[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona exigeix a Airbnb retirar més de 4.100 anuncis d’habitacions turístiques : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona exigeix a Airbnb retirar més de 4.100 anuncis d’habitacions turístiques

23/07/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament envia un requeriment a la plataforma perquè els desactivi tots, ja que està oferint allotjaments turístics sense llicència que són il·legals des de l’aprovació de l’actualització del PEUAT, al gener passat

Si no es retiren abans de quinze dies, s’imposarà una sanció de 60.000€ a Airbnb per publicitar habitacions sense llicència

L’Ajuntament inicia ara un procés d’informació per avisar els titulars dels anuncis de llars compartides que estan incomplint la normativa, i si al cap d’unes setmanes continuen operant es començarà a sancionar

Inclou declaracions de Janet Sanz: Català (mp3) | Castellà (mp3)

Barcelona exigeix a Airbnb la retirada de 4.102 anuncis de llars compartides publicats al seu web. L’Ajuntament va enviar ahir divendres un requeriment a la plataforma perquè desactivi els anuncis en el termini de quinze dies, ja que està publicitant allotjaments que no tenen cap tipus de llicència i, per tant, es tracta d’activitat turística il·legal. En cas de no fer-ho, el consistori iniciarà els procediments sancionadors pertinents contra l’empresa.

Al gener passat, es va aprovar definitivament l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que posava al dia un instrument clau impulsat el mandat passat per fer una gestió sostenible del turisme i preservar la vida quotidiana, el dret a l’habitatge i la mixtura d’usos. Una de les novetats del text feia referència a les llars compartides, és a dir, la nova modalitat de lloguer d’habitacions per a ús turístic per períodes de 31 dies o menys prevista pel Decret 75/2020 de 4 d’agost de Turisme de Catalunya.

El nou PEUAT restringeix el lloguer d’habitacions turístiques, i només n’admet si s’obren en habitatges d’ús turístic que es reconverteixin a residència habitual. Fins ara, no s’ha reconvertit cap pis turístic a residència habitual per exercir l’activitat de llar compartida, de manera que avui dia no se n’ha concedit cap permís i qualsevol anunci és il·legal.

Davant d’aquesta situació, i tenint en compte que el nou PEUAT és vigent des de fa més de mig any, l’Ajuntament ha fet arribar a Airbnb un llistat amb els 4.102 anuncis detectats al maig pels serveis d’inspecció municipals fruit de la reactivació del pla de xoc contra els allotjaments turístics il·legals, coincidint amb la tornada del turisme a la ciutat.

El Govern municipal reclama la desactivació immediata dels anuncis per evitar possibles problemes de convivència i en el dia a dia del veïnat i garantir la funció social de l’habitatge, especialment ara, en un període d’alta activitat turística. Si no s’han retirat abans de quinze dies, s’incoarà un expedient sancionador a Airbnb de 60.000€ per anunciar habitacions sense llicència. Cal recordar que el consistori ja ha imposat sancions a Airbnb per anunciar habitatges d’ús turístic il·legals: unes inicials per valor de 60.000 euros i una altra per reincidència de 600.000.

 

Avisos als titulars dels anuncis perquè cessin l’activitat il·legal

Amb aquesta acció, Barcelona reclama a Airbnb que deixi d’operar al marge de la llei i també de posar en perill la situació dels i de les anunciants de les llars compartides. Les facilitats que posa la plataforma per oferir allotjaments sense llicència, sense informar de la situació legal de la ciutat, col·loca la ciutadania en una situació d’il·legalitat amb conseqüències greus.

El Govern municipal vol evitar que es repeteixi la situació viscuda els últims anys per diverses persones sancionades per oferir l’habitatge habitual com a pis turístic a través de la plataforma. En les al·legacions de les sancions, aquests titulars manifestaven que no eren conscients d’incórrer en una activitat il·legal ja que Airbnb, a través del seu web i els seus anuncis, els traslladava la percepció d’estar coberts per les normes vigents.

En el cas de les llars compartides,  és possible que hi hagi persones desconeixedores de la normativa i del fet que s’exposen a sancions econòmiques per llogar una habitació del seu domicili. Per això, l’Ajuntament inicia ara un procés per informar tots els titulars dels anuncis detectats del context legal actual. Se’ls enviarà un advertiment de cessament de l’activitat sense sanció per avisar-los que estan incomplint la normativa. Al cap d’unes setmanes, un cop s’hagi fet arribar la informació a tothom, si es comprova que els anuncis segueixen actius, es començarà a sancionar.

En contrast amb les habitacions turístiques, el Govern municipal vol posar de manifest que a Barcelona se segueix admetent sense limitacions el lloguer d’habitacions de més de 31 dies per a ús habitual o de llarga durada, com els que es fan habitualment a estudiants o treballadors temporals. Aquesta tipologia de lloguer està regulada pel Codi Civil i per la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), i el nou PEUAT no hi ha fet cap canvi. Segons l’anàlisi d’anuncis feta al maig, les plataformes sumen gairebé un miler d’anuncis d’aquesta modalitat.

 

El pla de xoc contra els allotjaments il·legals

Aquesta actuació s’emmarca en el pla de xoc contra els allotjaments turístics il·legals, que inicialment es dirigia bàsicament als pisos sencers llogats per menys de 31 dies i ara també inclou les habitacions compartides. Engegat l’estiu de 2016, ha donat bons resultats i ha permès posar fi a la proliferació descontrolada d’aquesta activitat, passant d’uns 6.000 pisos turístics il·legals a una xifra molt baixa gràcies a l’activitat inspectora i sancionadora. Des de l’inici del pla, s’ha analitzat uns 51.000 anuncis i s’han obert uns 17.500 expedients disciplinaris que han derivat en 7.400 ordres de cessament i 8.100 expedients sancionadors.

Després de la pandèmia i amb la recuperació del turisme, el pla s’ha reactivat per evitar que l’activitat il·legal torni. Amb un equip de més de 70 persones, s’han rastrejat els anuncis publicats a les plataformes i s’han detectat únicament al voltant de 500 anuncis de pisos que oferien activitat turística sense tenir el permís. Es procedirà a demanar a les plataformes la retirada immediata d’aquests anuncis i s’iniciarà el corresponent expedient, que pot acabar amb una sanció d’entre 3.000 i 60.000 euros.

 

Inclou declaracions de Janet Sanz: Català (mp3) | Castellà (mp3)





Paraules clau

AirBnB/