Barcelona comptarà amb gairebé 2.000 habitatges amb serveis per a gent gran : Servei de Premsa

Barcelona comptarà amb gairebé 2.000 habitatges amb serveis per a gent gran

06/09/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La construcció de sis noves promocions que sumen 475 habitatges permetrà incrementar un 33% aquest servei social únic a la ciutat i que combina polítiques d’accés a l’habitatge digne amb polítiques per acompanyar l’envelliment

El preu mitjà per cada habitatge és d’uns 444 euros al mes, dels quals l’Ajuntament subvenciona en solitari el 62%

Les persones usuàries que hi viuen, i que paguen en funció dels seus ingressos, tenen 81,2 anys de mitjana, el 72% són dones i en el 81% dels casos viuen soles

La ciutat de Barcelona comptarà amb un total de 1.908 habitatges amb serveis per a gent gran. Es tracta d’un increment del 33% respecte als 1.433 habitatges i 24 promocions que funcionen en l’actualitat, una xifra que s’assolirà un cop entrin en servei les sis noves promocions que estan en diferents fases de construcció i que sumaran 475 nous habitatges en total. Els habitatges amb serveis per a gent gran són habitatges socials de lloguer protegit, propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB) i que estan reservats per a persones amb més de 65 anys amb dificultats d’accés a l’habitatge, distribuïts pels 10 districtes de la ciutat.

 

 

 

En aquests habitatges, totalment adaptats i accessibles, les persones usuàries disposen de serveis que les ajuden a mantenir la seva autonomia personal, millorar les seves condicions de vida i endarrerir al màxim un hipotètic ingrés residencial. Per exemple, disposen de línies telefòniques amb Servei de Teleassistència, banys equipats per facilitar l’accés i evitar caigudes, endolls situats a una alçada còmoda o bé sales polivalents per a poder fer activitats comunitàries, a banda de serveis de consergeria, professionals de geriatria i neteja i un servei d’alarmes internes per si es produeix cap incident, entre d’altres. Cal destacar igualment que les activitats de dinamització comunitària realitzades promouen relacions d’amistat, d’ajuda mútua i són font de prevenció de soledat no volguda entre les persones que viuen a les diferents promocions.

El preu mitjà mensual de cada habitatge és d’uns 444 euros, però com que un dels requisits per accedir-hi és disposar d’uns ingressos anuals iguals o inferiors a 2,5 vegades de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) subvenciona el 62% del cost de totes les promocions uns 4,73 milions d’euros. Pel que fa al perfil de les persones usuàries, i que paguen en funció dels seus ingressos, la seva mitjana d’edat és de 81,2 anys, el 72% són dones i en el 81% dels casos viuen soles.

 

 

Els habitatges amb serveis per a persones grans són un model propi de l’Ajuntament de Barcelona que combina les polítiques d’habitatge i de serveis socials. En aquest sentit, permet les persones beneficiàries accedir a un habitatge sostenible i adaptat a les seves necessitats a un preu assequible i alhora disposar dels serveis que l’acompanyaran en tot el procés d’envelliment. Després de vint anys de la posada en marxa de la primera promoció, els resultats de les diferents avaluacions que s’han fet del model demostren com aquest sistema evita problemes d’aïllament i preveu la soledat no volguda, endarrereix el procés d’institucionalització residencial de les persones que hi viuen i facilita igualment que aquestes persones puguin desenvolupar-se amb major autonomia i privacitat però dins d’una comunitat inclusiva. Els habitatges amb serveis per a gent gran amplien el ventall de sistemes d’atenció al procés d’envelliment a la ciutat de Barcelona i permeten entre d’altres adaptar-se a la diversitat i heterogeneïtat de situacions i desitjos de les persones grans que hi viuen.





Paraules clau

gent gran/ habitatge/ serveis/