Barcelona Activa presenta un pressupost de 65M€ per a l’any 2023, un 17% més que el 2022 : Servei de Premsa

Barcelona Activa presenta un pressupost de 65M€ per a l’any 2023, un 17% més que el 2022

15/09/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’objectiu és enfortir el teixit empresarial de Barcelona i consolidar la diversificació de la seva economia, fent-la més competitiva i robusta

Es reforçarà el suport a la petita economia de la ciutat, autònoms així com a col·lectius en perill d’exclusió del mercat laboral, tenint en compte els efectes que puguin derivar-se del context d’incertesa general

El Consell d’Administració de Barcelona Activa ha aprovat la proposta d’un pressupost de 65M€ per a 2023 per fer front a l’actual escenari d’incertesa, desencadenada pel conflicte de Rússia a Ucraïna i amb efectes en l’economia global. L’objectiu de l’agència és ésser permeable, flexible i capaç de donar resposta àgil a les necessitats de persones treballadores o en cerca d’ocupació, emprenedores, empresàries, micropimes i comerços que ja han començat a experimentar la pujada de costos en els seus negocis i els efectes de la inflació.

La proposta aprovada contempla un increment de 9,4M€, el que suposa un 17% més respecte al pressupost de 2022. L’agència manté així la tendència dels últims anys, en què any rere any ha augmentat la seva capacitat pressupostària, passant dels 53M€ de 2019 als 65M€ del proper 2023 per enfortir el teixit empresarial de Barcelona i consolidar la diversificació de la seva economia, fent-la més competitiva i robusta. L’aportació de l’Ajuntament de Barcelona al pressupost de Barcelona Activa és de 45,4M€, més del 70% del total. A aquesta quantitat s’afegeixen 12,8M€, aportats per la Generalitat, i 2,6M€ més provinents dels fons NGEU i que es destinaran al projecte pilot sobre Ingrés Mínim Vital que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va acordar posar en marxa amb el Consistori l’any 2021 per primera vegada a Espanya.

L’agència municipal, amb una experiència de 35 anys acompanyant la ciutadania en el món del treball, la formació i l’empresa, vol mostrar agilitat en donar suport i orientació a les persones que ho necessitin de forma personalitzada atenent a les circumstàncies concretes de cada cas. Per això, el pressupost es correspon amb un desplegament de polítiques públiques municipals disposades a acompanyar al conjunt de la ciutadania, amb més intensitat als col·lectius que pateixen situacions de vulnerabilitat a la vegada que és reforça al conjunt del teixit productiu.

Respecte a com l’organització executarà els 65M€, el 54% impactarà en el desplegament de polítiques actives d’ocupació, seguint la prioritat d’atendre persones en situació d’atur o aquelles que necessiten  millorar la seva ocupació, mitjançant formacions i orientació i ajuda a la recerca de feina, i amb especial atenció a les accions per revertir l’atur juvenil i el de llarga durada a la ciutat un 38% en àrees d’innovació, empresa i projectes emprenedors; i un 8% en el desenvolupament socioeconòmic i de proximitat, atenent la diversitat territorial de la ciutat. L’empresa municipal també col·labora dels grans congressos de ciutat i en obrir nous pols d’activitat estratègics, entre ells, l’economia blava, els esports, entre d’altres, interactuant constantment amb el sector privat.

En exemples concrets, el nou pressupost tindrà 1M€ per cobrir ajuts a autònoms, contribuint a assumir les despeses energètiques; 2M€ destinats a empreses que creïn nous llocs de treball; 11,7M€ en plans d’ocupació, entre d’altres. A banda, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat una línia d’ajuts a l’eficiència energètica d’establiments i comerços de 2M€, que serà executada per l’agència municipal. L’impuls tant al talent digital com a la digitalització de les empreses, i la sostenibilitat dels projectes de ciutat, són també àrees d’actuació en una transició cap a la nova economia, en les quals Barcelona Activa està immersa.

 

Indicadors socioeconòmics actuals

Ara per ara, els indicadors socioeconòmics de ciutat mostren una recuperació clara respecte als nivells dels primers anys de pandèmia, amb un atur registrat per sota de 63.000 persones, la millor dada des de l’agost de 2008, una contractació acumulada de 2022 fins a l’agost de 643.693 contractes, amb un pes dels indefinits de gairebé 38%, i un ritme de creació d’empreses amb 4.000 noves constitucions el primer semestre de 2022.

No obstant això, en altres dades, la taxa de variació de l’IPC a la província de Barcelona és del 9,2% internanual, el valor més alt en 30 anys, amb un increment de preus en transport (+19,2%), habitatge, que inclou l’electricitat, el gas i combustible (+15,2% interanual), alimentació (+10,7%), mentre que els únics preus que han baixat lleugerament el darrer anys són els de les comunicacions (-0,3%).

 

Més instruments municipals orientats a crear llocs de treball

Durant els darrers tres anys (20-22), l’agència ha incorporat partides extraordinàries (23 milions de fons extraordinaris en total) per fer front a l’impacte de la Covid-19 i atendre les demandes dels sectors més afectats, amb celeritat i rapidesa ajudant al manteniment del teixit empresarial i els llocs de treball.

Les eines més freqüents per materialitzar els ajuts són programes, subvencions i serveis d’orientació i acompanyament, a les quals s’han anat afegint instruments innovadors com els fons de capital risc o la potenciació de nous hubs capaços d’albergar talent i nous projectes de ciutat. A més, any rere any s’ha fet ferma l’aposta per fer costat a la comunitat empresarial, amb el reforç de l’Oficina d’Atenció a les Empreses i del Centre d’Emprenedoria, dos dels organismes de l’agència.

Al març de 2023, se celebrarà el proper Consell d’Administració de l’entitat, amb el tancament dels comptes anuals.





Paraules clau

Barcelona Activa/