L’Ajuntament de Barcelona augmenta els recursos per prevenir i detectar violències sexuals en els entorns d’oci nocturn : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona augmenta els recursos per prevenir i detectar violències sexuals en els entorns d’oci nocturn

30/07/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Guàrdia Urbana de Barcelona i l’Àrea de Feminismes realitzen formació a treballadors/es i operadors/es de l’àmbit de l’oci nocturn per tal d’oferir les eines necessàries que els serveixin per prevenir i detectar situacions de violència sexual

La Guàrdia Urbana implanta quatre itineraris segurs permanents a la ciutat que se sumaran als existents en casos d’actes multitudinaris com Festes Majors, concerts i festivals de música

L’Ajuntament habilitarà un punt lila permanent a la Platja del Somorrostro durant el mes d’agost per detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic

L’Ajuntament de Barcelona treballa per garantir que l’oci nocturn a la ciutat es desenvolupi amb les màximes garanties de seguretat. Per aquest motiu s’ha dissenyat un dispositiu amb l’objectiu d’augmentar els recursos en la prevenció i detecció de les violències sexuals a través d’un projecte de coresponsabilitat que integra també els operadors de l’oci nocturn i amb una mirada de perspectiva de gènere.

Una de les principals novetats del projecte és el la implantació per part de la Guàrdia Urbana de quatre itineraris segurs permanents en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral•lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. El cos de policia barceloní està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

Des de l’any 2020 els itineraris segurs estaven presents en grans esdeveniments com són Festes Majors, festivals de música, Cap d’Any o Revetlla de Sant Joan. L’objectiu de la Guàrdia Urbana amb aquests itineraris és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Aquests itineraris s’han planificat després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes. Una vegada concretades les zones s’han d’analitzat per identificar els espais que poden suposar un risc com a conseqüència de la seva configuració urbanística, com ara, falta d’il•luminació, excessiva vegetació o que, per qualsevol altre motiu, puguin dificultar o impedir la visibilitat d’aquestes zones. En aquest sentit, l’àrea d’Ecologia Urbana ha realitzat diferents actuacions per millorar aquests espais com per exemple l’ampliació dels punts de llum i que aquests no siguin regulables per mantenir la màxima capacitat lumínica, poda dels arbres propers als punts de llum i la rebaixa dels arbusts per millorar la visibilitat de tot l’entorn.

Un altre dels punts del projecte és la formació que s’està oferint des de la Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes als i les professionals que treballen en l’àmbit de l’oci nocturn per tal que puguin detectar i actuar davant d’aquestes agressions. La formació que han rebut ja prop de 90 professionals avarca des d’aspectes legals, fins a com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció oferir a la víctima. Aquesta serà una formació que es realitzarà de forma continuada i l’objectiu és ampliar-la a altres serveis que operin a l’espai públic en l’àmbit nocturn.

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBIfòbiques per detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic. El punt lila, integrat per quatre persones, estarà ubicat a la platja de Somorrostro i funcionarà a partir del proper 5 d’agost, els divendres i els dissabte de tots els caps de setmana d’agost i el primer de setembre, amb un horari de 23 a 03 hores.

El punt té l’objectiu de prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i l’atenció a aquelles persones que pateixin violències masclistes o LGTBI-fòbiques a l’espai públic. El servei ofereix un espai que permet prestar una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/