Barcelona acollirà el Centre Tecnològic de Giga, el programa de l’ONU per connectar digitalment totes les escoles del món : Servei de Premsa

Barcelona acollirà el Centre Tecnològic de Giga, el programa de l’ONU per connectar digitalment totes les escoles del món

18/07/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i l‘Ajuntament de Barcelona han acordat establir a Barcelona el Centre Tecnològic de Giga

600 milions de persones al món estan desconnectades de l’àmbit digital, incloent-hi 1.300 milions de nens que no tenen accés adequat a internet amb objectius d’educació i aprenentatge. Giga és una iniciativa d’UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per aconseguir la inclusió educativa i digital de tots els infants del món

 

Què és Giga

Fundada per UNICEF, fons de les Nacions Unides responsable de la infància, i la UIT, organisme especialitzat de les Nacions Unides per a les tecnologies de la informació i la comunicació, Giga és una iniciativa que persegueix connectar totes les escoles del món a internet per al 2030. Des del 2019, més d’un milió d’estudiants i professors han tingut accés per primera vegada a internet gràcies a aquesta iniciativa.

 

 

 

 

Per què és necessària

La desigualtat a l’accés a internet i les xarxes exacerba les bretxes digitals i educatives entre països desenvolupats i països en desenvolupament, així com les desigualtats internes, agreujant l’exclusió i limitant les oportunitats per als nens més vulnerables. La necessitat de connexions escolars adequades ha estat encara més evident durant la pandèmia, que ha posat en perill els avenços realitzats en la millora de l’educació global.

Actualment, només la meitat de les aproximadament 6 milions d’escoles del món estan connectades a internet, la majoria a països desenvolupats. Únicament una fracció de les escoles als països menys avançats estan connectats a internet.

Aquesta bretxa digital té implicacions en l’àmbit educatiu, sanitari, econòmic i d’ocupació, i també aprofundeix la desigualtat de gènere.

 

Alineament de Giga amb prioritats nacionals, autonòmiques i locals

Convençudes de fer de la tecnologia un factor que ajuda a igualar, a garantir l’equitat en l’accés a l’educació i no pas un element que reforci les desigualtats prèviament existents, les tres administracions –Espanya, Catalunya i Barcelona– han acordat acollir el Centre Tecnològic de Giga a Barcelona.

Amb això, volen contribuir a impulsar la millora de l’educació global i a reduir l’exclusió i la bretxa digital, fent un pas important en el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Les tres administracions comparteixen igualment l’interès en l’enfocament de Giga d’incorporar el sector privat a la consecució d’aquests reptes, així com per facilitar la inversió, la inclusió i la innovació que requereixen els ODS. Confien que aquesta aliança amb UNICEF i UIT es convertirà en un catalitzador per construir la tecnologia necessària per proporcionar accés a Internet a totes les escoles del món.

 

Visita a Barcelona

Per discutir sobre els avenços del projecte, avui s’han reunit a Barcelona Fayaz King, Director Adjunt per a Innovació i Resultats sobre el Terreny d’UNICEF; Doreen Bogdan-Martin, Directora de l’Oficina de Desenvolupament de Telecomunicacions de la UIT; Ángeles Moreno Bau, Secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Globals; Jordi Puigneró, Vicepresident i Conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat; Victòria Alsina, consellera d´Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, i Laia Bonet, tercera tinent d´Alcaldia d´Agenda 2030, Transició Digital i Relacions Internacionals de l´Ajuntament de Barcelona.

L’acord preveu que el nou Centre Tecnològic de Giga s’instal·li a Ca l’Alier, seu de la innovació urbana de la ciutat (acull la fundació municipal BIT-Habitat, el centre municipal d’innovació urbana), així com el Centre de Coinnovació de CISCO per la transformació digital i l’Internet de les Coses.

El nou Centre s’integraria al ric ecosistema TIC de Barcelona, ​​que compta amb empreses tecnològiques i una potent indústria de les telecomunicacions, juntament amb universitats, centres de recerca i institucions especialitzades en tecnologia.

 

Compromís conjunt amb el desenvolupament sostenible

La instal·lació del Centre Tecnològic de Giga a Barcelona evidencia la confiança del sistema de Nacions Unides en les nostres institucions públiques i acadèmiques i les nostres empreses. Reforçarà l’associació d’Espanya amb el sistema de les Nacions Unides i el compromís de les tres administracions amb el multilateralisme com a única manera d’abordar i resoldre els problemes globals i suposarà una contribució substantiva a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i a l’èxit de l’ODS 4: garantir una educació inclusiva i de qualitat per a tothom.

La Secretària d’Afers Exteriors i Globals, Ángeles Moreno Bau, ha expressat la convicció del Govern en el projecte Giga: “El multilateralisme i la solidaritat són pilars ferms en la política exterior espanyola. Volem augmentar la presència de les Nacions Unides a Espanya i Barcelona és un enclavament ideal per desenvolupar un projecte que treballi per aconseguir una educació digital accessible per a tots els nens i nenes”. L’educació de qualitat i inclusiva és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, amb què Espanya està plenament compromesa. Per això, és imprescindible tancar la bretxa digital, una dificultat per a molts alumnes que s’ha posat de manifest durant la pandèmia. El projecte conjunt amb UNICEF i la UIT, així com amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, ​​aspira a oferir oportunitats als nens i nenes en situació de desigualtat. La Secretària d’Estat ha afirmat el compromís i la confiança en aquest projecte d’aprenentatge: “les noves generacions mereixen accés a una educació de qualitat, digital i per a tots i totes”.

“El Centre Tecnològic de Giga consolida a Barcelona un ecosistema tecnològic de primera categoria compromès amb una transició digital justa. L’Ajuntament treballa per tancar la bretxa digital a la ciutat; amb Giga, contribuirem a fer-ho també a la resta del món”, afirma Laia Bonet, tinent d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital i Relacions Internacionals de Barcelona. La tinenta d’alcaldia també destaca “la importància de treballar de la mà de Govern i Generalitat en aquesta aposta conjunta, que reforça la projecció internacional de la ciutat i el seu teixit econòmic, tecnològic i social”.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, ha destacat la importància de l’acció multilateral del Govern i la col·laboració amb el sistema de Nacions Unides, en aquest cas amb UNICEF i UIT que han confiat a Catalunya i el seu ecosistema digital d’innovació i emprenedoria per ubicar-hi el Centre Tecnològic Giga. “Aquesta confiança és alegria, però sobretot és responsabilitat perquè tot surti bé, amb l´excel·lència que ens caracteritza quan projectem el nostre país, les nostres institucions i el nostre sistema TIC”, ha afirmat Alsina. El compromís de Giga per reduir l’exclusió i la bretxa digital globalment s’alinea amb les prioritats del Govern en l’àmbit de l’educació i la cooperació al desenvolupament ja que “tenim un repte majúscul que ens posa a prova doncs ara, més que mai, no podem deixar ningú enrere”. En aquest sentit, la titular d’acció exterior del Govern ha insistit que “l’acció exterior comença a casa”.

 

Descarregar imatges (ZIP)

Paraules clau

onu/ unicef/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina