[INCLOU DECLARACIONS] L’Ajuntament de Barcelona adquireix dues noves finques i arriba gairebé als 1.400 pisos comprats des del 2015 : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] L’Ajuntament de Barcelona adquireix dues noves finques i arriba gairebé als 1.400 pisos comprats des del 2015

06/08/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aprova la compra per tanteig i retracte d’un edifici amb 15 habitatges al carrer Jaume Giralt, al Pou de la Figuera a Ciutat Vella, i un altre amb 10 habitatges a Navas de Tolosa, a Sant Martí

El Pou de la Figuera, a més d’aconseguir nou habitatge públic, també comptarà amb un nou espai lliure amb la cessió del solar del carrer Montanyans, 12, i l’inici del procediment per expropiar-lo

Aquesta actuació s’emmarca en una política d’adquisició d’habitatge que fins a l’actualitat ha superat els 150 milions en inversió, i que vol assegurar el lloguer públic per al veïnat de la ciutat

Declaracions de Lucía Martín

Declaracions de Jordi Rabassa

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat a la Comissió de Govern l’adquisició de dues noves finques, als carrers de Jaume Giralt, al districte de Ciutat Vella, i Navas de Tolosa, al districte de Sant Martí, amb les quals ha arribat als 1.349 pisos comprats des del 2015. Amb aquestes operacions, l’Ajuntament ha invertit des d’aleshores 150.141.043 euros en compres de vivenda per destinar-la a habitatge social.

D’altra banda, les operacions aprovades permeten millorar les condicions físiques de l’espai i la vivència quotidiana de l’entorn del Pou de la Figuera (Forat de la Vergonya). D’una banda, s’ha aprovat la compra, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) i de l’exercici del dret de tanteig i retracte, de l’edifici situat al número 7 del carrer Jaume Giralt. De l’altra, s’ha donat llum verda a la cessió a l’Ajuntament de Barcelona del solar del carrer Montanyans, 12, de propietat privada, i l’inici del procediment d’expropiació del mateix.

Tant la compra de l’edifici d’habitatges com la cessió del solar permetran capgirar la situació d’aquest entorn i avançar en els objectius del Pla d’Acció del Pou de la Figuera (2021-2023)  per millorar les condicions físiques de l’espai i la convivència i enfortir la vida veïnal. Cal recordar que, abans d’acabar el 2022, es reformularà l’espai central i que, recentment, s’ha tancat el procés participatiu dels jocs infantils, que s’actualitzaran per fer-los més inclusius.

En el cas de l’edifici del carrer Jaume Giralt, és un bloc que havia estat molt problemàtic en el passat. L’edifici va generar molts problemes delinqüencials per la desatenció de la propietat del seu manteniment durant anys, i va ser el focus de moltes queixes veïnals. La intervenció municipal va permetre desallotjar-lo i des d’aleshores ha estat buit. Actualment, és  una finca amb 15 habitatges i dos locals en bon estat, amb una superfície construïda de 895 metres quadrats. La compra s’ha fet per un preu de 3,5 milions d’euros, amb un cost mitjà d’adquisició dels habitatges de 212.848,22 euros. Aquests pisos, buits i reformats, es podran lliurar els pròxims mesos en règim de lloguer.

Pel que fa al solar del carrer Montanyans, 12, adjacent al mateix carrer Jaume Giralt, és un espai d’uns 100 metres quadrats resultant de les diverses demolicions que es van produir arran del desenvolupament del PERI del Sector Oriental del Centre Històric de Barcelona de 1989. Les gestions del Districte amb la propietat han permès desencallar el planejament i el solar es posa a disposició de les necessitats comunitàries. L’Ajuntament de Barcelona farà el manteniment i adequació de l’espai per tal que aquest pugui esdevenir un nou lloc de trobada pel veïnat i  per generar noves activitats que dinamitzin l’entorn del Pou de la Figuera.

A banda de l’impacte de la compra del pis en la política municipal d’habitatge, les actuacions aprovades a Ciutat Vella, permeten consolidar la plaça com a referent de la vida comunitària dels barris de Sant Pere i Santa Caterina amb habitatge reformat i disponible per al veïnat. Pel que fa als locals, seran destinats a activitats d’interès per al veïnat.

D’altra banda, la Comissió de Govern també ha aprovat l’adquisició d’una altra finca, també amb l’exercici del dret al tanteig i retracte, del carrer Navas de Tolosa, amb deu habitatges. La finca té una superfície construïda de 696 metres quadrats i s’ha comprat per 1.385.000 euros, amb un cost mitjà d’adquisició dels habitatges de 171.831,06 euros.

 

Lloguer públic per a més de 3.000 persones

Aquesta compra s’emmarca en una política d’adquisició d’habitatge que fins a l’actualitat ha sumat un total de 1.349 compres, on hi ha 43 finques senceres, , incloent-hi les dues operacions aprovades. Amb els habitatges adquirits, s’assegurarà el lloguer públic per a 3.265 persones.

L’ús del tanteig i retracte s’executa després de valorar les característiques de l’edifici, l’estat i la localització, així com el fet que el preu sigui sensiblement inferior al preu de mercat, és a dir, a la mitjana del preu per metre quadrat en les operacions de compravenda realitzades al barri en qüestió. Amb l’adquisició a través d’aquest dret, l’Ajuntament vol aturar processos especulatius en no perseguir una rendibilitat econòmica, i ampliar el parc d’habitatge de lloguer assequible de la ciutat, especialment en barris amb preus elevats o amb processos de gentrificació. També, es promou la protecció del veïnat davant d’eventuals pujades en els lloguers, expulsions i operacions especulatives dutes a terme per altres compradors.

Sobre ambdós edificis s’ha exercit aquest dret, de manera que en les dues operacions els preus als quals s’ha comprat estan per sota del mercat. En concret, la rebaixa respecte al mercat ha estat del 14,06% en el cas del bloc de Jaume Giralt, i del 44,54% a Navas de Tolosa. En conjunt, la diferència entre el preu pagat per l’Ajuntament i el preu de mercat va ser del 34,5% com a mitjana en les compres del 2021.

 

Paraules clau

habitatge/