Gràcia avançarà el tancament de les terrasses a la nit però permetrà afegir més vetlladors a la tarda a aquests establiments : Servei de Premsa

Gràcia avançarà el tancament de les terrasses a la nit però permetrà afegir més vetlladors a la tarda a aquests establiments

09/08/2022



Temps estimat de lectura: 9 minuts

Gràcia reduirà l’horari de tancament de les terrasses de les places considerades ZATHN. D’abril a octubre el tancament serà a les 23.00h de diumenge a dijous i a les 24.00h divendres, dissabte i vigílies de festiu. D’octubre a abril només s’avançarà l’horari de tancament a les 24.00h divendres, dissabte i vigílies de festiu

El pla de reducció de contaminació acústica també inclou altres mesures com permetre a aquests establiments afegir més vetlladors des de les 20h fins al tancament horari de terrasses per garantir l’espai públic en horari diürn per usos familiar i veïnals

Aquestes mesures se sumen a les establertes en el pla de places 2022 de Gràcia que incideix, enguany, en la reducció del soroll i en el reforç de la seguretat i la neteja

També es consoliden tot un seguit d’activitats que contribueixen a què es faci un ús més familiar de les places i es dinamitzin

Sants-Montjuïc també avançarà una hora el tancament de les terrasses i els establiments als Jardins de la Mediterrània

Les mesures tenen l’objectiu de disminuir la contaminació acústica i gestionar la diversitat d’usos de l’espai públic per tal de fer conviure el dret del veïnat al descans amb el dret dels diferents col·lectius a gaudir de la ciutat

La implantació de les Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) forma part del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030

El districte de Gràcia impulsarà un seguit de mesures dins del pla de reducció de contaminació acústica als carrers i places considerades Zona Acústicament Tensionada en Horari Nocturn (ZATHN). L’àmbit d’actuació contempla les places de Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Diamant, Revolució, Joanic i Raspall.

Així, pel que fa a les places de Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Revolució i Diamant, les mesures inclouen l’avançament en una hora del tancament de les terrasses d’aquests espais. Aquestes mesures només afecten aquestes places del districte i es preveu que entrin en vigor una vegada superats tots els tràmits administratius.

Es tracta d’una mesura puntual i concreta per tal de reduir l’impacte sonor que afecta durant les nits als residents d’aquestes zones de la ciutat.

Des del districte de Gràcia s’ha treballat cada plaça amb el criteri d’ocupació de l’espai públic de les terrasses. Aquesta decisió s’adopta després de parlar amb restauradors i veïns i veïnes i que els resultats dels sonòmetres instal·lats en aquests espais hagin mostrat que se supera de manera continuada en 3 decibels els límits permesos de nit.

Aquest seran els horaris de tancament de les terrasses entre els mesos d’abril i d’octubre:

Entre els mesos d’octubre i abril els divendres, dissabtes vigília de festiu s’avançarà l’horari de tancament a les 24h.

El pla de reducció de contaminació acústica a les places també inclou altres mesures com afegir vetlladors des de les 20h fins al tancament horari de terrasses, els dies que es redueix horari en aquestes places:

També s’afegirà un vetllador més en tot l’horari d’obertura dels establiments, els dies que es redueix horari a la Plaça de la Revolució. L’objectiu d’aquesta mesura es garantir l’espai públic en horari diürn per usos familiar i veïnals i, per aconseguir-ho, està previst renovar els jocs infantils de la plaça l’estiu de 2023. En el cas de la plaça Raspall, no es consolida la terrassa extraordinària Covid, a causa de molèsties i soroll.

El pla també proposa altres mesures per les 5 places en les que es reduiran horaris i també per a les places Joanic i Raspall com instal·lar taps de plàstic a taules i cadires i cadenes plastificades, reclamar als establiments que llencin el vidre als contenidors durant el dia i no a la nit i que els elements de les terrasses s’apilin a l’espai públic. També es limitaran el nombre de concerts i esdeveniments nocturns i continuarà la campanya de sensibilització a les persones que fan ús de la plaça sobre el soroll per oci nocturn amb quatres promotors que recorreran les places de 21h a 2h els dijous, divendres i dissabtes. Pel que fa als esdeveniments en horari diürn, s’acotarà la durada de la part musical amplificada.

Es mantenen les campanyes d’inspecció especifiques per control aforaments bars i restaurants i les de la Guàrdia Urbana per incivisme i soroll així com el desallotjament de les places o carrers amb el suport de la Guàrdia Urbana i els serveis de neteja.

Per tal de canviar les dinàmiques en les places, es farà una reducció horària per aquells establiments de l’àmbit alimentari. Actualment, s’està estudiant la concreció i l’àmbit.

Finalment, pel que fa a la plaça de la Virreina es fa un canvi de tipificació en el mapa de capacitat acústica a la que actualment és un B2, que és entorn amb predomini de terciari, i esdevindrà una B1, que vol dir que existeix una coexistència amb residencial i/o terciari.

El pla per reduir la contaminació acústica s’adopta després que els resultats dels sonòmetres instal·lats en aquestes places hagin mostrat que se supera de manera continuada en 3 decibels els límits permesos de nit. Es tracta d’una mesura puntual i concreta només en aquestes zones per tal de reduir l’impacte sonor que afecta durant les nits als residents.

En aquesta gràfica es mostren resultats del sonòmetre instal·lat a la plaça del Sol durant el mes de juliol:

 

 

Pla de places 2022 a Gràcia

Aquestes mesures per reduir el soroll nocturn que impulsa el districte de Gràcia se sumen al pla de places que s’impulsa des de fa sis anys per fomentar el civisme a les places de la Vila de Gràcia i per tal de fer conviure el dret dels veïnat al descans amb el dret dels diferents col·lectius a gaudir de la ciutat. Enguany, el Districte destinarà 140.000 euros per la recaptació de l’impost turístic a actuacions per pacificar les places de la Vila i fomentar una millor convivència entre visitants i veïns.

Els objectius principals d’aquest pla son la reducció del soroll, la millora de la convivència i de la qualitat de l’espai públic i el reforç de la comunicació i el diàleg per promoure el civisme. En aquest sentit, s’impulsen accions per garantir la convivència, la seguretat i el manteniment de les places, establint dispositius específics en els mesos amb més presència de visitants al carrer. Paral·lelament es fa un seguiment de les actuacions amb les taules ciutadanes en què participen entitats i veïnat de les diferents places.

Els espais inclosos són 11 places: Sol, de la Vila, Revolució, de la Virreina, del Poble Gitano, de les Dones del 36, John Lennon, del Diamant, del Nord, Joanic i del Raspall. Pel que fa al servei de gestió de conflictes, està present a les places de Virreina, Diamant, Joanic i Nord. S’han instal·lat sonòmetres a les places John Lennon i del Raspall. I es compta amb la presència de promotors de nit a Diamant, del Nord, Sol, Joanic, Virreina, de la Vila i del Poble Romaní.

Pel que fa a la seguretat, es manté l’operatiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra amb el repartiment entre els dos cossos d’un total de 20 espais públics. Es cobreixen totes les places de Gràcia, adaptant el servei a les situacions concretes que tinguin lloc a cadascuna d’elles i es treballa en coordinació amb els equips de neteja i de resolució de conflictes. Es fa un estudi diari de les dades de les places i els agents de proximitat mantindran el contacte amb el veïnat i els comerciants de les places per conèixer de primera mà les problemàtiques que puguin sorgir i es dona suport a les activitats infantils que tenen lloc durant el dia. El dispositiu es porta a terme de 18h a 6h entre juny i octubre i entre les 20h i 4h entre novembre i maig.

Es manté la neteja diària a les places amb reg de nit i, amb la nova contracta, s’han aportat millores com la disponibilitat d’un vehicle que fa neteja amb vapor de les taques i un vehicle de fregat del paviment de les places. S’afegeix un reforç de papereres a partir de les 20.00 hores del vespre entre l’1 de juny i el 30 de setembre i un reforç de la recollida de cartrons a la plaça de la Vila. També es farà una campanya d’informadors centrada en els comerços per la gestió de residus.

El pla de places inclou el servei de prevenció i gestió de conflictes a través de l’observació de l’espai, recollida d’impressions i opinions, creació de xarxa amb comerços, usuaris habituals i serveis que intervenen a les places. Hi haurà dos gestors d’espai públic en horari de nit i de matinada.

També s’impulsaran campanyes de sensibilització per fer front a dificultats específiques de convivència al barri, a demanda del veïnat i es treballarà per la consolidació del espais de diàleg entre veïns, comerciants, entitats i administració de cadascuna de les places per a la detecció d’inquietuds, problemes o propostes referents als usos de l’espai i la convivència.

S’intervindrà per canviar i incidir en dinàmiques que generen impacte negatiu en la convivència i es fa contacte i seguiment de la situació social  de persones en situació de vulnerabilitat que fan estada habitual a les places. El servei d’agents cívics també es reforça a Gràcia per millorar la convivència amb veïns i veïnes, prevenir conflictes i dissuadir les conductes incíviques mitjançant la conscienciació i la informació sobre les normes de convivència i ús de l’espai públic.

Aquest estiu les actuacions que es consolidem son les que sorgeixen de propostes d’espais de diàleg amb veïnat. Continua la campanya “Juguem a la Plaça” amb activitats i tallers infantils, familiars així com activitats lúdiques i creatives dirigides a un públic més ampli, incloent famílies, joves, adults. Una programació especifica treballada en coordinació amb el veïnat i els establiments comercials.

També es porta a terme a la plaça del Sol, el Quiosc de jocs diari entre juny i juliol i durant el setembre cada tarda de dilluns a divendres de 17 a 20 hores i els jocs tradicionals de taula a la plaça del Diamant.

Pel que fa a l’espai públic, aquest 2022 s’executaran la primera fase de la reurbanització de la plaça del Poble Gitano i l’ampliació de l’àrea de jocs infantils de la plaça Joanic. De cara al 2023, està prevista la segona fase de la reurbanització de la plaça del Poble Gitano, la renovació dels jocs infantils de la plaça Revolució, la rehabilitació i museificació del refugi de la mateixa plaça i l’arranjament i millora del campanar de la plaça Vila de Gràcia perquè pugui esdevenir visitable.

 

Sants-Montjuïc avançarà el tancament de les terrasses als Jardins de la Mediterrània

En la mateixa línia, el districte de Sants-Montjuïc també reduirà l’hora de tancament dels establiments i les terrasses situats a la plaça dels Jardins de la Mediterrània. Així, pel que fa als establiments, hauran de tancar a la 1:30 de la matinada entre setmana a i a les 2 hores els divendres, dissabtes i vigílies de festius. En el cas de les terrasses, el tancament s’avançarà fins a les 23 hores entre setmana i divendres, dissabtes i vigílies de festiu fins les 24 hores. A més, es faran dispositius conjunts de neteja i Guàrdia Urbana a l’hora de tancament dels establiments per garantir la convivència.

En els locals serà obligatori emprar taps de plàstic a les taules i les cadires per evitar el soroll de l’arrossegament o canviar les cadires per d’altres de plàstic. I es faran campanyes per evitar la sobreocupació de les terrasses.

Les mesures a Gràcia i Sants-Montjuïc d’avançar l’horari de tancament de les terrasses i restaurants per combatre l’excés de soroll a les nits, caldrà comunicar-la formalment als establiments que vegin afectada la seva activitat, per tal que puguin fer al·legacions atès que es tracta d’un procés reglat. Durant aquest període també es continuaran fent mesuraments de soroll per a confirmar que continuen les superacions dels llindars a les ZATHN.

 

Implantació de les Zones Tensionades Acústicament en Horari Nocturn (ZATHN)

L’Ajuntament de Barcelona, davant de l’ús intensiu de l’espai públic durant l’horari nocturn, ha creat com a mesura pionera a l’Estat, les Zones Tensionades Acústicament en Horari Nocturn

(ZATHN), un instrument a disposició dels districtes per tal d’impulsar plans de reducció de contaminació acústica adaptades a cada cas concret. Aquests plans específics inclouen actuacions puntuals només en carrers o places on s’ha comprovat que se superen els llindars de soroll durant la nit per tal de reduir l’impacte sonor i la contaminació acústica que afecta als veïns i veïnes.

 

La implantació de les Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) forma part  del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030, que recull un seguit d’actuacions per tal de reduir l’impacte de la contaminació acústica a Barcelona

El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. El trànsit és la font de soroll que impacta la pràctica totalitat de la superfície de la ciutat i la font més rellevant però en algunes zones de la ciutat apareix un altra font de soroll vinculada a l’ús intensiu de l’espai públic. Segons la percepció ciutadana aquesta és una de les fonts que més molèsties generen i per les que des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa de forma intensiva.





Paraules clau

contaminació acústica/ Gràcia/