[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Pla Estratègic del Park Güell es consolida amb una inversió prevista d’uns 15 Milions d’euros fins al 2026 : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Pla Estratègic del Park Güell es consolida amb una inversió prevista d’uns 15 Milions d’euros fins al 2026

17/07/2022



Temps estimat de lectura: 7 minuts

El pla, que es va iniciar el 2018, continuarà desenvolupant-se fins al 2026 amb l’objectiu de reduir la massificació, incrementar l’ús social i millorar el seu entorn

Amb les mesures implementades s’han reduït a la meitat el numero de visitants i ha augmentat l’ús veïnal amb franges horàries gratuïtes destinades als veïns i veïnes de la ciutat

Les inversions previstes estan dirigides a la millora dels límits del Park per incrementar el seu ús per als veïns i veïnes dels barris propers i a la protecció del patrimoni arquitectònic i natural, entre d’altres actuacions

El Pla Estratègic es desenvoluparà entre el 2023 i el 2026, any del centenari de la mort d’Antoni Gaudí i de l’obertura de l’espai com a parc públic

Declaracions d’Eloi Badia: Català (MP3) | Castellà (MP3)

El Pla Estratègic del Park Güell mantindrà la seva continuïtat en el període 2023-2026 amb una inversió prevista de com a mínim uns 15 milions d’euros. El pla, que es va iniciar en una primera fase del 2018-2022, té com a objectiu impulsar diverses actuacions per tal de millorar el retorn social del parc a la ciutat i seguir preservant el patrimoni arquitectònic i natural.

Amb les actuacions fetes fins ara s’ha reduït l’alt volum de visitants i han augmentat els accessos gratuïts per als veïns i veïnes de la ciutat. Aquestes accions suposen un major retorn social per impulsar noves actuacions destinades a millorar el Park i els seus entorns.

En aquest sentit, prop del 50% de les inversions que es faran amb el retorn social del Park Güell fins al 2026 aniran destinades a actuacions vinculades a millorar els límits amb els barris del Coll, la Salut, Vallcarca i Penitents, el Carmel i Can Baró dels districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó.

En concret en el límits del parc estan previstes, entre d’altres, aquestes actuacions:

En la mateixa línia es treballa amb la reducció de l’impacte per l’alta densitat de visitants i amb la millora de la mobilitat amb inversions pels accessos, cap a la venta exclusiva online, l’enfortiment del Gaudir més i amb l’impuls del grup de treball de mobilitat com espai de propostes i presa de de decisions.

Pel que fa al verd i la biodiversitat, el pla inclou l’execució Pla Director de conservació i manteniment i del Pla director d’infraestructures i serveis per a la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del parc. En aquest sentit, un 25 % de la inversió es destinarà a la protecció del patrimoni arquitectònic i natural del Park.

Les inversions també aposten per l’increment de l’ús social del parc amb la creació del programa d’investigació i divulgació Fem Park; l’impuls d’iniciatives per consolidar l’espai com un recinte cultural per a entitats dels barris de l’entorn; la creació de l’espai social i centre de treball Coll del Portell i amb la posada en marxa d’un nou discurs museogràfic, entre d’altres.

El pla tindrà continuïtat fins a l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de mort d’Antoni Gaudí i de l’inici de l’obertura del parc com a recinte públic.

Una aposta pel retorn social del parc a la ciutat

El Pla Estratègic del Park Güell 2018-2022, presentat al grup d’impuls i seguiment i que tindrà continuïtat 4 anys més, s’ha concretat  amb un total de més de 200 actuacions destinades a retornar l’ús social a l’espai; enfortir el lligam dels barcelonins i barcelonines amb el Park; evitar les conseqüències de la massificació turística a la zona i millorar l’entorn i fer més permeable l’espai.

Ha suposat un viratge de les inversions del parc, fins aquell moment enfocades principalment en la conservació del patrimoni arquitectònic i monumental del parc per implementar la possibilitat de reinvertir els ingressos en aquestes accions concretes.

El pla s’agrupa en cinc objectius

Malgrat la pandèmia, ja s’han invertit més de 8,5 milions en accions de millora del patrimoni arquitectònic i natural, actuacions de millora als barris de l’entorn i foment de les activitats culturals als parc.

Aquestes son algunes de les actuacions destacades:

Entre altres destaquen iniciatives com Nits de cinema d’estiu; Berenars a la Font de Sant Salvador; Matinals d’albirament d’ocells; Cicle Música als Parcs; Cicle de concerts d’estiu, curses esportives i col·laboracions amb entitats com la Mostra d’Entitats o les activitats de Llums i colors, entre moltes altres.

 

Nova gestió d’accessos per obrir-ho a la ciutadania i millorar la gestió de l’aforament

 

El Park Güell en aquest període ha refermat la seva aposta per ser un espai obert a la ciutadania de Barcelona i, sobretot, als veïns i veïnes de l’entorn per fer més fàcil i accessible el procés d’obtenció d’entrades gratuïtes diàries per a totes les persones empadronades a Barcelona.

Per tal d’assegurar la sostenibilitat turística també s’han implantat una sèrie de mesures destinades a reduir la capacitat de càrrega del recinte. Abans de la pandèmia, e​l Park Güell rebia uns 9 milions de visitants anuals. A partir de la reobertura del parc, l’estiu de 2020, es van aplicar mesures per limitar  la capacitat de càrrega a un màxim de 4,5 milions anuals per rebaixar la pressió turística. S’ha ampliat la regulació a les portes d’accés, algunes exclusives per veïns i veïnes, i la superfície regulada.

La regulació per franges també ha suposat una millora per reduir l’alt nombre de visitants. S’estableixen la reserva d’unes franges horàries úniques exclusives per al veïnat i usuaris habituals: la “Bon dia Barcelona” i la “Bon vespre Barcelona”. L’horari d’obertura de les portes del Park és a les 7 h del matí, i és a partir d’aquesta hora i fins a les 9:30 h, quan comença la franja d’accés exclusiu per a veïns, veïnes i escoles i per a totes persones registrades al Gaudir Més. L’horari de visitants finalitza a les 20 h, i és quan es dóna inici a la franja “Bon vespre Barcelona”, un espai de temps fins a les 22h per al veïnat, persones de l’entorn i els registrats al Gaudir Més.

Amb aquestes franges es faciliten algunes activitats com la pràctica esportiva i la mobilitat per dins del parc com a zona de connexió entre barris per als veïns i veïnes i com a acció preventiva per evitar massificacions als nuclis de residents. A partir de la posada en marxa d’aquestes iniciatives actualment prop de 60.000 persones visiten mensualment de manera gratuïta el Park Güell.

Respecte a la mobilitat, entre d’altres actuacions, s’han ordenat els entorns del carrer d’Olot, s’ha activat la regulació de la plataforma d’autobusos, s’ha restringit l’aparcament de turismes fora horari de parc i s’han eliminat cinc places d’estacionament d’autocars i cinc places d’encotxament i desencotxament.

 

Una aposta per la sostenibilitat i el retorn social

La voluntat de fer del Park Güell un espai més segur, conjuga amb la necessitat d’alinear-lo als objectius de sostenibilitat ambiental i responsable, tenint en compte que es tracta d’un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Com a tal, resulta un dels punts més visitats, tant pel seu interès en l’àmbit cultural i turístic, com un dels elements clau en l’arquitectura de Gaudí, però també com un dels espais verds més importants de tots els oberts a la ciutadania de Barcelona.

El model de governança que ha mantingut el Park aquests últims anys ha permès avançar en l’objectiu de resoldre els reptes de sostenibilitat de l’espai i de massificació, i ha millorat l’experiència dels visitants, tenint en compte les diferents sensibilitats, la multiplicitat d’usos del Park i la singularitat d’un espai excepcional, així com del seu entorn.

 

Declaracions d’Eloi Badia: Català (MP3) | Castellà (MP3)





Paraules clau

park güell/ Pla Estratègic del Park Güell/