Barcelona forma 72 dones en situació de vulnerabilitat en programació web per combatre la bretxa salarial i promoure la seva inserció laboral : Servei de Premsa

Barcelona forma 72 dones en situació de vulnerabilitat en programació web per combatre la bretxa salarial i promoure la seva inserció laboral

23/08/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Laura Pérez, quarta tinenta d’alcalde, anuncia per a la tardor dues noves edicions del programa BcnFemTech per arribar a una cinquantena de dones més

Des de que es va impulsar a l’abril del 2021, el programa BcnFemTech ha format a 72 dones a través de la capacitació Full Stack

Amb una mitjana d’edat de 37 anys i sense estudis previs en programació en el conjunt de les tres edicions, en la primera, el programa ha assolit una inserció laboral del 72% per part de les participants

L’Ajuntament de Barcelona ha format un total de 72 dones en situació de vulnerabilitat en el marc del programa formatiu BCNFemTech en les seves tres primeres edicions, realitzades des de l’abril del 2021 per tal de combatre la bretxa salarial i promoure la inserció de dones al sector. El programa té com a objectiu la inserció laboral a empreses tecnològiques de dones en situació de precarietat social de la ciutat a través de la capacitació en programació i desenvolupament web Full Stack. Aquest programa  està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb Barcelona Activa, Endesa, Google.Org, Factoria F5 i la Fundació Formació i Treball.

A Barcelona hi ha 77.000 persones que treballen a entorns TIC, i només el 26% dels professionals són dones. La demanda de professionals digitals ha augmentat un 80% mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%. Es constata, per tant, un gran desajust entre l’oferta i la demanda a la ciutat de Barcelona i una necessitat de que més dones tinguin projecció en els entorns TIC, contribuint a tancar la bretxa salarial provocada, en part, per la diferencia de retribució en sectors feminitzats i masculinitzats.

Com a resposta a l’augment de les desigualtats existents i la feminització de la precarietat derivada de la pandèmia de la Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar a l’abril de 2021 el programa BcnFemTech, per generar oportunitats econòmiques per les dones més vulnerables a un dels sectors punters i de major creixement de la ciutat.

Avui, Laura Pérez, alcaldessa accidental i quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, ha visitat l’entitat formadora Factoria F5, associació sense ànim de lucre que gestiona el programa, i n’ha fet un balanç positiu. A més a més, ha anunciat dues noves edicions de la mà del projecte estatal Amunt. Properament s’inicarà la selecció de les 50 dones que se sumaran a les dues noves edicions. Aquestes quarta i cinquena edicions seran possibles gràcies als fons Amunt, que promou la implementació d’un model d’inclusió sociolaboral adreçat a 1.000  persones beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) de la ciutat de Barcelona.

 

Una inserció laboral del 72%

L’Ajuntament de Barcelona ha format un total de 72 dones en situació de vulnerabilitat en el marc del programa formatiu BCNFemTech en les seves tres primeres edicions, realitzades des de l’abril del 2021. El programa té com a objectiu la inserció laboral a empreses tecnològiques de dones en situació de precarietat social de la ciutat a través de la capacitació en programació i desenvolupament web Full Stack.

En aquestes tres primeres edicions s’han format 72 dones en situació de vulnerabilitat social sense estudis previs en programació, i a sis mesos de finalitzar la formació, el 72% havia aconseguit inserir-se en el mercat laboral. A més a més, cinc dones en situació administrativa irregular han aconseguit la regularització a través d’un precontracte amb empreses tecnològiques.

 

Un programa per donar projecció dones aturades de llarga durada i treballadores precàries

El perfil de les dones ‘coders’ inclou 16 nacionalitats diferents (el 48% de nacionalitat espanyola), amb una mitjana d’edat de 37 anys, sent la més baixa 18 anys i la més alta, 62. El 36% té infants a càrrec, i cap d’elles tenia estudis previs en tecnologia. També, s’ha registrat una gran diferència en el nivell d’estudis de les participants, en haver des de dones que no havien finalitzat la secundària fins a dones amb estudis universitaris al país d’origen no convalidats a l’Estat espanyol.

Pel que fa a la seva situació prèvia, les participants han estat dones en situació d’atur de llarga durada o treball en l’economia submergida o treballs temporals, parcials i precaris. Per districtes de procedència, el 35% són de Sant Martí i Nou Barris, el 30% d’Horta Guinardó, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Eixample, mentre que el 3% viu a Gràcia i el 2% a Les Corts.

El programa formatiu BcnFemTech ofereix 850 hores de capacitació per a dones provinents de serveis socials, essencialment del programa Làbora, dels serveis d’inclusió de Barcelona Activa, del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) o de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), entre d’altres.

 

Formació intensiva

Amb una durada de 6 mesos, la formació intensiva que proporciona el programa consisteix en set hores diàries (entre les 8.30 i les 16 hores) en format de teleformació i presencial. En aquest àmbit es desplega una pedagogia activa consistent en el learning by doing, learning by teaching, treball en equip i metodologies Agile per ensenyar a les estudiants els llenguatges de programació Full Stack com java, react, html i css.

Les principals empreses tecnològiques on s’han incorporat les coders com a desenvolupadores juniors Full Stack son Adevinta Spain, Babel, Capgemini, T-Systems, Concatel, Atmira, Jump2math, Gantabi, Mitic Innova, American Express, EQTIC i Good Rebels, amb un salari mitjà d’entrada de 20.000 euros anuals.





Paraules clau

BcnFemTech/