les diferents agències. Es duen a terme en virtut de les competències de Protecció Civil.
- Activitats programades: Són actuacions calanderitzades internes de Bombers que s’encaminen a l’aprofundiment de coneixement, treball de les habilitats per millorar l’efectivitat, la seguretat, coordinació i la presència en la zona litoral per garantir major rapidesa en les intervencions.
- Actuacions d’àmbit terrestre:
- Recorregut de prevenció operativa terrestre: La funció és el coneixement del territori i la revisió dels elements cartogràfics característics per un fàcil i ràpid accés des de terra (accessos, pilones, hidrants, punts d’emplaçament, etc.).
- Pràctica de salvament aquàtic bàsica: els exercicis incidiran en el coneixement del territori, pràctica de maniobres de recolzament bàsiques (sector logístic, comandament, etc.), i pràctica de primeres accions de salvament des de terra.
- Actuacions d’àmbit aquàtic. Possibiliten disposar de dotacions pròximes als espais de major risc antròpic, i temps d’intervenció en horaris de màxima afluència.
- Punt avançat desplegat en el Port Olímpic, que consisteix en la presència pròxima al lloc de major risc realitzant tasques i activitats per aprofundir en el coneixement del territori terrestre i marítim pròxim. Els objectius específics són la millora de la cartografia operativa del litoral i coneixement d’instal•lacions; la validació i comprovació dels accessos; realització de pràctiques i habilitats, i recorreguts de prevenció operativa marítima; pràctiques de manteniment de l’habilitació de salvament aquàtic; i altres activitats programades.
- Pràctiques amb salvament marítim conjunts amb altres cossos per la pràctica de les habilitats en situacions reals d’emergència.
- Realització de diferents simulacres per millorar la coordinació entre els diferents intervinents. Per exemple simulacre de recerca de persones o de caigudes a l’escullera.
- Activacions de prevenció per superació de llindars: Són actuacions encaminades a prevenir situacions de risc concretes per activació de plans especials o protocols establerts.
- Nous vehicles d’intervenció
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Àrea de Seguretat i Prevenció, ha adquirit dos nous vehicles destinats al salvament aquàtic que milloraran la capacitat de reacció i actuació dels Bombers en aquest àmbit de la ciutat i que han suposat una inversió de més de 480 mil euros:
Vehicle pesat de salvament aquàtic: Aquest vehicle incorpora material d’intervenció col•lectiu i personal per rescat aquàtic de superfície i subaquàtic. Disposa d’un petit dipòsit de 100 litres d’aigua per als bombers i per endolcir el material. S’utilitzarà en intervencions de llarga durada on sigui necessària una petita infraestructura logística i d’intendència a les actuacions.
Vehicle lleuger de salvament aquàtic: Amb la incorporació d’aquest vehicle es milloren les condicions de prestació de servei, condicions ergonòmiques i de seguretat en casos de desplaçament de la dotació de superfície fins l’amarrament de l’embarcació, o en defecte, com a vehicle de primera intervenció en el punt d’emplaçament de vehicle més pròxim de les aigües interiors continentals (pantans, pous, rius, etc.) o aigües marines.
Embarcació marítima: gràcies a l’adquisició i cessió per part del Port de Barcelona d’una nova embarcació marítima l’any passar es va substituir la barca semirígida de la que disposava el cos fins ara. La nova embarcació, adquirida pel Port per un import de 250 mil euros, és una barca amb el casc d’alumini, amb 7,74 metres d’eslora i 2,8 de manga. Disposa de dos motors i d’una potència de 200 cavalls i un dipòsit de 250 litres. Té una capacitat per sis tripulants més passatge i una electrònica d’última generació. La barca podrà remolcar lliteres de salvament i disposarà d’ampolles d’oxigen. Aquest nou vehicle va iniciar la seva operativitat a finals de setembre de l’any passat.
Paraules claubombers/ platja/