Servei de Premsa
25/11/2024
El projecte VilaVeïna obre les portes en sis nou barris per acompanyar les tasques de cura
29/08/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
A partir del 12 de setembre la Vila de Gràcia, La Maternitat i Sant Ramon, Trinitat Vella, El Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles i El Carmel comptaran amb una nova oficina d’aquesta iniciativa municipal que s’ampliarà així fins a 10 barris de la ciutat
L’Ajuntament formarà aquesta tardor 15 dones d’origen divers amb infants a càrrec perquè actuïn com a agents comunitàries als seus barris
Durant el primer semestre de funcionament en quatre indrets de Barcelona, VilaVeïna ha atès 891 persones, de les quals el 82% eren dones
El projecte ‘VilaVeïna. Posant la vida al centre’ engegat per l’Ajuntament de Barcelona fa 9 mesos amb l’objectiu visibilitzar i acompanyar el procés de cura i promoure la coresponsabilitat, obrirà ara en sis nous barris de la ciutat a partir del proper 12 de setembre. D’aquesta manera, VilaVeïna disposarà ja de 10 oficines obertes al públic en què la ciutadania pot trobar un equip professional capacitat per informar i orientar la població sobre els recursos i els serveis disponibles al voltant de la cura, adaptats a les necessitats de cada territori. Així doncs, a banda de les oficines que ja funcionen als barris de Vilapicina i la Torre Llobeta, Provençals de Poblenou, La Marina i El Congrés i els Indians, les noves seran les següents:
Tot i que l’obertura al públic es farà en dues setmanes, la preparació d’aquest desplegament es va iniciar el passat mes de febrer amb feina molt específica sobre el terreny, amb obres d’adequació dels nous espais o bé trobades prèvies la territori per facilitar l’aterratge del projecte i la seva acollida. En aquest sentit, cal recordar que cada VilaVeïna té una cartera de serveis compartida entre tots els territoris, però també disposa d’elements propis segons les seves singularitats, amb l’objectiu igualment d’afavorir l’autoorganització ciutadana al voltant de les cures. Amb l’obertura d’aquests sis nous centres s’arribarà a una població de 320.000 persones i per tant a gairebé el 20% de la ciutadania.
Mares Veïnes
Entre les novetats més destacades que es desplegaran des d’aquestes oficines durant la propera tardor hi ha el projecte ‘Mares Veïnes’. Aquest projecte pilot formarà i capacitarà 15 dones d’origen divers, amb infants a càrrec, perquè actuïn com a agents comunitàries en el suport a la criança i el foment de la coresponsabilitat. La intenció és afavorir el coneixement i l’enxarxament de mares nouvingudes o d’arrels diferents fins als serveis de suport a la criança que ja existeixen, així com superar resistències, dubtes o pors que es poden donar en processos de criança. És a dir, que a partir de la selecció i formació de 15 dones que es troben en aquesta situació es promoguin estratègies de vinculació i prevenció de la salut i de l’educació infantil per a d’altres dones en una situació similar, amb infants en etapa de petita infància i d’orígens diversos sense xarxa social i relacional.
La metodologia que hi ha darrera del ‘Mares Veïnes’ és el suport mutu entre persones amb experiències similars, tot partint de la idea que així les dones participants es podran relacionar millor i assolir un grau d’empatia més elevat. El projecte té una durada de 13 mesos, que s’iniciarà amb la selecció de 30 candidates entre els diferents serveis socials municipals i entitats socials. Les 15 dones que finalment resultin seleccionades rebran una beca per formar-se en un curs de 210 hores que tindrà una durada de sis setmanes. Aquesta formació engloba aspectes diversos i està molt centrat en el suport a la criança i el coneixement dels serveis municipals. Un cop finalitzada aquesta formació signaran un contracte de 35 hores setmanals per tal de fer el guiatge i mentoratge a d’altres mares i, entre d’altres aspectes, vincular-les a serveis socials diversos com poden ser el mateix VilaVeïna, el projecte Concilia de canguratge municipal gratuït o el servei de Famílies Col·laboradores, entre d’altres.
Balanç del primer semestre
Durant els primers sis mesos de funcionament de les 4 oficines del VilaVeïna, el programa ha atès un total de 891 persones, d’entre les quals el 82% eren dones. A més a més, un 36% de les persones ateses es trobava en la franja d’edat de 65 a 80 anys i un 26% en la que va de 31 a 50 anys. Per origen, dues de cada tres persones eren d’origen català o espanyol i per tipologia de les consultes destaca que el 52% eren persones cuidadores familiars i properes a la persona cuidada, enfront d’un 31% que va anar al VilaVeïna per necessitats de suport.
Com a punts en comú que s’han detectat en el conjunt de persones ateses hi ha la necessitat de comptar amb recursos que afavoreixen la conciliació, un increment dels malestars emocionals i de les situacions d’aïllament fruit de la pandèmia, l’augment del deteriorament físic i cognitiu de persones grans igualment arran de la Covid-19, la manca de reconeixement al rol de les persones cuidadores, les situacions de vulnerabilitat de les treballadores de la cura, o bé l’existència de sentiments reiterats de no arribar a tot, entre d’altres situacions.
La majoria de les demandes fan referència a recursos i serveis específics per a persones en situació de dependència (32%) i recursos i serveis per a petita infància (25%). També, des del mes de maig els Espais VilaVeïna acompanyen i donen suport a les persones i famílies que volen tramitar el Fons d’Infància (0-16). Aquest fet ha produït un increment notable de les demandes vinculades a l’atenció a la infància en el servei que, sovint, han fet emergir altres demandes o necessitats.
La cartera existent a VilaVeïna inclou un servei d’informació i orientació al veïnat en clau de cures, assessorament jurídic per a persones cuidadores i treballadores de la cura, espais de promoció del benestar físic i emocional, com ara grups de suport mutu de cuidadores, caminades saludables, o espais de suport mutu entre avis o àvies i infants, espais de promoció de les habilitats familiars i espais de suport a la conciliació, entre d’altres.
Els Espais VilaVeïna, també ofereixen a les persones i famílies que necessiten contractar serveis de cura així com a les treballadores de la cura un servei d’orientació i assessorament jurídic per resoldre dubtes vinculats a la contractació de serveis de suport a la cura. Gràcies a aquesta col·laboració s’ha aconseguit derivar 39 persones a l’entitat que proveeix el servei (“Anem per Feina”).
Paraules clauVilaVeïna/