L’interior d’illa de l’antic Cinema Niza es rebatejarà amb el nom de Treballadores de la Numax : Servei de Premsa

L’interior d’illa de l’antic Cinema Niza es rebatejarà amb el nom de Treballadores de la Numax

24/07/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Plenari de l’Eixample ha fet arribar a la Comissió del Nomenclàtor aquesta proposta, votada per unanimitat en la sessió del mes de juliol

La fàbrica Numax va ser la protagonista d’una antiga lluita, als anys de la transició, que va culminar amb l’autogestió per part de les treballadores

L’Eixample batejarà amb el nom de Treballadores de la Numax l’interior d’illa de l’antic Cinema Niza, situat entre els carrers Sicília, Rosselló i Sardenya i la Plaça de la Sagrada Família. En el Consell Plenari del districte del juliol tots els grups van aprovar per unanimitat elevar la proposta a la Ponència del Nomenclàtor, que ja li ha donat el vistiplau aquest mateix mes de juliol.

Numax fou una antiga fàbrica d’electrodomèstics situada en aquest emplaçament en què la majoria de mà d’obra eren dones, que van protagonitzar una llarga lluita per millorar les condicions laborals. Les treballadores foren les protagonistes d’un documental, finançat per elles mateixes, de Joaquim Jordà.

La decisió de batejar l’interior d’illa amb el nom de Treballadores de la Numax dona resposta a la demanda feta per l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família per tal de reivindicar el passat industrial del barri d’El Poblet i en record de la fàbrica que antigament havia ocupat el solar. La reivindicació del nom a favor de les treballadores mobilitzades de l’antiga fabrica Numax culmina tot un procés de lluita i participació veïnal, que ha permès urbanitzar aquest interior d’illa com a espai verd i de jocs infantils, treballar la memòria de l’antic cinema Niza i aconseguir, a la vegada, la compra de l’Ateneu del Poblet.

Segons el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, “la Numax va ser un exemple d’organització i lluita de les seves treballadores, com ho ha estat la implicació del teixit veïnal del barri per aconseguir aquest interior d’illa i l’Ateneu del Poblet”.

La petició i la justificació del nom, treballada per l’associació veïnal, es basa en el llibre El Poblet d’en Josep Collado on s’esmenten Can Mumbrú, la SAFA, CORBERA i ESPINAL, sabons BARDOLET, MECÀNICA PARRA, LA SEDETA, SAESA, Hierros y Maquinaria ALBERICH, la FARINERA del carrer València, BEIN, Cellers LA VID, NEGTOR, Laboratoris ZELTIA, NUMAX, transportes GRAU, Editorial GALLACH, AISCONDEL, GENERAL MOTORS, MEF, Serralleria SORIANO, FALCÓ, Autobuses ROCA, Maderas GILABERT, NEGRA INDUSTRIAL i etc. ; han desaparegut o s’han traslladat… També ho han fet la DAMM, la MYRURGIA NERVA o DANONE, Filatures AYMERICH abans Passamaneries VILALLONGA…

Segons expliquen, la seva existència va determinar l’aparició al districte de diversos centres d’oci, cinemes i altres, com el TRIANON, el VERSALLES, el VENUS o el NIZA, aquest últim concretament, a més a més de cinema disposava de Sala de Ball i de Sala de Billars.

Així mateix i ja a finals del segle XX i principis del XXI, algunes d’aquestes antigues fàbriques han permès la implantació d’equipaments importants com el Centre Cívic La Sedeta, el Casal de Barri Espai 210 a fustes Gilabert, o l’Ateneu El Poblet a filatures Aymerich, l’escola-bressol La Fasina a la Myrurgia, etc.

La fàbrica Numax va ser la protagonista d’una antiga lluita, als anys de la transició; transcric: “Una fábrica de electrodomésticos, Numax. Era de las que menos pagaban de Barcelona, pero no era su único problema. La maquinaria estaba en mal estado, había máquinas denunciadas a la Delegación de Trabajo por riesgo de accidentes. Estaban viejas, obsoletas. Alguna despedía residuos tóxicos sin control. Por estas condiciones comenzó una huelga. Los empresarios se enfrentaron a los trabajadores. Despidieron a todos los que se destacaron en la huelga y a unos cuantos más, por si acaso magistratura les obligaba a readmitir a algunos. La huelga se prolongó. Durante el paro, los empresarios decidieron descapitalizar la empresa. Ir vendiendo de saldo todo lo que podían, mientras decretaban la suspensión de pagos. Un cierre fraudulento. Momento en el cual los trabajadores organizaron una asamblea en la que tomaron la determinación de gestionar ellos la fábrica. Fue una experiencia de autogestión. Duró años y fue única en aquel momento en España, aunque finalizó abruptamente…”.

La Plataforma pel Niza i l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família han estat els actors d’una lluita molt més actual, iniciada cap al 2016, que ha permès al barri disposar del nou interior d’illa per al gaudi veïnal.

La seva demanda inicial era aconseguir l’espai ocupat pel Niza com a lloc per situar un Ateneu inexistent al barri, i davant la dificultat per fer-ho, l’Ajuntament va oferir la possibilitat de situar l’equipament a l’antic local de filatures Aymerich i cedir-los al mateix temps l’ interior d’illa on hi havia el cinema. Aquesta proposta va ser votada àmpliament en un referèndum entre el veïnat i ara que ja tenen l’Ateneu El Poblet i l’interior d’illa, reivindiquen posar-hi el nom de les treballadores de  l’antiga fabrica per culminar el procés.





Paraules clau

Cinema Niza/ Treballadores de la Numax/